Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Το "φάουλ" του Γλέζου και το καινούργιο ασφαλιστικό

Το σύστημα δεν σηκώνει κριτική. Είτε είναι "αριστερό", είτε "δεξιό". Έτσι και με αφορμή τον επικήδειο του Μανώλη Γλέζου στην κηδεία του ιστορικού στελέχους και διανοουμένου της Αριστεράς, Στέφανου Στεφάνου - στον οποίο ο Γλέζος έκανε μια ρητορική αναφορά σε «εξουσιαστές που ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν αντιεξουσιαστή» - υπήρξε μια επίθεση από πολλούς και διάφορους (μεταξύ των οποίων και η "Εφημερίδα των Συντακτών") με τη δικαιολογία ότι τον Ιούλιο, ο παλιός αγωνιστής δήλωνε ότι "πρέπει να στηρίξουμε με νύχια και με δόντια την κυβέρνηση".

Αυτή η δήλωση κατά τους επικριτές του Γλέζου, ακυρώνει κάθε ανάγκη κριτικής και δικαιολογεί το φαρισαϊσμό των δήθεν αριστερών κρατούντων, που θυμούνται την αριστερή τους προέλευση μόνο και μόνο όταν κάποιος πεθαίνει ή όταν είναι να κατατεθούν στέφανα ή λουλούδια σε κάποιο μνημείο. 

Θα μας πείτε: "Μα έπρεπε ο Γλέζος να μιλήσει σε επικήδειο για τους παρόντες; Δεν μπορούσε να κρατήσει το θυμό του γι' άλλη ώρα;" Ίσως ναι - ίσως και όχι. Αλλά μη γνωρίζοντας τη σχέση του εκλειπόντα με τον Γλέζο, τις συζητήσεις τους και τις κουβέντες τους, δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει. Από την άλλη, η παρουσία του Πρωθυπουργού και της μισής "αριστερής" κυβερνητικής επιτροπής σε μια κηδεία μας προκαλεί θυμηδία - την ίδια ώρα μάλιστα που παρουσιαζόταν το επαίσχυντο σχέδιο του καινούργιου ασφαλιστικού.

Η όλη δε ιστορία μας θυμίζει το παρακάτω απόσπασμα από την κλασική ελληνική ταινία "Καπετάν Φάντης Μπαστούνι", όπου στο "φιλολογικό μνημόσυνο" του Λ.Κωνσταντάρα γίνονται "σημεία και τέρατα" (με τον Γλέζο στο ρόλο του Διανέλλου και τον Τσίπρα στο ρόλο του προικοθήρα-γαμπρού):



Δεν μπορούμε δυστυχώς να πούμε κάτι διαφορετικό...Δεν μπορείς να θίγεσαι όταν σε κατηγορούν για τα όσα πράττεις, για τις "κωλοτούμπες" που με χάρη εκτελείς και για τα πισωγυρίσματα που προσπαθείς να δικαιολογήσεις: Όταν ο Κουβέλης μιλούσε για "αριστερά της ευθύνης" και ψήφιζε Μνημόνια ήταν (δικαίως) κατακριταίος.

Όταν ο Τσίπρας ψηφίζει συγκαλυμμένες μειώσεις συντάξεων, καταργεί εφάπαξ και επικουρικές, αυξάνει εισφορές, καταληστεύει εισοδήματα (αφού σε ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα 20 χιλιάδων το χρόνο με το καινούργιο σύστημα θα μένουν περίπου 5200 ευρώ στην τσέπη για κάλυψη εξόδων και αναγκών αν συνυπολογιστούν οι προκαταβολές φόρου καθώς οι "έκτακτες" και ασφαλιστικές εισφορές), θα πρέπει να μπορεί να δέχεται κριτική. Να τη δέχεται αξιοπρεπώς, χωρίς να αφήνει ελεύθερα τα μπουλντόγκ με τα Γκούτσι και τα Αρμάνι που τον περιστοιχίζουν να κάνουν επιθέσεις σε όσους στάθηκαν  αξιοπρεπώς και έβαλαν τις ιδέες τους πάνω από τ' αξιώματα που θα μπορούσαν να έχουν.

Γιατί αλλιώς επιβεβαιώνει τα όσα περί πολιτικής ανηθικότητας του καταλογίζουν πολλοί εδώ και καιρό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: