Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων - η κυβερνητική προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο και η απόφαση του ΣτΕ

Είδηση: Με μύδρους κατά των εκπροσώπων του δημοσίου που ζητούν λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές, απάντησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος. «Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία» είπε με έμφαση, ωστόσο το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση.

Ο κ. Ρίζος επισήμανε ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της Κυριακής αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, ενώ εξερράγη κατά των συνηγόρων του Δημοσίου, όταν τους ζήτησε να φέρουν ενώπιον του Δικαστηρίου τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. Εκείνοι επικαλέστηκαν τις άδειες του... Αυγούστου (!!!) και υποσχέθηκαν να προσκομίσουν τώρα στοιχεία στο ΣτΕ.

«Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη» τους κατακεραύνωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, προσθέτοντας πως «πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία».

Σε παρεμβάσεις του, κατά την ακροαματική διαδικασία, συχνά-πυκνά ο κ. Ρίζος διατύπωνε τις ζωηρές του επιφυλάξεις για το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. «Δηλαδή, θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει; Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα» σχολίασε.

Η πλευρά των εμπόρων επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι, με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του, καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων. Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει, θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του νομικού συμβούλου Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστηρίχθηκε ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν έχουν το ίδιο έννομο συμφέρον οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες».

Οταν επικαλέστηκε την έλλειψη αντιδράσεων για τα καταστήματα που είναι ανοικτά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ανέλαβε να του απαντήσει ο πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ: «Αυτό είναι απλό: Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες» είπε και έφερε ως παράδειγμα τη Μύκονο, όπου τα καταστήματα 6 μήνες είναι ανοικτά όλο το 24ώρο και οι καταστηματάρχες τους υπόλοιπους 6 μήνες ταξιδεύουν και νεκρώνει μια πόλη, αλλά οι καταστηματάρχες έχουν υπερκέρδη.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται πριν το τέλος του 2014, ωστόσο μέχρι τότε, ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία δεν επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σχόλιο:  Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά θα γελούσαμε. Θα γελούσαμε με το θράσος της κυβέρνησης που έκανε προσφυγή στο ΣτΕ χωρίς να έχει ούτε μια προπαρασκευαστική μελέτη για ένα νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις και επικαλείται Νοέμβριο μήνα τις Αυγουστιάτικες άδειες. Θα γελούσαμε με τον καλοπληρωμένο νομικό σύμβουλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που - εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των αλυσίδων και των πολυεθνικών (και επομένως ερχόμενος ΑΝΤΙΘΕΤΑ σ' αυτό που θα έπρεπε να υπερασπίζεται) θεωρεί ότι οι μικροκαταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι "δεν έχουν έννομο συμφέρον ν' αντιδρούν στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων" (λες και δε θα δουλεύουν αυτοί υποχρεωτικά). Θα γελούσαμε με τους κυβερνητικούς βουλευτές που όταν το ΣτΕ βγάζει αποφάσεις υπέρ της κυβέρνησης το επαινούν και όταν βγάζει αρνητικές το κατηγορούν σα "συνοδοιπόρο του ΠΑΜΕ" (βλ. Χατζηαβάτης-Άδωνις) ή βράζουν στο ζουμί τους λέγοντας ότι "οι δικαστές οφείλουν να είναι μέσα στην κοινωνία" (βλ.  Φωτεινή Παπάρα-Πιπιλή).

Η κατάσταση όμως είναι σοβαρή και είμαστε υποχρεωμένοι να τους αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Να πάρουμε σοβαρά μια κυβέρνηση που θεωρεί το ΣτΕ τσιφλίκι της και που έχοντας μάθει τόσους μήνες να πετάει ένα "εθνικό συμφέρον" χωρίς καμία περαιτέρω αιτιολόγηση και να παίρνει θετικές αποφάσεις, έμεινε έκπληκτη και τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, βγάζοντας τα κυβερνητικά ΜΜΕ στη φόρα να θεωρούν "αναιτιολόγητη" την απόφαση - παραβλέποντας τις δεκάδες προηγούμενες "ναι μεν αλλά" αποφάσεις του οργάνου που ούτε σοβαρή αιτιολόγηση είχαν και ούτε έπαιρναν υπόψιν τους τις αγωνίες του λαού αλλά ούτε καν το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία...

Και το χειρότερο: το ΣτΕ έδωσε πάλι χρόνο στην κυβέρνηση. Αντί να κλείσει μια και καλή την υπόθεση, επιφυλάκτηκε ν' απαντήσει. Μπορεί ο κύριος Ρίζος να έκανε επίθεση στις κυβερνητικές πρακτικές (παρεπιπτόντως η Νορβηγία και η Γερμανία είναι οπισθοδρομικές χώρες άραγε που δεν έχουν ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές;) αλλά τους έδωσε χρόνο...Και αυτό δεν είναι σίγουρα υπέρ τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: