Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Λοβέρδος ο "αναθεωρητής" του Συντάγματος (από την πίσω πόρτα)

Τι άλλο θέλει αλήθεια από μια Βουλή που ψηφίζει οτιδήποτε βλακεία της παρουσιάζουν; Τι άλλο ζητάει από το να έχει συμπολιτευόμενους βουλευτές που θα ψήφιζαν τα πάντα (κυριολεκτικά) αρκεί να τους τα παρουσίαζαν ως "αναγκαία ρύθμιση" ή "προαπαιτούμενο" χωρίς να καίγονται για Συντάγματα, νόμους ή ακόμα αυτό που ονομάζουμε ως "κοινό νου";

Έτσι λοιπόν μπορεί η κυβέρνηση αυτή να μην έχει πλέον την κοινωνική νομιμοποίηση, να έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής των πολιτών πολλές φορές αλλά έχει την συμπαράσταση των δικών της καρεκλοκένταυρων που δεν υπολογίζουν δημόσιο συμφέρον ή κοινή λογική, μπροστά στο κίνδυνο να χάσουν τη γλυκειά βουλευτική έδρα.

Τελευταίο παράδειγμα η υπόθεση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αντιγράφουμε από το σχετικό άρθρο της "Εφημερίδας των Συντακτών": "Με την ίδια χαρακτηριστική άνεση και περιφρόνηση του Συντάγματος προσφέρει αναγνώριση σε οποιοδήποτε μεταλυκειακό κέντρο εξασφαλίσει πιστοποίηση από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο που μπορεί να αυτοδιαφημίζεται ως Πανεπιστήμιο αφού θα παρέχει bachelor και master με τη βούλα. Η τροπολογία μιλάει για επαγγελματική αναγνώριση που θα δίνει το αρμόδιο όργανο, δηλαδή το ΣΑΕΠ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το κρας τεστ έχει γίνει από καιρό με τα κολέγια των ευρωπαϊκών συνεργασιών. Οι τίτλοι που παίρνουν οι απόφοιτοι τους είναι πτυχία πανεπιστημίου. Αυτό αρκεί για την αγορά.
Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την έρευνα, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή και μέχρι αύριο θα έχει ψηφιστεί, η υπόθεση της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης γίνεται, πλέον, μια πολύ απλή υπόθεση. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 2: «Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, των οποίων τα προγράμματα σπουδών οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelors) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας ή σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (master), εφ’ όσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης".

Με λίγα λόγια οποιοσδήποτε "εκπαιδευτικός" οργανισμός δίνει "πτυχία" στην χώρα μας, θα τα έχει αναγνωρισμένα αρκεί να είναι συνδεδεμένος με "διεθνή" οργανισμό που "πιστοποιεί" (έναντι αμοιβής) πτυχία. Αυτό αποτελεί μια γενική επέκταση της συνθήκης της Μπολόνια και φυσικά παραβιάζει το Σύνταγμα (που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην χώρα μας) από την πίσω πόρτα.

Από την στιγμή που ο ΣΑΕΠ είναι οργανισμός-βιτρίνα (και τα πάντα υπογράφονται μαζικά κατόπιν υπουργικής εντολής) το θέμα της εκπαίδευσης στην χώρα μας έχει τελειώσει. Αν ζούσαμε σε μια χώρα που τα πράγματα λειτουργούσαν, κανείς δε θα μπορούσε να δηλώσει κάτι για το οποίο δεν έχει πάρει επαγγελματική αναγνώριση. Στην Ελλάδα όμως - που τα πάντα έχουν απαξιωθεί - πως θα μπορούσε ν' αποτελέσει εξαίρεση ένας πανεπιστημιακός τίτλος; Αφού λοιπόν οποιοσδήποτε διεθνής οργανισμός "πιστοποίησης" (και κολλέγιο) έχει πρόσβαση στο γραφείο του κυρίου Λοβέρδου θα έχει τα πτυχία που πιστοποιεί ή παραδίδει του αναγνωρισμένα, ποιος ο λόγος να κουραστεί κανείς να διαβάσει για να πάρει πτυχίο, τη στιγμή που μπορεί να έχει "πέντε στο δεκάρικο" από κάποιο "βολικό" κολλέγιο; Κανένας.

Και η μέγιστη ντροπή; Το συγκεκριμένο ζήτημα περνάει ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Δεν έχει δηλαδή η κυβέρνηση την "τσίπα" να περάσει αυτό το τόσο σημαντικό θέμα κανονικά ως κύριο άρθρο.

Αλλά όπως σημειώνει και η "Εφημερίδα των Συντακτών": "έτσι βολεύονται ημέτεροι και συγκεκριμένα Ελληνας καθηγητής και κατά καιρούς συνεργάτης κυβερνήσεων (κυρίως) ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ." Εμείς θα προσθέσουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει και κάτι ακόμα: να δημιουργήσει τετελεσμένα. Το τέλος έρχεται και θα πρέπει να έχει ξεπληρώσει όλα τα χρωστούμενα. Και οι κύριοι "πρυτάνεις" και ιδιοκτήτες των κολλεγίων είναι τόσα χρόνια φίλοι και υποστηρικτές. Να πάνε τα χρήματά τους χαμένα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: