Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Μας τελείωσαν τα κορόιδα ή υπάρχουν ακόμα κι άλλα;

Όταν φτάνουμε στο σημείο ακόμα και ο καλός στρατιώτης Τσακαλώτος να θυμώνει με τον Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών, καταλαβαίνει κανείς ότι όρια στην υπομονή τους, έχουν τελικά όλοι.
Και μιλάμε για τον υπουργό μιας κυβέρνησης η οποία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις όλων των μνημονίων, που ξεπούλησε λιμάνια και αεροδρόμια και που επέβαλλε μια λύση στο Ελληνικό σύμφωνα με την οποία θα δημιουργηθεί μια περιοχή στην Αττική όπου η ελίτ της Ευρώπης και της χώρας θα χαίρονται πράσινο, θάλασσα και high-class διασκέδαση χωρίς να συναγελάζεται με την υπόλοιπη "πλέμπα". Είναι η κυβέρνηση που έχει τρελαθεί να δέχεται φάπες στα εθνικά θέματα και που δέχεται να μπει η Αλβανία και τα Σκόπια στην Ε.Ε. χωρίς να έχει λυθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ από τα διμερή προβλήματα που έχουμε με αυτές τις χώρες. Είναι η κυβέρνηση που πουλάει το παραμύθι της εξόδου από το Μνημόνιο, χωρίς ν' αναφέρει πουθενά ότι μετά ακολουθεί "ελληνικό πρόγραμμα" (λες και πρόκειται να δούμε τσολιάδες να χορεύουν τσάμικα και όχι σκληρή λιτότητα μέχρι την Δευτέρα Παρουσία). 
Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα: ακόμα και ο ΠΑΟΚτζής υπουργός, που είναι πιο υπομονετικός από γάιδαρο που μεταφέρει τουρίστες στην Λίνδο, βγήκε έξω από τα ρούχα του. 
Και όλα για δύο λόγους: α) η δόση  - για την οποία γίνονται όλα, "ας όψεται η ανάγκη" - δεν έρχεται και β) η χώρα μας να δέχεται κοινωνική και οικονομική πίεση από εκατοντάδες πρόσφυγες, τους οποίους φορτώνεται αιωνίως γιατί κανείς δεν τους θέλει. Και το κυριότερο που κανείς στην Ε.Ε. δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα άλλο να τους παραλάβει (ούτε καν την Τουρκία με την οποία υπάρχει συμφωνία)...Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες στην Μυτιλήνη (όπου έγινε συλλαλητήριο για την απελευθέρωση ενός αγρότη που πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό προσφύγων που είχαν πάει να τον κλέψουν) είναι ένα από τα πολλά περιστατικά τα οποία επιβάλλουν μια λύση, για το καλό των προσφύγων (που συνεχίζουν να ζουν σε κακές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής) όσο και των τοπικών κοινωνιών.
Και κάπου εκεί ξεκινάει το πρόβλημα: η Ε.Ε. παραδοσιακά στηρίζεται στην αρχή της συναίνεσης. Οι χώρες δίνουν κάτι και παίρνουν κάτι. Βέτο μπαίνουν σπάνια και συνήθως όταν κάνουν υποχωρήσεις, παίρνουν "αστεράκια" τα οποία χρησιμοποιούν σε μελλοντικές περιπτώσεις. Η συνταγή όμως άρχισε σιγά-σιγά να χαλάει, όταν έγινε η μεγάλη διεύρυνση της Ε.Ε. και μπήκαν πολλές ανατολικές χώρες, που είχαν βασικό στόχο την εκμετάλλευση των αγαθών της Ε.Ε., χωρίς παράλληλα τη διάθεση να δώσουν πολλά-πολλά.
Όσο δεν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα, αυτό δεν ήταν θέμα. Γιατί με τις απαραίτητες γερμανικές πιέσεις όλο και υποχωρούσαν - έστω και λίγο από τις "αμετακίνητες" θέσεις τους. Στο θέμα όμως των προσφύγων υποχώρηση δεν έγινε, παρά την αποδοχή των "ποσοστώσεων". Στην πράξη, οι πρώην ανατολικές χώρες σήκωσαν προσκόμματα και αποφεύγουν να πάρουν έστω και ένα ποσοστό από αυτό που τους αναλογεί.
Το θέμα όμως πλέον δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά επίσης την Ιταλία αλλά και την Γερμανία, η οποία προφανώς και δεν μπορεί να βλέπει τους Πολωνούς και τους Ούγγρους να εισπράττουν επιδοτήσεις, χωρίς να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Όπως αναφέρει η "Ναυτεμπορική" το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το διάστημα μετά το 2020, όταν η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η τοποθέτηση της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική βουλή, σύμφωνα με την οποία πρότεινε να συνδεθεί η χορήγηση κοινοτικών πόρων με νέους όρους, όπως την αποδοχή προσφύγων και τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες, δείχνει ότι το θέμα αυτή τη φορά δε θα καλυφθεί εύκολα. Η σχετική συζήτηση προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολη, γιατί μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. η χρηματοδοτική τρύπα που αφήνει, ύψους 12 με 14 δις ευρώ ετησίως, θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε ο επίτροπος Προϋπολογισμού Έτινγκερ, ο οποίος προειδοποίησε την Πολωνία και την Ουγγαρία να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. "Μπορεί να συμβεί οι 27 χώρες - μέλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο να κοιταχτούν στα μάτια και μετά να γίνει σαφές ότι εάν συνεχίσετε αυτή τη ρότα, τότε θα γίνουν μειώσεις στις επενδύσεις" δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και πρόσθεσε: "Το μήνυμα μπορεί να είναι ότι εάν υποχωρήσετε και θέσετε και πάλι στο επίκεντρο αποδεδειγμένα τις αξίες και τις αρχές του κράτους δικαίου, τότε είμαστε έτοιμοι να σταθούμε αλληλέγγυοι". Σε συνέντευξή του όμως ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σιμάνσκι τόνισε ότι "η Βαρσοβία θα κάνει το παν για να αποφύγει πολιτική διένεξη για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά περιμένουμε από τους εταίρους μας να δείξουν κατανόηση και για τις απόψεις μας". Υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να ξεφύγει από τα χέρια της η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και του μεταναστευτικού, αλλά "σε περίπτωση που η πλειοψηφία των κρατών-μελών αποφασίσει μετεγκατάσταση προσφύγων βάσει ποσοστώσεων, εμείς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε και θα οδηγήσει σε μια πραγματική πολιτική κρίση με εκτεταμένες συνέπειες και την ενότητα της ΕΕ". Την ίδια ώρα και η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκρέσλερ ζήτησε περικοπές στην κοινοτική βοήθεια που δίνεται σε χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. "Τέτοιες βοήθειες θα πρέπει μελλοντικά να συνδέονται με όρους" ανέφερε. "Είναι ανυπόφορο ότι οι δύο αυτές χώρες, που παίρνουν τη μεγαλύτερη κοινοτική βόηθεια, να συμπεριφέρονται με τόση ξεροκεφαλιά όταν πρόκειται για σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και στάνταρντ. Όποιος δεν τηρεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν μπορεί να περιμένει από τους εταίρους του να είναι αλληλέγγυος σε χρηματοδοτικά θέματα".
Μας τελείωσαν λοιπόν τα κορόιδα ή όχι; Θα το μάθουμε, στην πράξη, σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: