Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η καινούργια κυβέρνηση και τα ελληνικά ΜΜΕ

Η σύνθεση της καινούργιας κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική του πνεύματος Τσίπρα. Στην κυριολεξία, απ' όλα έχει ο μπαξές. Παλιά στελέχη του ΣΥΝ, "νέα" στελέχη του στενού κομματικού πυρήνα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενους από άλλους κομματικούς χώρους, εξωκοινοβουλευτικούς προερχόμενους από τη δημόσια διοίκηση, στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ., οικολόγους και τον Γιάννη Πανούση ως εκπρόσωπο της παλιάς "ΔΗΜΑΡ".
Η ορκομωσία έγινε (όπως έγινε) και η δουλειά ξεκινάει από αύριο. Τα καμώματα Σαμαρά δε θα τα σχολιάσουμε (τι να πει κανείς για την μικρότητα αυτού του ανθρώπου, που δεν έχει σχολιαστεί εκτενώς ήδη απ' όλους), αλλά αυτό που νομίζουμε ότι πρέπει να πούμε είναι το εξής: ο κόσμος περιμένει πολλά.
Η ευρύτητα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που αν και υπάρχει ένας κοινός τόπος για όλους (η έξοδος από τα Μνημόνια), αυτό δεν είναι εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο απ' όλους.
Οι εφημερίδες, τα κανάλια και τα συστεμικά ΜΜΕ γενικά ξεκίνησαν ήδη τα όργανα. Θέλουν να καθορίσουν τους όρους του παιχνιδιού και να επιβάλλουν την ατζέντα τους. Θέλουν ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι "πρωτοποριακός" μόνο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης στους ομοφυλόφιλους και τα εθνικά θέματα. Από κει και πέρα θέλουν υποταγή. Ο καθένας προσθέτει ή αφαιρεί ό,τι τους συμφέρει αλλά συμφωνούν όλοι σε "έντιμους" συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο. Διαβάζοντας τις επιφυλλίδες και τους κύριους αρθρογράφους του "Έθνους", των "Νέων" και της "Καθημερινής" ή τους σχολιαστές των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, διαπιστώνει κανείς μια αγωνιώδη προσπάθεια να προκαθοριστούν οι αλλαγές και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα πάντα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν "διαβάζουμε" τα όσα γράφονται και λέγονται. Χτίζουν θέσεις για το αύριο με βάση το συμφέρον τους.
Εδώ ακριβώς είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: να ξεπεράσει τα εμπόδια που "καλοπροαίρετα" θα του βάλουν όλοι αυτοί - για "το καλό της χώρας" πάντα.
Το αν θα καταφέρει, θα εξαρτηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από το πόσο θ' αντέξει στις πιέσεις που θα του ασκηθούν. Για το καλό της χώρας ελπίζουμε να τα καταφέρει...

Στα καθ' υμάς: εμείς ως blog θα εμφανιζόμαστε "περιστασιακά". Θα καυτηριάζουμε όσα θεωρούμε "κακώς κείμενα" και θα τηρήσουμε μια κριτική στάση σε ό,τι πιστεύουμε ότι αποτελεί έμμεση ή άμεση συνέχιση της νοσηρής κατάστασης που έφερε την χώρα στο γκρεμό...Θα είμαστε δηλαδή παρόντες...

1 σχόλιο:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Έχω μία διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων, τα λεγόμενα "συστιμικά" ΜΜΕ είναι πολύ φιλικά στη νέα κυβέρνηση, ο Σαμαράς το μόνο που έκανε 2.5 χρόνια που μας "κυβέρνησε" ήταν να ανοίξει τον δρόμο στην εξουσία στους αντιμνημονιακούς, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑνΕλ, όσον αφορά το οικονομικο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνω μία απλή ερώτηση: που θα βρει τα χρήματα; Σίγουρα δεν θα του τα δώσει ο νέος του σύμμαχος η Ρωσία μιας και η οικονομική της κατάσταση είναι χειρότερη από της Ελλάδας...