Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η γιγάντωση του "αμαρτωλού" ΤΑΙΠΕΔ

Θα περίμενε κανείς ότι σ' ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης θα υπήρχε ένας νόμος που θα καταργούσε το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ. Τι άλλο θα περίμενε κανείς να γίνει αφού το εν λόγω "ταμείο" είχε βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ τον καιρό που αυτός ήταν αντιπολίτευση, με το ΤΑΙΠΕΔ να προσπαθεί να πουλήσει ως και την περιοχή των Θερμοπυλών (!!!) σε ιδιώτες. Το ερώτημα "σε ποιον ανήκει η δημόσια περιουσία;" είχε τεθεί πολλαπλώς από πλειάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και είχε προαναγγελθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι οι υψηλόμισθοι του ΤΑΙΠΕΔ "θα έψαχναν να βρουν δουλειά" από πολύ νωρίς σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης στην χώρα μας.

Και να λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε - μέσα στις πολλές εκπλήξεις που μας περίμεναν ήταν όχι η διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα η γιγάντωσή του αφού στο πρώτο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρονταν αρχικά τα εξής:
"Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.)".
Για να καταλάβει κανείς τη σημασία αυτής της κίνησης πρέπει να εξηγήσουμε ότι η ΕΤΑΔ είχε στα κιτάπια της όλα τα τουριστικά και ολυμπιακά ακίνητα, τις περισσότερες παραλίες της χώρας, τα σπήλαια κ.ά. και διαχειριζόταν ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της "εκτός ΤΑΙΠΕΔ" ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Να επισημάνουμε επίσης ότι η κίνηση αυτή είναι χωρίς επιστροφή αφού ο συστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ (ο οποίος παραμένει σε ισχύ, αφού το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ενεργό) ορίζει ότι αυτά που μεταβιβάζονται στο ταμείο δεν μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο και ότι τα ποσά από την εκποίησή τους πηγαίνουν κατ’ ευθείαν για εξυπηρέτηση του χρέους.

Το αρχικό μούδιασμα για τη διάταξη αυτή ακολούθησαν κάποιες "αχνές" φωνές που μιλούν για επικείμενη "κατάργηση" του ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμα και αν αυτό είναι αληθές (που πιθανότατα ΔΕΝ είναι αφού δεν έχουν υπάρξει σχετικές επίσημες και ξεκάθαρες ανακοινώσεις) το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μήπως η κίνηση αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός "νέου" ταμείου στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η Δημόσια περιουσία όπου θα τιτλοποιηθεί και θ' «αξιοποιηθεί» ως ενέχυρο για νέο δανεισμό με κίνδυνο να βρεθεί, δι' αυτού του δρόμου, στα χέρια των δανειστών;

Μπορεί στο τέλος η διάταξη να αποσύρθηκε αλλά καταδεικνύει τις τάσεις που υπάρχουν - τουλάχιστον όσο αφορά τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Αναμένουμε τις εξελίξεις για τη συνέχεια...(Για τα όσα τραγελαφικά εξελίσσονται όσο αφορά το ΤΑΙΠΕΔ μπορείτε να διαβάσετε το πρόσφατο ρεπορτάζ εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: