Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Μια ιστορία που θα έπρεπε να μας κάνει έξω φρενών κι ένα λάθος που μας κόστισε 1,2 δις

Η είδηση όπως τη διαβάζουμε στο in.gr: "Αίτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρόκεται για κεφάλαια του Ταμείου που προσμετρήθηκαν εκ παραδρομής στα ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ που το Ταμείο επέστρεψε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. 
Ειδικότερα, το ποσό αυτό είναι μέρος του 1,5 δισ. ευρώ του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του ΤΧΣ που είχε δοθεί υπό την μορφή μετρητών στο Ταμείο προ τις 19 Απριλίου 2012, οπότε και έγινε η πρώτη αύξηση κεφαλαίου του ΤΧΣ με την μορφή εισφοράς ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου (FRNs) ονομαστικής αξίας 25 δισ. ευρώ έκδοσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το πρόβλημα προέκυψε όταν τα 1,2 δισ. ευρώ του αρχικού κεφαλαίου του ΤΧΣ προσμετρήθηκαν εκ παραδρομής στα ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ που επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και της δεύτερης τροποποίησης της δανειακής σύμβασης.
Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί στον EFSF ομόλογα αξίας 9,7 δισ. ευρώ και όχι ομόλογα αξίας 10,9 δισ. ευρώ. Έτσι, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελαρίου αιτήθηκε επισήμως στην Διοίκηση του EFSF την επιστροφή του σχετικού ποσού.
Εάν το ποσό αυτό επιστραφεί θα κατατεθεί στο λογαριασμό του ΤΧΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos)."


Έχουμε λοιπόν το ΤΧΣ για τη σύσταση του οποίου πληρώσαμε ως κυβέρνηση ένα σημαντικό ποσό (1,5 δις). Έχουμε κάποιους ανθρώπους - οικονομολόγους και τραπεζικούς με μεγάλη εμπειρία - που εδώ και 3 χρόνια πληρώνονται αδρά (και εκτός Μνημονίων) για να "προσέχουν" και να διαχειρίζονται 50 δις περίπου (48,7 τα δανεισμένα + 1,5 τα δικά μας) τα οποία "μπήκαν στην άκρη" για τις τράπεζες. Έχουμε και μια (απαράδεκτη) απαίτηση των Ευρωπαίων να έχουν τα χρήματα αυτά "από κοντά" καταργώντας στην ουσία το ΤΧΣ.

Και τι γίνεται; Τα φυντάνια του ΤΧΣ αντί να κάνουν την απλή αφαίρεση (αφού η κυβέρνηση κακώς συναίνεσε στην εκπλήρωση της απαίτησης του Eurogroup περί επιστροφής των χρημάτων) 48,7 - 1,2 (το υπόλοιπο του αρχικού κεφαλαίου) - 37,3 = 9,7 δις, υπέθεσαν ότι το ποσό που έπρεπε να επιστραφεί ήταν ολόκληρο το ταμειακό υπόλοιπο του ΤΧΣ και απλώς το έστειλαν στις Βρυξέλλες. 

Πέρασαν λίγες μέρες, κάποιος αποφάσισε (μιας και δεν είχε πλέον και αντικείμενο αφού το ΤΧΣ δεν έχει πλέον ουσιαστικό ρόλο αφού δε διαχειρίζετε κεφάλαια) να κάνει κάτι για να δικαιολογήσει το μισθό του, έκανε ένα έλεγχο και χρησιμοποιώντας την μεγάλη ανακάλυψη που λέγεται κομπιουτεράκι τσέπης, έκανε την αφαίρεση και τσουπ...Διαπίστωσε το λάθος. Αμέσως πήγε στην κυρία Σακελαρίου (η οποία απολάμβανε το Fredocchino της στο γραφείο της, μακαρίζοντας την τύχη της που παρά τις μνημονιακές θέσεις της κατάφερε και την σκαπούλαρε παραμένοντας στο ΤΧΣ παρά το ότι στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ), η οποία αφού τηλεφώνησε στο Πρόεδρο (ο οποίος ήταν επίσης για καφέ αλλά στο Κολωνάκι), αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον EFSF λέγοντας τους "συγγνώμη, τόσα λεφτά έχουμε, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, σας στείλαμε παραπάνω - αλλά τώρα που τα ξαναμετράμε δεν μας βγαίνουν, οπότε μπορείτε να μας τα επιστρέψετε;".

Στον EFSF άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα αρχικά, αλλά όταν τα e-mail άρχισαν να πέφτουν με ρυθμούς πολυβόλου (αφού η κ. Σακελαρίου φοβήθηκε ότι μπορεί κάποιος να της ζητήσει και ευθύνες- ποιος ξέρει;) αποφάσισαν να ζητήσουν τη γνώμη του γνωστού "φιλέλληνα" Γ.Ντάισελμπλουμ που αμέσως ζήτησε - προκειμένου να μην στεναχωρήσει τον κολλητό του Γ. Βαρουφάκη - να "διευρευνηθεί" το θέμα. Το ότι η χώρα μας "δεν έχει μαντήλι να κλάψει" και τα 1,9 δις θα ήταν "μάννα εξ ουρανού" δεν παίζει κανένα ρόλο βέβαια. Τα χρήματα θα επιστρέψουν. Το πότε βέβαια είναι άλλο θέμα. Θα είναι τον Μάϊo; Θα είναι τον Οκτώβρη; Θα είναι τον Δεκέμβρη με τον Άγιο Βασίλη; Λεπτομέρειες...Θα έρθουν κάποτε.

Το κορυφαίο βέβαια είναι άλλο. Ότι η κυρία Σακελαρίου είναι ακόμα στη θέση της και ότι εκείνοι που έκαναν το λάθος δεν έχουν πιάσει ήδη στασίδι στον ΟΑΕΔ, παρά συνεχίζουν να πληρώνονται με προ-μνημονιακούς μισθούς.

Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο - υπάρχει παραιτηθείς στην όλη ιστορία και είναι ο πρόεδρος του ΤΧΣ κύριος Χρήστος Σκλαβούνης. Βέβαια τον κύριο Σκλαβούνη ήθελαν να τον "παραιτήσουν" εδώ και αρκετό καιρό - αλλά "αντιστεκόταν". Τώρα βέβαια με την όλη ιστορία τα ηθικά ερείσματα περί "καλής δουλειάς" έπαψαν να υπάρχουν - εξ ου και η παραίτηση. Οι υπόλοιποι όμως υπεύθυνοι της όλης υπόθεσης; Συνεχίζουν ν' αρμενίζουν...


Και για να είμαστε ειλικρινείς: τα 1,2 δις δεν θα μας σώσουν. Αλλά σε μια χώρα που ψάχνει και το 50λεπτο στους καναπέδες για να μαζέψει χρήματα για τις δόσεις των δανείων, αυτά τα χρήματα είναι πάρα πολλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: