Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Να το πως καταλήξαμε από την οικονομική θέση του Βαρουφάκη στα 1000 ευρώ επίδομα της Αντωνοπούλου

Στην αρχή ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε τα ταξίδια του στο εξωτερικό ως υπουργός, ταξιδεύοντας στην οικονομική θέση. Μετά ο Γιάνης μας εγκατέλειψε - τη θέση του πήρε γρήγορα ο παλιόφιλός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος - και η οικονομική θέση αντικαταστάθηκε με business class. Αλλά δε μείναμε όμως εκεί, προχωρήσαμε ακόμα παραπέρα...
Η υπόθεση της επιδότησης-κάλυψης ενοικίου που λάμβανε επί έναν χρόνο η κυρία Αντωνοπούλου δεν θα ερχόταν στην επιφάνεια εάν ένας συντάκτης της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" δεν ήταν πολύ προσεκτικός στο ξεψάχνισμα των εξόδων της κυβέρνησης. Αν δεν το έπαιρνε χαμπάρι, η κυρία Αντωνοπούλου (και ο σύζυγός της) θα ήταν ακόμα στην κυβέρνηση και θα συνέχιζε να βλέπει τα Jumbo να προσλαβάνουν εποχιακούς για λιγότερο από 340 ευρώ (για 6ωρα) τον μήνα, τα ξενοδοχεία να έχουν το μισό δυναμικό τους ν' αποτελούνται από ανατολικοευρωπαίους "μαθητευόμενους" που αντί μισθού παίρνουν χαρτζιλίκι/δωμάτιο/ένα πιάτο φαϊ, τους εργαζόμενους στα εργοστάσια να εργάζονται εκ περιτροπής, τις τράπεζες να έχουν "ενοικιαζόμενους" υπαλλήλους, τις εισπρακτικές να σπρώχνουν σε ψυχολογικό γκρεμό τους υπαλλήλους τους και την Aegean να στέλνει σπίτι τους, όλους τους εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει πολλά χρόνια υπηρεσίας (και είναι μισθολογικά ακριβοί).
Με λίγα λόγια η ζωή θα συνεχιζόταν κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η υπόθεση όμως αποκαλύφθηκε και η κυρία Αντωνοπούλου, παρά την αρχική της αλαζονική τοποθέτηση (στην οποία αυτό-εμφανίστηκε ως "σωτήρας" των δεικτών ανεργίας και "θύμα" της υπόθεσης, υπονοώντας ότι σχεδόν υποχρεώθηκε να πάρει το έξτρα χιλιάρικο), αναγκάστηκε να πάει σπίτι της, παίρνοντας και τον σύζυγό της μαζί. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να συμβεί μετά την ανακοίνωσή του τύπου "εγώ χάρη σας έκανα και ασχολήθηκα μαζί σας" (και η οποία απ' ότι φαίνεται αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση της συμπεριφοράς της).
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη των μνημονιακών κυβερνήσεων δείχνουν μια παντελή έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χρήμα - δυστυχώς το φαινόμενο είναι συχνό (δείτε σχετικά εδώ, εδώ και εδώ). Και σίγουρα δεν είναι ανάγκη μια υπουργός, "αριστερής" κυβέρνησης να είναι άφραγκη και να μην έχει στον ήλιο μοίρα.
Επιβάλλεται όμως ένας υπουργός, ιδιαίτερα αν είναι κατά δήλωσή του "προοδευτικός", να μην παρουσιάζεται ως ο πρώτος τυχόντας "άρπαγας" αλλά και αν το κάνει, να έχει το σθένος να παραιτηθεί. Η κυρία Αντωνοπούλου (προερχόμενη μάλιστα από τον ακαδημαϊκό τομέα), είχε την υποχρέωση - πριν κάνει χρήση οποιουδήποτε νομοθετικού ευεργετήματος - να σκεφτεί αν ότι επειδή η χώρα κόβει τα 50άρικα από τις συντάξεις (τις εισφορές των οποίων οι συνταξιούχοι τις έχουν δουλέψει σκληρά) σα να είναι χαρτοπόλεμος για να τα βγάλει πέρα, εκείνη ΔΕ δικαιούται να λαμβάνει ως μηνιαίο επίδομα ένα ποσό που υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το διπλάσιο μηνιαίου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η δε αποκάλυψη ότι η οικογένεια Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου έχει ιδιόκτητο διαμέρισμα στην Γλυφάδα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη: και σπίτι είχαν δηλαδή στην Αττική και έπαιρνε επίδομα για να έχει σπίτι στο Κολωνάκι.
Το ακόμα χειρότερο στην όλη υπόθεση όμως ήταν άλλο: αυτού του τύπου τα επιδόματα (που αλλού διαβάζουμε ότι υπάρχουν από τη δεκαετία του '90 και αλλού ότι ήταν "μνημονιακή υποχρέωση"), υπάρχουν ως "εξυπηρετήσεις" για όλες αυτές τις κυρίες και τους κυρίους που ήρθαν να "σώσουν" την χώρα, έναντι ανταλλάγματος. Προφανώς και κανένας Τόμσεν και καμία Βελκουλέσκου/Δρακουλέσκου δεν είπε στον Τσακαλώτο "βάλε επίδομα ενοικίου χίλια ευρώ τον μήνα στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλιώς δόση γιόκ". Κάποιος όμως Τσακαλώτος ή Σταθάκης, με τη σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα προφανώς, "έχωσε" στα τόσα και μια διάταξη, ώστε όλοι όσοι έρθουν να βοηθήσουν, να πάρουν ένα "εξτραδάκι" - τζάμπα να πάει το sabbatical τους; Για τον ίδιο λόγο ψηφίστηκε και η διάταξη του οι κουστωδίες των υπουργών που είναι σε αποστολή στο εξωτερικό να μένουν σε 5στερα ξενοδοχεία (!!!), για τον ίδιο λόγο το διήμερο Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου ο λογαριασμός εξόδων των υπουργείων χτύπησε κόκκινο. Να μην βολέψουν τα δικά τους παιδιά σε δύσκολες εποχές; Να μην χαρούν τα παιδιά τα ταξίδια τους στο εξωτερικό; Να μην πάρουμε μερικές κούτες μελομακάρονα παραπάνω ώστε να πάρουν και σπίτι, να μην κουράζονται να φτιάχνουν; Να μη φάνε αστακό τα παιδιά όταν κάνουν το τραπέζι στις ξένες αποστολές - με λακέρδα να τη βγάλουν;
Αυτά βέβαια τα έκαναν και οι προηγούμενοι. Και οι προ-προηγούμενοι - το είπαν πολλοί και θα το ακούσουμε αρκετά αυτές τις μέρες. Αυτά τα έκαναν και οι χουντικοί - θα προσθέταμε και εμείς. Και στην επανάσταση του 1821, κάποιοι "πατριώτες-σωτήρες" πλούτισαν, κάνοντας τους μεσάζοντες για τα δάνεια που πήραμε από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ε, και λοιπόν; Το "ηθικό πλεονέκτημα" της "αριστερής" κυβέρνησης είναι στα λόγια; Για να δικαιολογεί διορισμούς "φιλενάδων",  να βολεύονται σύζυγοι Πρωθυπουργών, να υπουργοποιούνται παντελώς ανίκανοι και δίνονται υπέρογκα επιδόματα ενοικίων σε πάμπλουτους υπουργούς; Προφανώς και όχι.
Η ύβρις διαπράχτηκε επανειλλημένα. Και κάποιος έπρεπε να πληρώσει γι' αυτό. Και έπεσε ο κλήρος στην Ράνια - ας πάρει λοιπόν τα filofax της και ας πάει στο καλό: ίσως ο επόμενος να είναι πιο προσεκτικός και ν' ασχοληθεί πραγματικά με τη αντικατάσταση της ανεργίας με την αξιοπρεπή εργασία...
(Μια εξαιρετική τοποθέτηση για το ίδιο θέμα, του Στάθη στο "Ποντίκι" μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: