Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Μερικές αλήθειες για το σκάνδαλο του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν"

Το "Ερρίκος Ντυνάν" αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες υποθέσεις του πως η κακοδιαχείριση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού (όπως είναι ο "Ερυθρός Σταυρός") σε συνδυασμό με τη διάθεση της κυβέρνησης να "εξυπηρετήσει" τους φίλους της, μπορεί να οδηγήσει σε ένα κραυγαλέο σκάνδαλο, το οποίο για να καλυφθεί μπλέχτηκαν από μέλη της υψήλης αθηναϊκής κοινωνίας μέχρι υπουργοί - και όλα αυτά εις γνώση του Πρωθυπουργού της χώρας.

Παρότι το δίχτυ του σκανδάλου είναι τόσο μπλεγμένο που θα έκανε μια χαρά για χολυγουντιανή ταινία, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε τη σύνοψή της υπόθεσης, παραπέμποντας όμως στην ιστοσελίδα Newsbomb, η οποία έχει αφιερώσει πολλές σελίδες στο συγκεκριμένο ζήτημα (μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ).

Καταρχήν να πούμε ότι "Ερρίκος Ντυνάν" αποτελούσε ιδιοκτησία του "Ερυθρού Σταυρού", δημιουργήθηκε από δωρητές, ήταν συμβεμβλημένο με το ΕΣΥ (με καθεστώς παρεμφερές μ' αυτό του "Ωνασείου") και στη διοίκηση του συμμετείχε και το ελληνικό Δημόσιο (με τρεις εκπροσώπους). Το νοσοκομείο όμως λόγω της κακοδιαχείρησής του (σπατάλη αποθεματικών, μη πληρωμές σε ασφαλιστικούς φορείς και προμηθευτές, υπερκοστολογημένες αγορές κ.λπ), έγινε ελλειματικό με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν ζημιές και χρέη 300 εκατ. ευρώ - στις οποίες περιλαμβάνονταν και οφειλές (5-6 μηνών) προς τους εργαζομένους.  Να σημειωθεί πάντως ότι στο νοσοκομείο χρωστάει και το Δημόσιο (από πληρωμές νοσηλείων) ένα αρκετά σημαντικό ποσό το οποίο επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί.

Και εδώ ξεκινάει το σκάνδαλο...Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να διασφαλίσει τα δικαιώματά του και τους εργαζομένους, επέτρεψε (δια της ψήφου των εκπροσώπων του) στον μεγάλο πιστωτή του «Ερρίκος Ντυνάν», που ήταν η Τράπεζα Πειραιώς (που βρίσκεται ξανά μπροστά μας μετά το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας και της υπόθεσης των κρατικών ακινήτων), υπέγραψε με τη διοίκηση του νοσοκομείου σύμβαση εκχώρησης κινητής περιουσίας. Κατά τη διαδικασία αυτή καταγράφηκε και εκτιμήθηκε όλος ο κινητός εξοπλισμός του νοσοκομείου - κάτι το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στον πλειστηριασμό που έγινε πρόσφατα και σύμφωνα με τον οποίο το θεραπευτήριο (και η άδειά του) πωλήθηκαν έναντι 115 εκ. ευρώ.

Το 2ο κομμάτι του σκανδάλου - πέραν από το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς διασφάλισε τα συμφέροντά της στο «Ερρίκος Ντυνάν» παίρνοντας τον εξοπλισμό - έχει ακριβώς να κάνει με τον πλειστηριασμό (ο οποίος ξανά επετράπει από το Δημόσιο, κατά παρέκκλιση του Δημοσίου συμφέροντος): η παράκάμψη της διαδικασίας της μεταβίβασης στο νέο ιδιοκτήτη, η οποία θα μετέφερε τα χρέη του νοσοκομείου στον νέο ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να παραιτείται και το κράτος από σημαντικά έσοδα, όπως για παράδειγμα από τον φόρο υπεραξίας.

Και να ήταν μόνο αυτό...Πλειοδότης του νοσηλευτηρίου είναι η ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, εταιρεία συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άλλαξε σκοπό λειτουργίας την παραμονή του πλειστηριασμού, και η οποία απέκτησε (με (ν)τροπολογία της τελευταίας στιγμής) ΚΑΙ την άδεια του νοσηλευτηρίου, γλυτώνοντας έτσι σημαντικά έξοδα - "γιατί να ξοδεύονται οι φίλοι μας;" σκέφτηκαν ο Αντώνης και ο Μάκης και το "τακτοποίησαν" το ζήτημα στο πιτς-φιτίλι.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει δυστυχώς εκεί.  Με το τίμημα των 115 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι από τους δανειστές θα εξοφληθεί μόνον η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και ο μεγάλος πιστωτής του ιδρύματος. Δηλαδή με λίγα λόγια η Τράπεζα Πειραιώς πήρε και τον εξοπλισμό (απευθείας), θα πάρει και χρήματα, ενώ μέσω του πλειστηριασμού ως νέα (έμμεση) ιδιοκτήτρια "καθαρίζει" και από τα υπόλοιπα χρέη...

Η συμφωνία που φέρεται να έχει γίνει, είναι οι εργαζόμενοι θα πάρουν σίγουρα ένα μέρος των χρωστουμένων, με το Δημόσιο και τους υπόλοιπους προμηθευτές/δανειστές να μένουν "χαμένοι". Και παράλληλα δε, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι διασφαλίζονται και οι 1020 εργαζόμενοι - παρά τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης (ο καινούργιος ιδιοκτήτης, ακόμα πανηγυρίζει για το πως τα κατάφερε τόσο ωραία και οικονομικά και δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος).

Η υπόθεση θα έχει σίγουρα συνέχεια αλλά η εξέλιξή της, δείχνει πως μπορεί Μνημόνια να ήρθαν, αλλά η κυβέρνηση μπροστά στην εξυπηρέτηση των φίλων της δε λογαριάζει τίποτα (όπως εξάλλου απέδειξε ξανά πριν από λίγο καιρό σε μια ακόμα κραυγαλέα υπόθεση που περιγράφουμε εδώ)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: