Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Πρώτη φορά "μνημονιακή" αριστερά...

Έχουμε και λέμε λοιπόν...Η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια "μνημονιακή τούμπα" και ετοιμάζεται για μια σειρά μέτρων, που και υφεσιακά θα είναι, και δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό θα έχει, και επεκταμένο ΕΝΦΙΑ για αρκετά χρόνια ακόμα. Όλα όσα δηλαδή έθετε σαν "κόκκινες γραμμές" τώρα έχουν πάει πίσω, και με τραγικό τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα ο Γ.Βαρουφάκης προανήγγειλε:
α. Μία συμφωνία για τα δημοσιονομικά 2015-2020 - αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα αν το "πρόγραμμα" ολοκληρωθεί, η χώρα θα είναι υπό εκτεταμένη επιτήρηση (πλέον της υποχρεωτικής υποβολής ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που ισχύει από φέτος για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης) για άλλα 5 χρόνια - τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει σχεδόν αυτόματα και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (αφού είναι απαίτηση της τρόικας), ελάχιστες προσλήψεις γιατρών/διασκάλων/νοσηλευτών/πυροσβεστών τα επόμενα χρόνια (αφού τα πλαφόν στις προσλήψεις αναμένεται να διατηρηθούν), καθώς επίσης και περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων στο Δημόσιο και τις συντάξεις για την επόμενη 5ετία - πράγμα που αποτελούσε βασικό συστατικό του e-mail Χαρδούβελη.
β. Ιδιωτικοποιήσεις - που σημαίνει ότι το κράτος θα απολέσει τον έλεγχο στα πάντα (ΟΣΕ, ΔΕΗ, αεροδρόμια, αιγιαλό κ.λπ.), πράγμα που αποτελούσε βασικό συστατικό του e-mail Χαρδούβελη.
γ. ΦΠΑ με δύο συντελεστές. Ένας χαμηλός για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία και ένας πιο υψηλός για όλα τα άλλα. Το οποίο θα σημάνει αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της εστίασης, των θεαμάτων, των ιατρικών εξετάσεων και επισκέψεων κ.ο.κ. - πράγμα που αποτελούσε βασικό συστατικό του e-mail Χαρδούβελη.
δ. Αυτοδιοίκητη, Ανεξάρτητη Υπηρεσία Τελών και Φόρων (IRS)
ε. Περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση Ταμείων - η συγχώνευση των ταμείων στις χοάνες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ θα οδηγήσουν μαθηματικά και σε μειώσεις των συντάξεων και πλήρη εξάλειψη των επικουρικών (σε βάθος χρόνου), ενώ η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι θα πρέπει ν' αναμένεται και επιπλέον περιορισμός παροχών (επίσης βασικό συστατικό του e-mail Χαρδούβελη).
Παράλληλα επαναφέρει την απελευθέρωση για τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων):  αυτό σημαίνει πώληση των εν λόγων φαρμάκων από παντού (χωρίς ουσιαστική ασπίδα προστασίας για τον καταναλωτή), ενώ για τα γαλακτομικά προϊόντα θα υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στη διατύπωση του τι είναι "φρέσκο" γάλα (διαβάστε εδώ σχετικά) όσο και στη θέση της χώρας μας στον "πόλεμο της φέτας". Όλα τα παραπάνω επίσης αποτελούσαν βασικά συστατικά του e-mail Χαρδούβελη.
Τέλος ο κ. Βαρουφάκης συζητάει και αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας - αναμένεται να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, στην πράξη.

Ο κ. Βαρουφάκης βέβαια προανήγγειλε και νέο Μνημόνιο. Ένα Μνημόνιο που θα λέγεται "Αναπτυξιακό Συμβόλαιο" και το οποίο θα περιλαμβάνει μακροχρόνια μέτρα (π.χ. την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με εχέγγυα τις μετοχές που θα κρατήσει το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις - πράγμα που αποτελεί μια παραλλαγή των όσων έλεγε ο κ. Παπανδρέου για το πως θα έπρεπε να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις) καθώς και μια δέσμη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης σε βάθος χρόνου, πράγμα που αποτελεί παραδοχή που δεν θα πρέπει να περιμένουμε ουσιαστική ανάπτυξη γι' αρκετά χρόνια. Από την άλλη αναμένει  μια αναδιάρθρωση του αρχικού διακρατικού δανείου - το οποίο θα δούμε στην πράξη αν θα είναι μια επανάληψη του καταστροφικού PSI ή κάτι καλύτερο.

Με λίγα λόγια ο λαός ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, για να εφαρμοστεί το e-mail Χαρδούβελη, να γίνει ο κ.Λαφαζάνης και ο κ.Σταθάκης υπουργοί, να συνεχίσει η κ. Παναρίτη να έχει ένα μισθό και μια "θεσμική" θέση ως διαπραγματευτής με την τρόικα (μέχρι που παραλίγο να τη φορτωθούμε και ως εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ), ο κ. Σπυρόπουλος να συνεχίσει να διοικεί το ΙΚΑ (μέχρι να παραιτηθεί άρον-άρον), ο κ. Στουρνάρας να διοικεί την ΤτΕ (και με την κυβέρνηση επισήμως να μην σκέφτεται την αποπομπή του) και στην πλειοψηφία των κρατικών οργανισμών να υπάρχουν άνθρωποι που πολλά έφαγαν και λίγα πρόσφεραν. Παραμένουμε δε "αποθήκη ψυχών" έχοντας ν' αντιμετωπίσουμε τις καραβιές των προσφύγων, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός Βορράς σφυρίζει αδιάφορα...

Για να μη μιλήσουμε για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που κατάντησε ανέκδοτο για τον ΣΥΡΙΖΑ χειρότερο απ΄ αυτό του Ζαππείου για την ΝΔ. Ούτε για την κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων, την προστασία των συντάξεων και της αγοράς εργασίας - για να μην πάμε και πιο πίσω και μιλήσουμε για το σκίσιμο του Μνημονίου "με ένα νόμο".

Αφού ρε παιδιά δεν μπορούσατε...Τι μιλάγατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: