Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Κατάργηση της θερινής ώρας λόγω Γερμανίας;

Η αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή και τούμπαλιν δεν είναι χθεσινό φαινόμενο...Μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο φέρνει στο φως τις παρακάτω πληροφορίες:
"...Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή από τις 15 Ιουλίου (π.ημερ.)/28 Ιουλίου (ν.ημερ.) στις 04:00 ώρα, του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της [θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975."

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν καταλαβαίνουν το λόγο που γίνεται αυτό αν και είναι εξαιρετικά απλός: η εξοικονόμηση ενέργειας - μια ώρα παραπάνω ύπνος τον χειμώνα κάθε μέρα, σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λιγότερες μετακινήσεις κ.ο.κ. Μπορεί να μην χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες (μιας και εφαρμόζεται κυρίως στην Ευρώπη), μπορεί να μας αρέσει (γιατί χάνουμε μια ώρα ύπνο το καλοκαίρι), μπορεί η αλλαγή της ώρας να δημιουργεί αρκετά ευτράπελα δύο φορές τον χρόνο, αλλά έχει μια σχετική λογική και στο κάτω-κάτω το έχουμε συνηθίσει...
Όμως αυτό ετοιμάζεται ν' αλλάξει, και ο λόγος είναι απλός: δεν αρέσει στους Γερμανούς. Και επειδή δεν αρέσει στους Γερμανούς, οι γραφειοκράτες της Κομισιόν αποφάσισαν να εξετάσουν την αλλαγή της: "Το θέμα προς το παρόν εξετάζεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες" επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ. "Μόλις υπάρξει αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν".
Καμία αιτιολόγηση - καμία εξήγηση. "Εξετάζεται" και "θα μάθετε". Πολύ ευγενικό εκ μέρους τους - όχι τίποτε άλλο δηλαδή μην τυχόν και την αλλάξουν χωρίς να μας το πουν και πατήσουμε πηγαίνοντας μια ώρα νωρίτερα ή αργότερα στις δουλειές μας.
Το ότι ο βασικός λόγος που το θέμα "εξετάζεται" είναι η θέληση των Γερμανών δεν είναι ράδιο αρβύλα. Το non-paper που κυκλοφόρησε μαζί με την είδηση έχει αναφορές σε έρευνες γερμανικών ασφαλιστικών ταμείων (που τονίζουν το ότι δεν αρέσει στους Γερμανούς που "δεν καταλαβαίνουν το λόγο που αλλάζει η ώρα"), στο ότι η αλλαγή της ώρας είναι σχετικά πρόσφατη στην Γερμανία (από το 1980 στην τελευταία εφαρμογή της) και στο ότι η εφαρμογή της στην Γερμανία έχει "αμφιλεγόμενα αποτελέσματα").
Για τη θέληση των Γάλλων, των Ελλήνων, των Ιταλών ή των Ισπανών ούτε λόγος. Ποιος νοιάζεται γι' αυτούς; Οι Γερμανοί ανασύρουν το θέμα, τους ενοχλεί η αλλαγή, να μην το κουβεντιάσουμε τουλάχιστον; Προφανώς. "Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα"!
Και για να εξηγούμαστε: προφανώς δεν υποστηρίζουμε τη διατήρηση του μέτρου. Αν υπάρχουν μελέτες ότι δεν ωφελεί, αν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών διαφωνεί με τη διατήρησή της αλλαγής της ώρας δύο φορές τον χρόνο τότε καλώς να καταργηθεί.
Αλλά το να παρουσιάζεται ως βασικός λόγος της κατάργησης μια έρευνα ενός γερμανικού ασφαλιστικού ταμείου, αυτό μας ξεπερνάει: Είπαμε οι Γερμανοί κάνουν κουμάντο στην Ε.Ε. αλλά όχι και έτσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: