Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Να το πως οι Τούρκοι φυγάδες-πραξικοπηματίες αποδεικνύονται μεγάλοι μπελάδες για την χώρα

Τελικά δεν ξέρουμε τι πρέπει να μας ενοχλεί πιο πολύ: η αντίδραση της κυβέρνησης, λίγη ώρα μετά που οι 8 Τούρκοι που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζήτησαν άσυλο ή κατοχικού στυλ τοποθέτηση του Τούρκου πρεσβευτή, λίγες ώρες μετά που οι καθοδηγούμενοι μειονοτικοί και μη έδωσαν σόου στα δικαστήρια στην ακριτική πόλη;

Το ότι δεν είμαστε σοβαρή χώρα το γνωρίζουμε και το έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό. Αλλά το να φτάσουμε στο σημείο η κυβερνητικός εκπρόσωπος να προϊδεάζει άμεση έκδοση για κάποιους που ζητούν πολιτικό άσυλο στην χώρα μας, χωρίς ΚΑΝ ν' αφήσει τις αρμόδιες αρχές να τους ακούσουν και έχοντας μάθει από τα ΜΜΕ ότι στην χώρα από την οποία προέρχονται σκέφτονται να τους εκτελέσουν, πάει πολύ. Δείχνει προχειρότητα, χαμηλή συναίσθηση ευθύνης και κυρίως έναν απαράδεκτο, αλά καρτ, ανθρωπισμό, που τείνει να παγιοποιήθει ως σήμα κατατεθέν, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και εξηγούμαστε: Όταν τα αιτήματα ασύλου Σύριων, Αφγανών, Πακιστανών - τα οποία δεν είναι πολιτικά και για τα οποία τα δεδομένα είναι απλά και το πόρισμα μπορεί να βγει άμεσα - καθυστερούν επί μήνες, δε δικαιούσαι ως κυβέρνηση, να εκφέρεις άποψη χωρίς να εξετάσεις τις συνθήκες και τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση αυτή για τους αιτούντες το άσυλο.

Μια σοβαρή χώρα θα εξέταζε τα δεδομένα και αφού ενημέρωνε τους εταίρους της στην Ε.Ε. (δεδομένου του σύνθετου του προβλήματος), θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο για να βγει μια δίκαιη απόφαση. Δεν εξετάζουμε το αν θα πρέπει να δοθεί άσυλο ή όχι - αυτό είναι δουλειά των αρμοδίων αρχών - αλλά η βιασύνη υπουργών, Πρωθυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου να προκαταβάλουν το αποτέλεσμα δείχνει προχειρότητα και αμηχανία, που δεν τιμάει μια ευνομούμενη χώρα.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι το ότι ο πολιτικός χώρος που πλειοψηφεί στην κυβέρνηση της χώρας μας, πριν από αρκετά χρόνια και κατά την υπόθεση Οτσαλάν, έβαλε κατά της τότε κυβέρνησης για "προδοσία προς τον αιτούντα πολιτικό άσυλο Οτσαλάν" και ζητούσε την κεφαλί του Πάγκαλου επί πίνακι. Σήμερα, όμως δεν έχει κανένα πρόβλημα να "πουλήσει" τους 8, με ταχείες διαδικασίες. Μας προκαλεί δε έκπληξη που κανείς από τους "επαναστάτες" της κυβέρνησης (Πολάκης, Σκουρλέτης, Δρίτσας, Κατρούγκαλος) δεν έχουν τοποθετηθεί επ' αυτού - δεδομένου ότι τοποθετούνται επί παντός επιστητού, όλη την ώρα και σε κάθε ευκαιρία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τηρούν "σιγή ασυρμάτου", αποδεικτικό ότι εδώ δεν έχουμε "επαναστάτες χωρίς αιτία" αλλά "επαναστάτες χωρίς α...ντίληψη".

Υπάρχει κάτι πιο τραγικό στην υπόθεση; Φυσικά και ναι...Η σπουδή με την οποία το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα ξεκίνησαν τις "αυθόρμητες" συγκεντρώσεις (απ' αυτές που οι Τούρκοι ξέρουν να διοργανώνουν καλά) φιλότουρκων μουσουλμάνων έξω από τα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης στα οποία προσήχθησαν οι αιτούντες το άσυλο, καθώς και η αυθαδέστατη τοποθέτηση του πρέσβη, ο οποίος απαίτησε "γρήγορη έκδοση" για "να μη διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών". Ο δε πρέσβης έκανε και μάθημα στρατιωτικής τακτικής, αφού δήλωσε ότι "η Ελλάδα δε θα έπρεπε να επιτρέψει την είσοδο του ελικοπτέρου στον εναέριο της χώρο". Προφανώς εννοούσε ότι θα έπρεπε να το καταρρίψουμε - αλλά αν το κάναμε θα κάνουμε το ίδιο και στα τουρκικά αεροσκάφη που καθημερινά εισβάλουν στον εναέριο χώρο μας και τα οποία "απλώς" αναχαιτίζονται. Κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να γίνει με το ελικόπτερο, αφού οι συνθήκες λειτουργίας του είναι διαφορετικές (βεληνεκές, καύσιμα κ.ο.κ.). Άρα ή έπρεπε να καταρριφθεί ή έπρεπε να του επιτραπεί η "υπό παρακολούθηση" προσγείωση, όπως και έγινε. Βέβαια στη συνέχεια ο Τούρκος πρέσβης συμμαζεύτηκε λίγο και ανασκεύασε τις δηλώσεις του (τις οποίες πάντως τις έκανε μπροστά σε κάμερες και με ανοιχτά μικρόφωνα, οπότε ήταν λίγο δύσκολο να "παρερμηνευτούν") αλλά η ζημιά είχε γίνει.

Βέβαια η Ε.Ε. αντέδρασε άμεσα στις αιτιάσεις της Άγκυρας για την "αναγκαιότητα" επαναφοράς της θανατικής ποινής αλλά λίγα έκανε να υποστηρίξει την χώρα μας στο θέμα του ασύλου."Πόντιοι Πιλάτοι" γι' άλλη μια φορά...

Τι θα γίνει από δω και πέρα; Πολλοί υποστηρίζουν (με επιχειρήματα) ότι οι φυγάδες ΔΕΝ θα πρέπει να εκδοθούν (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ). Προς το παρόν η δικαιοσύνη ακολουθεί το σωστό δρόμο και δίνει χρόνο και χώρο για να γίνει σωστά η διαδικασία. Το θέμα είναι βέβαια το πως θα χειριστεί η κυβέρνηση την υπόθεση - και τα πρώτα δείγματα σίγουρα δεν είναι θετικά...

(Υστερόγραφo: Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, οι 8 φυγάδες ίσως να γίνουν πολλοί παραπάνω αφού ομάδες πραξικοπηματιών φέρεται να έφτασαν με φουσκωτά στην Σύμη. Δύσκολη η υπόθεση και άγνωστο το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να φέρει προς όφελός της τον αυξημένο αριθμό αυτών που ζητούν άσυλο στην χώρα μας...) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: