Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μια αρνητική έκπληξη: o Γιώργος Χατζημαρκάκης Πρέσβης (εκ προσωπικοτήτων)

Την είδηση τη διαβάσαμε στο Newsbomb και ομολογούμε ότι απογοητευτήκαμε...Ο Γ. Χατζημαρκάκης, πρώην ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας που στις πρόσφατες Ευρωεκλογές είχε συγκροτήσει δικό του ψηφοδέλτιο στην χώρα μας - συγκεντρώνοντας 1,44% και 82.350 ψήφους - αποφάσισε να συστρατευτεί (!!!) με την κυβέρνηση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόσφατη "τελετή" τα είπε όλα: «Ο κ. Χατζημαρκάκης είχε το θάρρος, πριν από λίγες ημέρες, να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης για συστράτευση όλων των εθνικών δυνάμεων, τώρα που αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής, να φύγουμε από το μνημόνιο, την κρίση και την τρόικα, να περάσουμε σε μία άλλη φάση, τώρα που υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας». Ο υπουργός πρόσθεσε πως του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση αυτή του η τοποθέτηση και ότι σε αυτό το πλαίσιο του πρότεινε να στρατευθεί στην υπόθεση αυτή θεσμικά, στους κόλπους του υπουργείου Εξωτερικών, με την ιδιότητα του Πρέσβη εκ Προσωπικοτήτων (!!!).

Ο κ. Χατζημαρκάκης δεν έμεινε φυσικά με κλειστό το στόμα. Έτσι υπερασπίζοντας την επιλογή του, υποστήριξε ότι «στην κρίσιμη περίοδο της εξόδου από το μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να μεγαλώσει τις συμμαχίες της στην Ευρώπη». Όπως παρατήρησε «είναι η ώρα της συνεχούς διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα». Κατέληξε: «Αυτή την ώρα, αναλαμβάνω το χρέος, να αξιοποιήσω για τη πατρίδα μου, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις επαφές που έχω αποκτήσει τα τελευταία 20 χρόνια στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία. Ξεκινώ έναν δρόμο ευθύνης για την πατρίδα. Όπως κάθε Έλληνας, νιώθω περήφανος γι αυτό. Υπόσχομαι μόνο πολλή δουλειά».

Τώρα τι ακριβώς θα προσφέρει ουσιαστικά ο κύριος Χατζημαρκάκης δε γνωρίζουμε.Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι παραβλέποντας τα όσα διαφαίνονται (δηλ. ότι ετοιμαζόμαστε για 3ο Μνημόνιο και ότι η επιτήρηση θα συνεχιστεί επ' άπειρον, χωρίς καμία προβλεπόμενη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής στην χώρα μας για τους Έλληνες), δίνει ένα απρόβλεπτο μπόνους στην κυβέρνηση (την οποία κατά τις Ευρωεκλογές κατηγορούσε - με το μαλακό πάντως) που θα συνεχίσει να μιλάει για "εθνική προσπάθεια", διατηρώντας πάντως μια σχετική "ανεξαρτησία" αφού η θέση του αποκλείει την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές με τα κυβερνητικά "χρώματα".

Να θυμήσουμε ότι με Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, δύνανται να ορίζονται ως 15 πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων.Οι πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων ορίζονται με ανάθεση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένο έργο.Λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών του βαθμού του εν ενεργεία Πρέσβη. Σήμερα υπηρετούν στο Υπουργείο Εξωτερικών 8 πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων, συν τον κύριο Χατζημαρκάκη. Συχνά οι επιλογές είναι το λιγότερο ατυχείς - μέχρι πρόσφατα είχαμε τον Άλεξ Ρόντο (πρώην κολλητό του κ. Παπανδρέου) που πέραν των τραγικών χειρισμών του στο Κουρδικό και το θέμα του Κοσυφοπεδίου (όπου πραγματικά έβλαψε τα ελληνικά συμφέροντα, λειτουργώντας ως δάκτυλος των Αμερικανών) γύριζε την Ευρώπη κάνοντας επιθέσεις ενάντια στην Ελλάδα, την κυρία Αγγελοπούλου (που πήρε το αξίωμα  και τον κύριο Βασιλικό στην Unesco (όπου πραγματικά έλαμψε δια της απουσίας του από τις συνεδριάσεις που έπρεπε να παρίσταται). Επομένως (και παρά το ότι θα μπορούσαν να είναι θέσεις όπου θα υπάρχει πραγματική προσφορά - εφόσον βέβαια ήταν πλήρους απασχόλησης και όχι για παραστάσεις σε δείπνα μια στο τόσο) λόγω του τρόπου ορισμού τους, συνήθως είναι θέσεις για "φίλους" που παίρνουν καλό αντιμίσθιο, χωρίς να προσφέρουν...Ελπίζουμε ο κ. Χατζημαρκάκης (που ως ευρωβουλευτής είχε πραγματικά πολύ καλό έργο και δούλεψε υπέρ της Ελλάδας) να μας διαψεύσει, αν και η επιλογή του για συστράτευση σε μια κρίσιμη (πολιτικά) στιγμή με μια κυβέρνηση που απέτυχε πλήρως να βοηθήσει τους Έλληνες και λειτούργησε "υπέρ γνωστών και δανειστών", είναι το λιγότερο ατυχής.

Πάντως ένα είναι το σίγουρο: με την αποδοχή της πρότασης, απέδειξε για μια ακόμα φορά την ελληνικότητά του: ως γνωστόν, δώσε θέση με σπουδαίο τίτλο (και ουσιαστικά μηδέν αρμοδιότητες) στον Έλληνα και ένα σταθερό μισθό και πάρε του την ψυχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: