Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τουρκικές προκλήσεις στην Ελληνική Βουλή και η "αναχώρηση" Βενιζέλου

Διαβάζουμε στο σημερινό "Έθνος": "Για μονομερείς ενέργειες κατηγόρησε την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη στην Τουρκία, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Οσμάν Ακίπ Μπακ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα όταν πήρε τον λόγο ο τούρκος βουλευτής, ενώ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες παραβιάσεις από την Τουρκία της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας."

Έχουμε κατηγορήσει στο παρελθόν τον κύριο Βενιζέλο για αλαζονεία και μισαλοδοξία.  Κακά χαρακτηριστικά για οποιονδήποτε άνθρωπο, πόσο μάλλον για κάποιον που ασκεί καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, χωρίς να έχει εμφανώς τα ανάλογα προσόντα - γιατί το να είναι κάποιος κάτοχος διδακτορικών τίτλων δεν τον κάνει ούτε πιο ικανό πολιτικό, ούτε πιο έξυπνο ως άνθρωπο.

Στην περίπτωση αυτή ο κύριος Βενιζέλος έκανε δύο ατοπήματα. Καταρχήν μίλησε αναλύοντας τη στρατηγική της χώρας όσο αφορά την εξωτερική πολιτική, κάνοντας μια αναφορά στις τουρκικές ενέργειες. Κατά την άποψή μας, το να μιλήσει για τις (ανύπαρκτες) σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία και για την χάραξη της ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο, δεν αφορά το ΝΑΤΟ - πολύ περισσότερο που εξ όσων γνωρίζουμε δε συνηθίζετε κάτι τέτοιο (αν συνέβαινε οι συνεδριάσεις θα ήταν ατελείωτες). Επομένως μίλησε εκεί για να δημιουργήσει εσωτερικές εντυπώσεις, που μάλλον δεν ήταν και πολύ καλές αφού φάνηκε σαν τον "άτακτο μαθητή" που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα "αδικαιολόγητα".

Το δεύτερο (και μεγαλύτερο) ατόπημα ήταν ότι σηκώθηκε και έφυγε από τη συνεδρίαση. Με μια κίνηση του τύπου "ήρθα, έβγαλα την υποχρέωση, φεύγω", απέφυγε να παρακολουθήσει τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια. Αυτό δείχνει: α) κακούς τρόπους και β) αδιαφορία για το αντίκτυπο των λεγομένων του. Το δε γεγονός ότι έμειναν οι τουρκικές αιτιάσεις αναπάντητες, δείχνει ότι η κίνηση του να κατηγορηθεί η Τουρκία, δεν ήταν σωστά σχεδιασμένη, αφού θα έπρεπε να υπάρχει αναμονή απάντησης από πλευράς Τούρκων, και επομένως θα έπρεπε να υπάρχει και αντίλογος. Με την αποχώρηση όμως του κύριου Βενιζέλου (χωρίς την ανάλογη παραχώρηση αρμοδιοτήτων) οι Τούρκοι έμειναν με τον τελευταίο λόγο.

Μπορεί το όλο περιστατικό να μην έχει ουσιαστικό αντίκτυπο - παρά μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων - αλλά μήπως στο κάτω-κάτω αυτός δεν ήταν ο στόχος και του κύριου Βενιζέλου; Θα προτιμούσαμε αυτές τις δηλώσεις να τις κάνει ο κύριος Βενιζέλος στις επίσημες συνεδριάσεις κορυφής του ΝΑΤΟ με παράλληλη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, που αντιμετωπίζουν την Κύπρο ως προτεκτοράτο...

Και μια και μιλάμε για Τουρκία...Αληθεύει η είδηση ότι η Τουρκία - έχοντας αποτύχει ν' αγοράσουν πλατφόρμα εξορύξεων από το Αζερμπαϊτζάν - φέρεται να βρίσκουν πωλητές στην Ρουμανία με ορίζοντα παράδοσης τα δύο χρόνια; Μήπως κάποιοι πρέπει να τραβήξει το αυτί στους Ρουμάνους, που πέραν της "κοινής πίστης" είναι και μέλος της Ε.Ε. και έχει υποχρέωση τουλάχιστον να μην υποστηρίζει ενέργειες κρατών που επιβουλεύονται κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε.;

(Για τη βόλτα της Τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο δε θα πούμε κάτι. Απλώς ότι έχουμε πρόβλημα να επιβάλουμε τον απαιτούμενο σεβασμό της Ελληνικής επικράτειας, στις γείτονες χώρες. Και αυτό θα πρέπει ν' αλλάξει σύντομα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: