Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

2000 ευρώ σύνταξη...Γιατί όχι λιγότερο;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλθεί να διαλύσει κάθε λογική. Κυκλοφόρησε λοιπόν εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία "το καταβαλλόμενο ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, αναστέλλεται, μέχρι και την 31-12-2018." Δηλαδή το ποσό πάνω από τις 2000 ευρώ, μένει "καβάτζα" για το 2019, αν βέβαια τότε τα πράγματα είναι καλύτερα. Η λογική δηλαδή της "κάβας" - που μέχρι σήμερα είχαμε στα μπουζουξίδικα - επεκτείνεται και στις συντάξεις.

Βέβαια σκέφτεται κανείς: "Γιατί να μην είναι καλύτερα τα πράγματα τότε;" Η οικονομία "πετάει" (πηγαίνοντας από ξέρα σε ξέρα), οι δανειστές είναι έτοιμοι να μας "κουρέψουν το χρέος" (στον ύπνο μας και ακόμα και τότε ζητώντας νέα ξεπουλήματα) ενώ το ΔΝΤ ζητάει μόνο 3 - 3,5 δις ευρώ νέα μέτρα μέχρι το 2020, αφού επιμένει ότι τα πλεονάσματα "δε βγαίνουν".

Τώρα βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Που λέει "για μισό λεπτό ρε μάγκες". Ας υποθέσουμε ότι είσαι συνταξιούχος, έχεις δουλέψει καμιά 40αριά χρόνια και έχεις πληρώσει τις εισφορές σου κανονικά και με το νόμο για επικουρικές, μετοχικά ταμεία και κανονική σύνταξη. Βγήκες στη σύνταξη, πήρες κουρεμένο εφάπαξ, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έβλεπες τα ταμεία σου να λεηλατούνται από: α) "επενδύσεις" στο χρηματιστήριο επί εκσυγχρονιστή Σημίτη, β) κουρέματα εμπνεύσεως Βενιζέλου, γ) καταθέσεις με μηδενικό επιτόκιο τις εποχές που ο τόκος ήταν 15% και δ) από τα "δομημένα ομόλογα" στα οποία κάθε επένδυση από 100 κατέληγε 30. Τα βλέπεις και λες "δεν πειράζει, τουλάχιστον έχω τη σύνταξή μου στο τέλος του εργασιακού σου βίου". Και τι συμβαίνει; Ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας στο ακέραιο Τ' ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠ' ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, ήρθε να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων. Και περικόπτει και συζητάει περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις. Και λειτουργεί με τη λογική "καλά να πάθετε κορόιδα που πληρώνατε εισφορές".

Και βέβαια να ήταν και τα 2000 στην τσέπη καθαρά να είχαμε να λέγαμε. Έλα όμως που τώρα από τα 2000 χιλιάρικα θα καταλήξουν στην τσέπη σου 1500 (αν βγάλεις εισφορές/φόρους). Και υπάρχει και ο ΕΝΦΙΑ, και τ' αυξημένα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, και οι νέοι φόροι στα τηλέφωνα, οι αυξήσεις στα καύσιμα κ.ο.κ.

Όμως η συμφωνία είναι συμφωνία. Τι συμφώνησε ο Σταθάκης με τον Τσακαλώτο και τους δανειστές πέρσυ; Μειώσεις στις συντάξεις. Έλα όμως που δεν μπορούν να γίνουν κανονικές μειώσεις γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας καραδοκεί και μετά θα τρέχουν και δε θα φτάνουν...Έτσι βρήκαν το κόλπο: Δίνουν έναντι. Δύο χιλιάρικα μπροστά και τα υπόλοιπα (χρωστούμενα) το 2019. Και έχει ο Θεός. Μήπως θα είναι εκείνοι κυβέρνηση; Όχι βέβαια. Οπότε γιατί να σκάσουν;

Γι' αυτό λέμε και εμείς. Γιατί 2000 και όχι λιγότερα; Κάντε τα 1500 ή και 1000 και τα υπόλοιπα το 2030. Όσοι ζουν. Όσοι δε ζουν τ' αφήνουμε για τα παιδιά τους, να πληρώσουν και φόρο κληρονομιάς (αφού το αφορολόγητο θα κατέβει στα 10 ευρώ - όχι χιλιάρικα, δέκα κανονικά). Ακόμα καλύτερα. Και αν δεν μπορούν να πληρώσουν μετά λογαριασμούς και φόρους δεν πειράζει. Ας δώσουν ακίνητα να ξεπληρώσουν. Και όταν τελειώσουν κι αυτά, κάτι θα σκεφτούμε - πληρωμές σε είδος. Υπάρχει παραδείγματα πολλά από την ιστορία εξάλλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: