Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Της ΕΝΦΙΑ-ολογίας το ανάγνωσμα...

Στην Ελλάδα κάποια πράγματα τα τελευταία χρόνια δεν αλλάζουν - ανεξάρτητα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Έτσι και η αποκάλυψη του κ. Ρωμανιά, παραιτηθέντος (αλλά ακόμα στη θέση του για τυπικούς λόγους) γ.γ. κοινωνικών ασφαλίσεων, ότι "τα νομοσχέδια έρχονται έτοιμα από το εξωτερικό" δε θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει βλέποντας τις προτάσεις (όπως αυτές βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας) ότι αυτές τις προτάσεις δεν είναι δυνατόν να τις έχουν προτείνει σοβαροί άνθρωποι, κάτοικοι αυτής της χώρας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ. Ο πλέον άδικος και αντισυνταγματικός φόρος - που οι ίδιοι οι εμπνευστές του κατέληξαν να τον αποκαλούν "χαράτσι" - τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα
"καταργούσε" - κατέληξε να "μονιμοποιηθεί" και μάλιστα από μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται, αν και όχι τόσο συχνα πια, ως "αριστερή".

Το χειρότερο όμως δεν αυτό. Μπορούμε να δεχτούμε ότι "οι συνθήκες άλλαξαν", ότι "οι δανειστές πιέζουν" κ.ο.κ. Αλλά...Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γνωμοδοτήσει ότι ο υπολογισμός των φόρων περιουσίας με βάση παλιές αντικειμενικές αξίες είναι αντισυνταγματικός, αφού αυτές είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις εμπορικές, και έτσι συντελείται μια "άδικη" αφαίμαξη των Ελλήνων πολιτών. Μια και αναφέρουμε το φόρο ακίνητης περιουσίας αξίζει να πούμε και το εξής: το αφορολόγητο βέβαια που υπάρχει δεν είναι δώρο: στην ουσία καλύπτει την κατοχή πρώτης κατοικίας και ενός χωραφιού - η φορολόγηση των οποίων θα ήταν άδικη ούτως ή άλλως..

Τώρα όμως η κυβέρνηση - ή μάλλον οι δανειστές με την κυβέρνηση να μένει απλώς αμέτοχη στην όλη διαδικασία -  παραβλέπουν την απόφαση του ΣτΕ, ή μάλλον πιο σωστά την "ξεχνούν" προφασιζόμενοι αστείες δικαιολογίες του τύπου "δεν προλάβαμε να υπολογίσουμε τις καινούργιες αντικειμενικές" (λες και είναι δύσκολο να γίνει αυτό τη στιγμή που οι εμπορικές είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα από πέρσυ που βγήκε η απόφαση ή ότι 7 μήνες ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει προς το όφελος και το δίκαιο του ελληνικού λαού). Αυτό είναι ένα ζήτημα σε δύο επίπεδα: Πρώτον το ηθικό: δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση της αριστεράς που έκανε σημαία της τη συνταγματική νομιμότητα επί 5 χρόνια ως αντιπολίτευση, να την παραβλέπει τώρα όντας στην εξουσία. Το δεύτερο επίπεδο είναι το οικονομικό: σε μια εποχή που χρήματα δεν υπάρχουν, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επιμένει στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και ν' "αρμέγει" οικονομικά τους πολίτες, την ίδια στιγμή που επιβάλλει μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς (ουσιαστικές αν και όχι ονομαστικές).

Αλλά δε φτάνει μόνο αυτό: οι διαρροές (από επίσημα χείλη πάντως) αναφέρουν "σκέψεις" για μείωση του αφορολογήτου και αύξηση των συντελεστών - πράγμα που πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερο βάρος στους Έλληνες πολίτες - κατόχους ακίνητης περιουσίας...

Και η ζωή συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: