Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Οι "μπάτσοι" να γίνουν αστυνομικοί...

Διαβάζουμε στο "Ποντίκι", με αφορμή τη διαχείρηση των πρώτων συγκεντρώσεων στην χώρα μας, μετά τις εκλογές του Γενάρη: "Άκρως αποτελεσματική κρίνεται η διαχείριση των δύο παράλληλων συγκεντρώσεων χρυσαυγιτών και μελών αντιφασιστικών κινημάτων που διεξήχθησαν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 19 χρόνων από την κρίση των Ιμίων.

«Ποιο ήταν το ζητούμενο; Να μην υπάρξουν τραυματισμοί πολιτών ή αστυνομικών, να μη σημειωθούν έκτροπα, να μην προκληθούν φθορές σε ξένες περιουσίες (αυτοκίνητα, καταστήματα κ.λπ.) και να μην παραμείνει το κέντρο της Αθήνας αποκλεισμένο για ώρες. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε απόλυτο βαθμό» υποστήριξε στο «Ποντίκι» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέροντας το κλίμα ικανοποίησης που υπάρχει στην ηγεσία.

Βέβαια, τόσο τα έμπειρα στελέχη του αρχηγείου όσο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης γνωρίζουν πως τα «δύσκολα» για τον νέο υπουργό αναπληρωτή βρίσκονται «προ των πυλών».

Οι αλλαγές τις οποίες μελετά ο Γιάννης Πανούσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση μεγάλων διαδηλώσεων από την Ελληνική Αστυνομία, μπορεί να βρίσκουν ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα των ένστολων, δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν και αντιδράσεις.

Ήδη το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΦΕΑΑ), με ανοικτή επιστολή του προς τον Πανούση, άφησε αιχμές για τα γκράφιτι στον φραγμό από κλούβες των ΜΑΤ που έκαναν με σπρέι νεαροί κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας του περασμένου Σαββάτου.

«Δεν περιγράφει επιτυχία και άκρατη ικανοποίηση για την κοινωνία το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα έπρεπε μετά το πέρας της εργασίας τους να επιστρέψουν στη δουλειά τους με οχήματα τα οποία ήταν κατάστικτα ύβρεων και απειλών, γενόμενοι παράλληλα αντικείμενο έντονου σχολιασμού όσων τους είδαν άμεσα και όσων τους είδαν από εικόνες που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ».

«Δεν θεωρούμε πως προσβλήθηκε η τιμή ή επλήγη το φρόνημα των αστυνομικών από τα γκράφιτι σε τέσσερις κλούβες. Ένα χέρι πλύσιμο και βάψιμο χρειάστηκε να γίνουν» ήταν ο σκωπτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας το συμβάν.

Η αντίδραση των Ειδικών Φρουρών έχει αιτία. Αφορά την προβλεπόμενη κατάργηση της κατά γενική παραδοχή «προβληματικής» ομάδας ΔΕΛΤΑ και την απορρόφηση σε άλλες υπηρεσίες των αστυνομικών οι οποίοι υπηρετούν εκεί (είναι όλοι ειδικοί φρουροί).

Τα συνεχή κρούσματα βίας, απειθαρχίας και παράβασης καθήκοντος, που φθάνει ή και ξεπερνά τα όρια της ρατσιστικής συμπεριφοράς, των υπηρετούντων στη συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελούν «ανοικτή πληγή» για το Σώμα μειώνοντας την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη των πολιτών..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: