Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Είσαι στον "Τειρεσία"; Τα στοιχεία σου πωλούνται...

Η υπόθεση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην χώρα μας, έχει καταντήσει ανέκδοτο. Τελευταίο παράδειγμα η ανακοίνωση της Τειρεσίας Α.Ε. ότι θα πουλάει τα στοιχεία όσων είναι στα μητρώα της σε όσους ενδιαφερόμενους το επιθυμούν (κάτι που έρχεται γάντι βέβαια με την σχετικά πρόσφατη αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα μητρώα της).  Έτσι η Τειρεσίας Α.Ε. ξεκλειδώνει στην πράξη τη «μαύρη λίστα», προσφέροντας με το αζημίωτο θέα από την κλειδαρότρυπα σε ευαίσθητα επιχειρηματικά στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, στοιχεία μη δημοσιοποιήσιμα, καθώς εύκολα μπορούν να τύχουν αθέμιτης εκμετάλλευσης.
Οι αντιδράσεις εκδηλώνονται σε όλα τα μέτωπα, αλλά είναι προφανώς καθυστερημένες. Τόσο καιρό που η εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να πράξει κάτι τέτοιο γιατί δεν υπήρχε κατάθεση των αντίθετων θέσεών στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και σε πολιτικούς παράγοντες; Τώρα βέβαια, πολλοί και διάφοροι, με προεξάρχοντα τον επιχειρηματικό κόσμο, τρέχουν και δε φτάνουν, εκφράζοντας "αγανάκτησή" για το κερδοσκοπικό παιχνίδι το οποίο παίζεται στην πλάτη των χειμαζόμενων επιχειρήσεων και στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η κακοδιαχείριση των ίδιων των τραπεζών την εποχή του άλογου δανεισμού.
Τι λέει η αντίθετη άποψη; Στελέχη της Τειρεσίας Α.Ε. τονίζουν ότι στόχος είναι να γίνει εύκολος ο έλεγχος της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προστατευθούν οι φερέγγυες εταιρείες. Βέβαια, ενώ τα λένε αυτά δεν απαντούν στους δικαιολογημένους φόβους ότι τελικά οι επιχειρήσεις θα μείνουν απροστάτευτες και εκτεθειμένες στα αδιάκριτα και συχνά κακόβουλα βλέμματα ανταγωνιστών κορυφώνονται, ενώ διατυπώνονται σοβαροί προβληματισμοί για την ηθική διάσταση του ζητήματος.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Τειρεσίας Α.Ε., ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι φέιγ βολάν». Οι φόβοι ειδικότερα επικεντρώνονται στο ότι με ανοιχτή την πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα οργιάσει και οι στρεβλώσεις, που εμποδίζουν την αναβίωση της επιχειρηματικότητας, θα διογκωθούν.
Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αξιόπιστο προσδιορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας μιας επιχείρησης αν δεν αξιολογηθούν σωστά, αναφέρουν ειδικοί και σημειώνουν για παράδειγμα ότι δεν κρίνεται η πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης μόνο βάσει ακάλυπτων επιταγών, χωρίς να συνυπολογίζονται και λοιπές παράμετροι.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η Τειρεσίας Α.Ε. δεν είναι δημόσιος φορέας ούτε ανεξάρτητη αρχή, όπως νομίζουν αρκετοί στην αγορά, αλλά ανώνυμη εταιρεία ιδιοκτησίας των τραπεζών, τα κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση εκτιμάται ότι δεν μπορεί να είναι άλλα από την κερδοσκοπία εις βάρος επιχειρήσεων, παρ' όλο που στην ιστοσελίδα της η Τειρεσίας Α.Ε. δηλώνει ότι διατηρεί τη φιλοσοφία τής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Από εκεί μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση των στοιχείων από την Τειρεσίας Α.Ε., ωστόσο, η απόσταση που πρόκειται να διανυθεί είναι πολύ μεγάλη και γεννά ερωτήματα, αφού μόνο επιζήμια μπορεί να αποδειχτεί για την επιχειρηματικότητα, σε μία περίοδο που η κρίση έχει στραγγίξει την αγορά από ρευστό και η επιχειρηματικότητα αδυνατεί να γίνει ο καταλύτης της ανάπτυξης που διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση.
Αξίζει όμως κλείνοντας το θέμα αυτό να ξαναγυρίσουμε στην ηθική πλευρά της υπόθεσης. Δικαιούται μια ιδιωτική εταιρεία να βγάζει στο σφυρί δεδομένα που διαθέτει για συγκεκριμένους λόγους και θεωρητικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι αντιτίμου; Βγάζοντας δηλαδή με δυο λόγια χρήματα από τη κακοτυχία των άλλων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: