Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Τρεις θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας του τελευταίου εξαμήνου με μεγάλο ενδιαφέρον

Με αφορμή την επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θ' ασχοληθούμε με τρεις θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας των ημερών μας. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον μόνο και μόνο ως παράδειγμα του πόσο τα πράγματα πολλές φορές είναι πολύ πιο απλά απ' όσο φανταζόμαστε...

Θεωρία Συνωμοσίας 1η: Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Γιάννα Αγγελοπούλου και την Μαριάννα Λάτση στο  Salon de Bricolage στο Κολωνάκι. Συζήτησαν θέματα υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από τις εν λόγω κυρίες.

Υποστηρίχθηκε: από σημαντικό αριθμό - μη σοβαρών - στελεχών της συγκυβέρνησης. Κορυφαίος στο χορό της κωμωδίας ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή, δήλωσε τα εξής:
"ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:... Από το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακούσαμε πολλά για τη διαπλοκή. Στο Salon de bricolage, συνάδελφε, απεμπλοκή κάνατε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Σε ποιο;
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Salon de bricolage. Εκεί που δείπνησε ο Πρόεδρός σας με δυο κυρίες.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Ποιος; Τι έκανε με δυο κυρίες;
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν το ξέρετε, κύριε συνάδελφε, να σας πω ότι υπάρχουν φωτογραφίες. Υπάρχουν φωτογραφίες, ώστε εάν δεν ξέρετε, να το μάθετε!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κάνουμε αίτημα να έχει μεταφραστή η Βουλή!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Εγώ κατάλαβα πάντως.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Να τις καταθέσετε εάν τις έχετε αυτές τις φωτογραφίες, αλλιώς είναι συκοφαντία.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να διαψεύσει το βράδυ ο Πρόεδρός σας ότι δεν έγινε ποτέ αυτό το δείπνο. Πρώτα να διαψεύσει εδώ από το Βήμα της Βουλής και μετά οι φωτογραφίες."

Τι ισχύει τελικά: η συνάντηση διαψεύστηκε απ' όλους και ζητήθηκαν επιμόνως οι φωτογραφίες. Ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε τελικά ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες, και όταν μιλούσε στην Βουλή μιλούσε υποθετικά (!!!).

Θεωρία Συνωμοσίας 2η: η τρόικα θ' αποδεχθεί τις θέσεις της κυβέρνησης και δε θα επιβάλλει καινούργια μέτρα, ώστε να την υποστηρίξει στην προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα της δώσει (με τη σειρά της) χρόνο να "ολοκληρώσει" το έργο της.

Υποστηρίχθηκε: απ' ολόκληρη την κυβέρνηση, που ανακοίνωσε το "τέλος του Μνημονίου" και από τα κυβερνητικά ΜΜΕ.

Τι ισχύει τελικά: η τρόικα με τη στάση της, οδηγεί την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην έξοδο.

Θεωρία Συνωμοσίας 3η: Η κυβέρνηση θα φέρει πρόσωπο κοινής αποδοχής στο τραπέζι των συζητήσεων ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό θα της έδινε τους απαραίτητους ψήφους από τη "δεξαμενή" των "ανεξάρτητων" ώστε να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα.

Υποστηρίχθηκε: Από πάρα πολλούς - μαϊντανούς των τηλεοπτικών παραθύρων (βλ. Γεωργιάδης) και μη. Τα δε ονόματα που ακούστηκαν περιλάμβαναν από τον Αβραμόπουλο και την Μαριάννα  Βαρδινογιάννη (διαβάστε σχετικά εδώ), μέχρι τον Κώστα Γαβρά και την Ελένη Γλύκατζη-Άρβελερ.

Τι ισχύει τελικά: Προφανώς και δεν υπήρχε η περίπτωση ο Κώστας Γαβράς ή κυρία Γλύκατζη-Άρβελερ να δεχτούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το όνομα που όντως συζητήθηκε ήταν αυτό του κυρίου Πικραμένου, ενώ πρόταση έγινε και στον κύριο Διαμαντούρο. Για την περίπτωση του Αβραμόπουλου, οι κακεντρεχείς λένε ότι αυτοπροτάθηκε, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες - στην πραγματικότητα του προτάθηκε, αλλά αρνήθηκε γιατί γνώριζε ότι το όνομά του θα "καιγόταν" μια κι έξω, αφού το μάζεμα 180 ψήφων θα ήταν πολύ δύσκολο. Εξάλλου έχει ακόμα Πρωθυπουργικές βλέψεις, αναμένοντας υποστήριξη από τον Α.Σαμαρά, σε περίπτωση που αυτός αποχωρήσει από την αρχηγία της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: