Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Συγχωροχάρτια και σε ποινικές υποθέσεις ζητάει πλέον η τρόικα...

Και το ρεζιλίκι δεν έχει τέλος...Διαβάζουμε στο in.gr σε ρεπορτάζ του Θ.Κουκάκη:
"Πλήρη νομική κάλυψη έδωσε η Βουλή στον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με αναδρομική διάταξη που τακτοποιεί το θέμα της παράνομης πρόσληψης δικηγόρου στην ΕΛΣΤΑΤ το 2013, για το οποίο ο Ανδρέας Γεωργίου είχε ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μετά από επιμονή των θεσμών ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης συμπεριέλαβε στις διατάξεις για τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος που ψηφίσθηκε χθες από την Βουλή, ειδική διάταξη που προβλέπει πως «δαπάνες για αμοιβή του Νομικού Συμβούλου της ΕΛΣΤΑΤ, που διορίστηκε κατόπιν της προκήρυξης ΓΠ-841/20.11.2013, από το χρονικό διάστημα από 14.2.2014 έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, θεωρούνται νόμιμες και εκκαθαρίζονται και καταβάλλονται υποχρεωτικά από τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αμέσως μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Η σχετική διάταξη ουσιαστικά απαλλάσσει των ευθυνών του τον κ. Γεωργίου για έκνομες ενέργειες που εντοπίσθηκαν και καταδείχθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σημειώνεται πως η θητεία του κ. Γεωργίου λήγει στις 2 Αυγούστου."

Δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αν ο κύριος Γεωργίου δε βρισκόταν πίσω από την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος που μας οδήγησε στα μνημόνια (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ) ή αν δε θεωρείται ο ένας από τους κύριους ανθρώπους της τρόικας στην χώρα μας - παρακάμπτοντας πολλές φορές την κυβέρνηση και προβάλλοντας στοιχεία που είναι ανακριβή ώστε να γίνονται δυσχερείς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αλλά ούτε αυτό θα ήταν πρόβλημα αν ο κύριος Γεωργίου ήταν σύννομος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εξάλλου θα ήταν απρεπές να χτυπηθεί για κάτι που δεν είχε κάνει λάθος, για να υπάρξει αντεκδίκηση για την όλη αναξιοπρεπή και αντεθνική του δράση. Όμως τα πράγματα δεν έχουν έτσι, όπως αναφέρεται παρακάτω στο ρεπορτάζ:

"Η υπόθεση για την οποία ελεγχόταν ο επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής αφορούσε στη διαδικασία πρόσληψης δικηγόρου στην ΕΛΣΤΑΤ. Το Νοέμβριο του 2013 ο κ. Γεωργίου αποφάσισε να προσλάβει στην ΕΛΣΤΑΤ δικηγόρο που παρείχε ήδη νομικές υπηρεσίες στην Αρχή και πληρωνόταν με δελτίο παροχής. Έτσι, προκήρυξε διαγωνισμό όπου ζητούσε ο υποψήφιος να έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο ή εμπειρία και εργασία στις ανεξάρτητες αρχές ή σε ΝΠΔΔ. Η ίδια προκήρυξη ανέφερε πως η επιλογή μεταξύ των υποψηφίων θα γίνει από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος «θα εξετάσει τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων σύμφωνα με την παρούσα προκήρυξη και θα τους καλέσει σε ατομική συνέντευξη προκειμένου να καταλήξει στην απόφασή του». Η εν λόγω προκήρυξη, λόγω του αδιαφανούς της διαδικασίας, παραβίασε το Ν. 4194/2013 που ορίζει ότι η επιλογή υποψηφίων γίνεται από πενταμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν α) αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, β) Τρεις δικηγόροι που ορίζονται από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο (εν προκειμένω της Αθήνας) και γ) εκπρόσωπος του ενδιαφερόμενου φορέα (εν προκειμένω της ΕΛΣΤΑΤ). Διαπιστώνοντας ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τρεις φορές το χρηματικό ένταλμα για την πληρωμή του δικηγόρου από την ΕΛΣΤΑΤ, κρίνοντας πως για την πρόσληψη του φερομένου ως δικαιούχου του εντάλματος δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ έκρινε πως πρόκειται κατ' ουσία για πρόσληψη δικηγόρου με πάγια αντιμισθία, και όχι νομικού συμβούλου. Τον Ιούνιο του 2014, προ έτους, το Κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτήρισε άκυρη την πρόσληψη του δικηγόρου και έκρινε πως το χρηματικό ένταλμα πληρωμής της ΕΛΣΤΑΤ δεν πρέπει να θεωρηθεί."

Επομένως ο κύριος Γεωργίου ήταν παράνομος. Και γι' αυτό έπρεπε να τιμωρηθεί. Θα μπορούσε βέβαια σ' αυτήν την περίπτωση η παέμβαση Χουλιαράκη να θεωρηθεί μια "εξυπηρέτηση" προς τον πρόεδρο μιας αρχής, ο οποίος αποχωρεί...Αλλά τα πράγματα όμως δεν είναι απλά...Γιατί ο κύριος Γεωργίου δε ζήτησε την "εξυπηρέτηση" από την κυβέρνηση...Αλλά από την ίδια την τρόικα...Σ' αυτούς στο κάτω-κάτω δεν αναφερόταν τόσο καιρό;

"Ο κ. Γεωργίου μη θέλοντας να επικρέμαται η παρανομία του, φέρεται να ζήτησε στα τέλη του 2014 από τους θεσμούς να περιληφθεί στις διατάξεις για τον νέο Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και ρύθμιση για το σχετικό θέμα, ώστε να τακτοποιηθεί η «εκκρεμότητα». Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και οι συνεργάτες τους ενημερώθηκαν για το σχετικό αίτημα μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο κατά τις εργασίες του Brussels Group. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδιάσθηκαν διότι η τρόικα τους παρέδωσε έτοιμες και γραμμένες τις διατάξεις για τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων, οι οποίες περιελάμβαναν και την επίμαχη διάταξη που ψήφισε η Βουλή. Για το θέμα του δικηγόρου της ΕΛΣΤΑΤ ενήμερος ήταν και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς ο οποίος συντόνισε την κατάρτιση του νομοσχεδίου που ψήφισε χθες η Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τις αντιρρήσεις που διατύπωσε τελικά απεδέχθη την συμπερίληψη των διατάξεων στο νομοσχέδιο, που καθιστούν αναδρομικά σύννομες τις ενέργειες του κ. Γεωργίου."

Και αυτό όμως δεν θα ήταν το μεγάλο πρόβλημα στην υπόθεση; ένας συνεργάτης των δανειστών ζητάει μια εξυπηρέτηση, για να μην έχει νομικά προβλήματα και λερωμένο ποινικό μητρώο. Αντιδεολογικό και προσβλητικό ναι...Αλλά στο κάτω-κάτω ο πρώτος είναι; Όχι βέβαια...

Το πρόβλημα είναι αλλού; Είναι ότι ο κύριος Γεωργίου, παρότι η θητεία του λήγει, φέρεται ως κύριος υποψήφιος στο να επανέλθει (μετά από συζήτηση, ανοιχτό διαγωνισμό κ.ο.κ. - όπως θέλετε πείτε το) στην προεδρία της αρχής, η οποία θα έχει μεγαλύτερες εξουσίες, μεγαλύτερη ανεξαρτησία και θ' αναφέρεται πλέον ανοιχτά στους "θεσμούς". Σε περίπτωση που είχε στο κεφάλι του μια νομική εκκρεμότητα δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως ο επικρατέστερος υποψήφιος - κάτι που τώρα μπορεί να συμβεί.

Έτσι λοιπόν έχουμε μια ωμή παρέμβαση - μικρή θα μας πείτε μπροστά στα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, αλλά ιδιαίτερα ενδεικτική για την κατρακύλα μας - στο εσωτερικό της χώρας, και σε ένα θέμα που άπτεται του ποινικού κώδικα. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση που συναίνεσε στο να γίνει το χατήρι της τρόικας και συμπεριέλαβε στο Μνημόνιο ένα τέτοιο θέμα. Αυτό και τίποτε άλλο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: