Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Μια νέα FRONTEX που θα μπορεί να αγνοεί τη θέληση των κρατών προ των πυλών...

"σε επείγουσες καταστάσεις, η υπηρεσία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι θα αναλαμβάνεται δράση επί του εδάφους ακόμη και όπου δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος ή όπου αυτό το κράτος – μέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επέμβαση".
Αυτό είναι το ρεζουμέ της πρότασης της Κομισιόν, δια χειρός μάλιστα του Έλληνα επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου, που προβλέπει την αναβάθμιση του Frontex και τη δημιουργία μίας ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Με λίγα λόγια πλέον η Κομισιόν θα μπορεί κατά πλειοψηφία ν' αποφασίζει ότι μια χώρα της Ε.Ε. "χρειάζεται βοήθεια" και θα στέλνει την καινούργια Frontex η οποία θα περιπολεί αντί της χώρας, θ' αποφασίζει ποιος θα μπαίνει και θα βγαίνει και θα γενικώς θα έχει το "κουμάντο". Περνάμε δηλαδή από μια επικουρική δύναμη που προσέρχεται κατόπιν αιτήματος, σε μια που θα υπερκαλύπτει τις χώρες-μέλη, ανάλογα με τη διάθεση της πλειοψηφίας των χωρών της Ε.Ε.

Αυτό βέβαια είναι μια απόφαση εκ τους ασφαλούς για την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Τσεχία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες - που όλως τυχαίως υποστηρίζουν το εν λόγω σχέδιο και που είναι σχεδόν σίγουρο - καθότι πλειοψηφία, ν' αποφασίζουν "ανθ' υμών" για τέτοιους είδους επεμβάσεις. Οι γείτονές τους είτε είναι "ακίνδυνοι", είτε άλλες χώρες της Ε.Ε., επομένως δεν τίθεται θέμα να πάει κάποιος Έλληνας συνοριοφύλακας να παίρνει αποφάσεις αφήνοντας τους Γερμανούς συναδέλφους του στην άκρη.

Για την χώρα μας όμως (καθώς και την Μάλτα και την Ιταλία) που τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, το θέμα της φύλαξης των συνόρων είναι κομβικής σημασίας αφού σημαίνει ότι αν π.χ. κάποια στιγμή η Ε.Ε. αποφασίσει ότι π.χ. οι Σκοπιανοί θα πρέπει να παιρνάνε ως "Μακεδόνες" τα σύνορα και η χώρα μας αντιδρά, θα μπορεί να μας παρακάμπτει, επιβάλλοντας τη. Frontex για τους σχετικούς ελέγχους.

Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, η χώρα μας εδώ και χρόνια αναφέρει ότι "τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά", αλλά όταν ζητούσε βοήθεια είχε στο μυαλό της κάτι περισσότερο πολιτικό (π.χ. σε μορφή πιέσεων για σεβασμό των συνόρων από πλευράς Τουρκίας) παρά σε μορφή δύναμης που θα παρακάμπτει τις συνοριακές αρχές της χώρας μας. Το τραγικό της υπόθεσης βέβαια είναι ότι ότι παρά το ότι έχουμε στην Ε,Ε, το εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και εσωτερικής ασφαλείας, ο κ. Αβραμόπουλος έχει φανεί κατώτερος των περιστάσεων, αφού οι κινήσεις για υποστήριξη της χώρας μας είναι το λιγότερο υποτονικές. Το δε σχέδιο απειχεί πλήρως τις θέσεις του γαλλο-γερμανικού άξονα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις ελληνικές (και όχι μόνο) ευαισθησίες.

Το τι θα γίνει θα το δούμε σε λίγες μέρες. Αν η χώρα μας κινηθεί (επιτέλους) έξυπνα, θα συνάψει συμμαχίες με τις άλλες (λίγες) ενδιαφερόμενες χώρες και θα επιβάλλει αλλαγές στο σχέδιο, απειλώντας με βέτο.

Οι χώρες της Κ. Ευρώπης που ζητούν τη δημιουργία μιας τέτοιας δύναμης (την οποία θα πληρώνει ο κεντρικός προϋπολογισμός - δηλαδή όλοι μας), θεωρούν ότι είναι απαραίτητη γιατί έτσι προστατεύεται η συνθήκη του Σένγκεν και κατ' επέκταση η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών. Γι' αυτό ζητούν (από τους άλλους πάντα) "θυσίες".

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, Η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών δε κινδυνεύει από το πάγωμα της Σένγκεν. Η Μ.Βρετανία και η Ιρλανδία είναι εκτός Σένγκεν, αλλά τα δικαιώματα των πολιτών της στην υπόλοιπη Ε.Ε. και αντίστροφα, παραμένουν ισχυρά και σταθερά. Ο συνοριακός έλεγχος δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό και δεν μας κάνει λιγότερο "Ευρωπαίους", απ' όσο είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε τουλάχιστον...

Ολόκληρο το προτεινόμενο σχέδιο στ' αγγλικά βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: