Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Τα καλά και τα κακά της "βελτιωμένης" ελληνικής πρότασης...(ανανεωμένο)

Με τη συμφωνία να βρίσκεται προ των πυλών αξίζει να δούμε τις προτάσεις της κυβέρνησης ώστε να μπορεί ο καθένας μας να λάβει τα συμπεράσματά του για το πόσο επιτυχής ήταν η "διαπραγμάτευση" με την τρόικα...
Στ' αρνητικά:

α) Οι ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν και θα είναι ευρείες. Ανεξάρτητα με το τι λέει η κυβέρνηση περί προστασίας δικαιωμάτων και μη απολύσεις, πρόσφατη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ (δηλ. της κυβέρνησης) να μην ανανεώσει την ΣΣΕ στον ΟΛΠ δίνει το στίγμα για του τι θα γίνει παντού. Οι υποδομές ξεπουλιούνται - τα δε υπόλοιπα περί προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς και "φυσικού περιβάλλοντος" είναι κολοκύθια-τούμπανα, αφού αυτά προστατεύονται ούτως ή άλλως από τους νόμους. Έτσι η χώρα μας (με εξαίρεση το 5% του ΟΤΕ) θ' απολέσει τον έλεγχο σε στρατηγικής σημασίας οργανισμούς και υποδομές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντική ανοικοδόμηση της χώρας καθώς και για την απώλεια υπεραξίας που θα υπάρξει - θυμηθείτε πάλι το πόσο χαμηλά πωλείται ο ΟΛΠ σε σχέση με την αξία του.

β) Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%], με το νερό, τα τρόφιμα, ξενοδοχεία και την ενέργεια στο 13%, αλλά με το να υπάρχουν στο 23% όλα τα υπόλοιπα πλην φαρμάκων και βιβλίων. Αυτό σημαίνει πρακτικά τεράστιες αυξήσεις σε είδη και υπηρεσίες και καθημερινότητας.

γ) Η "εισφορά αλληλεγγύης" (αλληλεγγύη ως προς τι είναι αλήθεια; Οι άλλοι φόροι δηλαδή δεν είναι εισφορά αλληλεγγύης προς τα έξοδα του κράτους;) παραμένει. Ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με την υπάρχουσα, αλλά με την υποσημείωση ότι για το 2015 υπήρχε εξαγγελία του Α. Σαμαρά για μείωση της κατά 30%.

δ) Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και μάλιστα με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες. Σίγουρα για το 2015 και βλέπουμε για το 2016.

ε) Προβλέπεται θέσπιση εισφοράς 5% επί των επικουρικών συντάξεων με στόχο αύξηση των εσόδων κατά 240 εκατ ευρώ το 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει νέα μείωση των συντάξεων (δια μέσου της εισφοράς) αφού παράλληλα υπάρχει αύξηση της εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας για τις συντάξεις από το 4% στο 5%. Έτσι ονομαστικά μπορεί να μην μειώνονται, αλλά πρακτικά αυτό συμβαίνει και μάλιστα αρκετά.

στ) Προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέτρο που θα αποδώσει 350 εκατ. ευρώ το 2015 και 800 εκατ. ευρώ το 2016. Ουσιαστικά, το συνολικό κόστος για έναν εργαζόμενο θα φτάσει στο 44%. Δηλαδή μπορεί στη θεωρία ο μισθός να μη μειωθεί αλλά στην πράξη αυτό σημαίνει και μάλιστα αρκετά - συν το ότι δίνονται έτσι κίνητρα για ν' αυξηθεί η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

ζ) Η κυβέρνηση θεωρώντας μας ηλίθιους, αναφέρει σε non-paper ότι "πέτυχε" την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών δηλ. της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικών καρτών. Συνταρακτική επιτυχία πραγματικά για το οποίο της αξίζουν "συγχαρητήρια". Θα πρέπει δηλαδή όλοι οι Έλληνες να χρησιμοποιούν "πλαστικό χρήμα" - παππούδες, γιαγιάδες, άνεργοι και χαμηλόμισθοι κ.ο.κ.

η) Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι πάντως των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 28%. Ο φόρος είναι ήδη αρκετά υψηλός και η περαιτέρω αύξηση δε νομίζουμε ότι θα ωφελήσει τα δημοσιονομικά όσο νομίζουν αυτοί που σκέφτηκαν το μέτρο...

θ) Καταργείται το ΕΚΑΣ (το οποίο βέβαια δεν το παίρνει κανένας "εύπορος" με την παρούσα κατάσταση) από το 2018, με χαλαρή πρόβλεψη ότι "θα αντικατασταθεί". Με τι δεν ξέρουμε (αν και έχουμε κάτι άσχημο στο μυαλό μας)

ι) Μειώνονται οι παροχές στις συντάξεις αφού σταματούν οι εισφορές προς το ασφαλιστικό σύστημα από τρίτους (εναλλακτικά αντί της μείωσης των παροχών προτείνεται η περαιτέρω αύξηση των εισφορών)

κ) Ανακοινώνει την μπουρδελοποίηση των επαγγελμάτων του μηχανικού και του συμβολαιογράφου - ο καθένας θα μπορεί να εκπονεί μελέτες για σπίτια και να συντάσει συμβόλαια, ενω "φιλελευθεροποιεί" τις τουριστικές ενοικιάσεις (με ότι αυτό σημαίνει)

και

ι) υπάρχει πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών (έχουμε γράψει σχετικά εδώ), που συνοδεύεται από την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και ελέγχου στους δανειστές.

Στα θετικά:


α) Υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα επανέλθει το προηγούμενο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την επισήμανση όμως ότι αυτό δε θα σημαίνει τίποτα αν δεν εφαρμοστεί - πάλι - το μέτρο της επεκτασιμότητας (που πρακτικά δέσμευε κάθε επιχείρηση ολόκληρου κλάδου να τις εφαρμόζει ανεξάρτητα αν ήταν μέλος του εργοδοτικού οργανισμού ή όχι) . Παράλληλα δεν θα απελευθερωθούν οι μαζικές απολύσεις και αποφεύγουμε (προς το παρόν) έναν συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.

β) Προχωράμε στην εφαρμογή του ο φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων -

γ) Αυξάνεται η φορολόγηση των εφοπλιστών μέσω της φορολόγηση του τονάζ των πλοίων - παραμένουν όμως ισχυρές οι φοροαπαλλαγές τους.

δ) Υπάρχει μια θεωρητική συμφωνία για χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων μέσω της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ελπίζουμε όμως να μην είναι τύπου "πακέτου Γιούνκερ" γιατί αλίμονό μας...

Στα ερωτηματικά είναι η ρύθμιση του χρέους. Θα υπάρξει συμφωνία που θα εφαρμοστεί; Αυτό θα το δούμε στις επόμενες μέρες και είναι αυτό που θα καθορίσει αν κάποια από τα παραπάνω μέτρα - που συνεπάγονται σκληρές θυσίες για τους Έλληνες - θα μπορεί κανείς να τα "καταπιεί" ευκολότερα ή όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: