Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Η αλλαγή Βαρουφάκη - Τσακαλώτου και η "αλλαγή πλεύσης" στην διαπραγμάτευση

Και μέσα σ' όλα τ' άλλα, έχουμε την "υποβάθμιση" του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος από πρωταγωνιστής θα γίνει κομπάρσος στις συνομιλίες - στο ανώτατο επίπεδο - με την τρόικα. Ήταν μάλλον κάτι το αναμενόμενο, αφού τον τελευταίο καιρό, η Γερμανία και το ΔΝΤ ζητούσαν μετ' επιτάσεως την απομάκρυνσή του από το υπουργείο. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί (φυσικά) και έτσι ο Πρωθυπουργός αποφάσισε (για να μην τους εκνευρίζει πολύ - πολύ) να κάνει μια ακόμα υποχώρηση και να τον αντικαταστήσει - στις συνομιλίες αρχικά - με τον Ε. Τσακαλώτο, που και κουστούμια φοράει και πιο συζητήσιμος δείχνει.
Η αλήθεια βέβαια κρύβεται αλλού. Όπως είπε σωστά σε συνέντευξή του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης "Στον Γ. Βαρουφάκη προσωποποιείται η πίεση για να ηττηθεί η γραμμή της κυβέρνησης". Η κυβέρνηση επιμένει, ο Γ. Βαρουφάκης παραείναι αντιδραστικός (παρότι για να πούμε και του στραβού το δίκιο παραείναι ταυτόχρονα ευγενής για τα όσα ακούει) και λόγω του προφίλ που έχει δώσει προς τα έξω, είναι ο πιο εύκολος στόχος τόσο των ΜΜΕ όσο και των ξένων "θεσμικών".

Η ουσία βέβαια είναι άλλη: η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη τεράστια βήματα προς τα πίσω. Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, καθυστέρηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η 13η σύνταξη δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί, οι αντικειμενικές δεν έχουν ακόμα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ παραμένει "ενεργός", η αύξηση του ΦΠΑ είναι συζητήσιμη ενώ και η "νέα" ΕΡΤ - πιο πολύ με σύμπτηξη ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ μοιάζει παρά μ' αυτό που περιμέναμε να δούμε.

Αυτοί που δεν έχουν κάνει βήμα πίσω (ακόμα και στα θέματα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και του αρχικού κεφαλαίου το ΤΧΣ τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν καμία σύνδεση με διαπραγματεύσεις και νέα δάνεια) είναι οι "θεσμοί" - τρόικα. Έχουν στυλώσει τα πόδια και περιμένουν, πετώντας φελλούς στο βαρέλι όπως στην διαφήμιση του Jack Daniels, να τελειώσουν τα χρήματα της χώρας.

Όσο τα χρήματα από την Ρωσία (ή την Κίνα ή απ' όπου θέλει ο καθένας από μας/σας) καθυστερούν, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα η χώρα μας να οδηγηθεί σ' ένα πιστωτικό γεγονός εντός ευρωζώνης. Ένα πιστωτικό γεγονός που έχει συμβεί στην πραγματικότητα εδώ και καιρό, αλλά που απλά περιμένουμε την τυπική επιβεβαίωσή του.

Αυτό καταδεικνύει την τραγικότητα της ευρωζώνης. Τόσες χώρες, τόσοι "θεσμοί" και ένα ΔΝΤ-μπαλαντέρ, περιμένουν από την φτωχή Ελλάδα να κρατήσει ψηλά τη σημαία για κάτι που - απ'ότι φαίνεται - δεν αξίζει να υπάρχει όπως υπάρχει. Μηδενική αλληλεγγύη εντός κοινού νομίσματος που υφίσταται ώστε να μπορεί η Γερμανία να εξάγει εύκολα προϊόντα και να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια. Όλοι αυτοί περιμένουν από την Ελλάδα να υποχωρήσει ώστε να κάνει "hi five" ο Σόιμπλε με τον Ντάισενμπλουμ και να πάνε ύστερα να φάνε σατωμπριάν στα high-class ρεστοράν των Βρυξελλών για να γιορτάσουν την ελληνική υποχώρηση.

Το αύριο θα είναι δυσοίωνο για την Ευρώπη αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική κίνηση καλής θέλησης από τους "θεσμούς" - και φυσικά το θέμα δεν έχει να κάνει με το αν η λίστα "Βαρουφάκη" είναι σωστή ή λάθος, εκτενής ή συμπτυγμένη. Όπως σωστά τοποθετείται ο κ. Κορωνάκης, "Η χώρα έχει καταθέσει αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων πολλές φορές και με πάρα πολλές εναλλακτικές. Αυτό που ισχύει, όμως, δεν είναι ότι δεν είναι έτοιμη η διαπραγματευτική ομάδα, αλλά ότι το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που καταθέτουμε -ακόμα και αν πιάνει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα-, δεν περιλαμβάνει μνημονιακά μέτρα, μέτρα ακραίας λιτότητας και ύφεσης. Και εδώ έχουμε μια πολιτική σύγκρουση επί του περιεχομένου. Νομίζω ότι το ζήτημα, στο σύνολο της διαπραγμάτευσης, είναι κυρίως πολιτικό και όχι οικονομικό..."

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Βαρουφάκης και τα μέτρα του δεν αρέσουν. Γι' αυτό και ο Τσίπρας τον αλλάζει και τον κάνει Τσακαλώτο... Αν αλλάζει μόνο το πρόσωπο έχει καλώς. Αν προχωρήσει και στα μέτρα όμως, τότε τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Και για τον Τσίπρα και κυρίως για την χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: