Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα και το γιατί ο Στουρνάρας πρέπει να πάει σπίτι του...

Κάποιος πρέπει να μιλήσει στον Στουρνάρα. Να τον πάρει με το μαλακό, να του εξηγήσει ότι η ΤτΕ δεν είναι το Ρούπελ του Σαμαριστάν και αυτός ο τελευταίος υπερασπιστής του, να του θυμίσει ότι ο εμφύλιος τελείωσε και ότι ένα κομμάτι της αριστεράς είναι στην κυβέρνηση, να του πει (ήσυχα-ήσυχα) ότι ο ίδιος δεν είναι πλέον Υπουργός Οικονομικών και πως ο ρόλος του είναι θεσμικός και τέλος να του πει (χαμηλόφωνα και επ' ουδενί όχι απότομα) ότι ο πολυαγαπημένος του Αντώνης Σαμαράς δεν είναι πλέον Πρωθυπουργός. Είναι μεγάλο παιδί και όσο και αν του είναι δύσκολο θα πρέπει ν' αντέξει...

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Δεν είναι μόνο γιατί αρνήθηκε να παραδώσει την παραίτησή του όπως του ζητήθηκε - προφανώς γιατί θεωρεί τον εαυτό του "κεφάλαιο" για την χώρα. Ούτε γιατί φρόντισε σε πολλές περιπτώσεις προεκλογικά να λειτουργήσει σαν παλιοκαιρισμένος κομματάρχης. Τα λέμε πολύ απλά γιατί ο ρόλος του στον πρόσφατο αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι το λιγότερο περίεργος...

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρόν", ο Γ. Στουρνάρας (που κατά τα λοιπά θα πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας πέραν των δικών του και ανεξάρτητα αν βγάζει σπυράκια όταν ακούει "Τσίπρας") γνώριζε τουλάχιστον από την Κυριακή το σχέδιο για αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος το βράδυ τις Τετάρτης, όταν ο Μάριο Ντράγκι του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει σχετικά.

Πιο συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει: "...Αυτή η περίεργη στάση που κράτησε ο κ. Στουρνάρας προκάλεσε έντονη ενόχληση στην κυβέρνηση και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξηγήσεις που έδωσε στον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικές, αφού είναι γνωστό ότι οι τραπεζίτες του συμβουλίου της ΕΚΤ ενημερώνονται έγκαιρα για τα θέματα συζήτησης πριν από κάθε συνεδρίαση και θεωρείται αδιανόητο να κρατήθηκε «στο σκοτάδι» ο κ. Στουρνάρας και να πληροφορήθηκε τα πάντα, ξαφνικά, την Τετάρτη.

Πολλοί διεθνείς παρατηρητές χαρακτηρίζουν ως «πραξικόπημα» όσα έγιναν την Τετάρτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με κατάληξη τον αποκλεισμό των ομολόγων από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Φρανκφούρτης, σχεδόν έναν μήνα πριν λήξει η παράταση που είχε δοθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες επικρίνονται -και αυτή την άποψη φέρονται να υιοθετούν ακόμη και μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ- ότι ξεπέρασαν τον ρόλο τους και έκαναν πολιτική, μετατρέποντας την τράπεζα σε έναν μηχανισμό πίεσης της κυβέρνησης ενός κράτους-μέλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζίτες έσπευσαν να βγάλουν την απόφασή τους, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, έκριναν προκαταβολικά πως «δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας»!

Δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους ακριβώς για το τι θα γίνει με την αξιολόγηση, αν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος ή πρόγραμμα - γέφυρα, οι τραπεζίτες έσπευσαν να προεξοφλήσουν αποτυχία των διαβουλεύσεων 24 ολόκληρες ημέρες πριν εκπνεύσει η παράταση!

Αυτό δεν είναι, όμως, το μόνο παράξενο που συνέβη την Τετάρτη. Οι αποφάσεις δεν λήφθηκαν με ομοφωνία, ούτε καν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά με οριακή πλειοψηφία, αφού το συμβούλιο διχάστηκε. Η πρόταση αποκλεισμού των ομολόγων της Ελλάδας πιθανότατα δεν θα είχε περάσει αν δεν εφαρμοζόταν για πρώτη φορά το σύστημα της εκ περιτροπής ψηφοφορίας των τραπεζιτών.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ένας από τους πέντε «ισχυρούς» διοικητές, που έχουν τέσσερις ψήφους και τρεις από τους υπόλοιπους διοικητές εθνικών τραπεζών (που έχουν «μονή» ψήφο) εξαιρούνται από την ψηφοφορία με κλήρωση. Η κλήρωση θύμιζε, όμως, αυτές που γίνονται για τον ορισμό… διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αφού, όλως τυχαίως, αποκλείσθηκαν οι διοικητές των τραπεζών Ελλάδας, Κύπρου, Ιρλανδίας και Γαλλίας, δηλαδή τέσσερις διοικητές που θα καταψήφιζαν την πρόταση αποκλεισμού! Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε σε όλες αυτές τις διεργασίες, αλλά δεν φαίνεται ότι βρήκε κάτι περίεργο ή εξέφρασε κάποια αντίρρηση. Και είναι άγνωστο ποια ενημέρωση έκανε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης."

Αν τα όσα καταμαρτυρούνται - και απ' ότι φαίνεται - είναι αληθινά, τότε νομίζουμε ότι ο Γ. Στουρνάρας πρέπει να πάει σπίτι του. Αρχικά αρνήθηκε την παραίτηση, προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη, ότι ο ίδιος είναι ο "καλύτερος" γι' αυτή τη δουλειά και ότι θα διατηρήσει ένα "υπερκομματικό" προφίλ. Τίποτα από τα 3 προφανώς δεν αληθεύουν και βέβαια πρέπει ν' αποχωρήσει γιατί εκτός από μνησίκακος είναι και εθνικά επιζήμιος. Και γι' αυτό και μόνο πρέπει να μας αποχαιρετήσει μια και καλή - και ας τον κάνει ο Σαμαράς σύμβουλό του ή ας γράψει τ' απομνημονεύματά του, ως ο άνθρωπος που παραλίγο να γίνει Πρωθυπουργός (αλά Παπαδήμος) όπως ήθελε η Μέρκελ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: