Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η "εκτροπή" του Άδωνι και η κυβερνητική σύγχυση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι μια γνωστή μορφή των τηλεοπτικών παραθύρων, παραμένοντας αυθεντικός - όπως έμαθε να πουλάει τις κακοτυπωμένες εκδόσεις των βιβλίων του, έτσι πολιτεύεται: με φωνές, υπερβολές και σχεδόν πάντα άνευ επιχειρημάτων, προσπαθώντας να το παίξει ο "τρελός του χωριού". Το στυλ αυτό πουλάει - αφού βέβαια το κοινό στο οποίο απευθύνεται θαυμάζει την πατριδολαγνεία και αρχαιολαγνεία που εκφέρει ως πρόσωπο, ενώ η ευκολία με την οποία πηγαίνει καλεσμένος όπου κληθεί, τον καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητό των τηλεοπτικών καναλιών. Η δήλωση του όμως ότι "θ' αποσύρει τις καταθέσεις του" αν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι της χαζομάρας το οποίο γεμίζει με περισσή προσπάθεια εδώ και χρόνια. Οι κακές γλώσσες λένε βέβαια ότι δε θα χρειαστεί να το κάνει αυτό όταν γίνει ο Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός αλλά πολύ νωρίτερα - όταν δικαστεί η αγωγή που του έχει κάνει ο Γ. Καρατζαφέρης για χρέη του κ. Γεωργιάδη στο τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΑΣΤΥ για μη καταβληθέντα "ενοίκια" τηλεοπτικού χρόνου. Και σίγουρα πριν το κάνει, θα πρέπει να παραιτηθεί από τα αξιώματά του όπου είχε πει ότι θα έκανε "αν κέρδιζε ο Τσίπρας τις Ευρωεκλογές". Προφανώς δε βρίσκει χαρτί στο Υπουργείο ή στο σπίτι του για να γράψει την επιστολή παραίτησής του...Όπως και να έχει πάντως, η δήλωση "απόσυρσης" έφερε αντιδράσεις - το πως και το που το διαβάζουμε στην "Εφημερίδα των Συντακτών":
"Στον αστερισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδη, συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αδυνατεί να χαράξει νέα γραμμή πλεύσης, μετά την ψυχρή υποδοχή του σχεδίου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην καγκελάριο Α. Μέρκελ. Η επιστροφή στην κινδυνολογία, όμως, αντί να πυροδοτήσει σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί για την ώρα ενδοκυβερνητικές τριβές και εκνευρισμό στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Οι εκρήξεις κινδυνολογίας του Αδ. Γεωργιάδη, με την κάλυψη της κυβερνητικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη, έφεραν σε αμηχανία το οικονομικό επιτελείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και Ανάπτυξης Ν. Δένδιας απευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για οδηγίες. Οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έφεραν σε αμηχανία και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, που έγινε δέκτης δυσφορίας από τις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ εκνευρισμός μεταφέρθηκε και από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών Επιμελητηρίων. Η αναδίπλωση που επιχείρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, για τους τόνους αλλά όχι για το περιεχόμενο των παρεμβάσεών του, επέτεινε την εικόνα σύγχυσης στο κυβερνητικό σχήμα.

Αποστάσεις από τον Αδ. Γεωργιάδη πήρε ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκος, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις όπως του κ. Γεωργιάδη δεν θα τις έκανα ποτέ μου» (στο Mega), ενώ από την άλλη η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Α. Ασημακοπούλου (ρ/σ ΣΚΑΪ) πήρε το μέρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, όπως και ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης. Σε διαφορετικό μήκος ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης και ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς (Axion TV), ενώ ο Κ. Μαρκόπουλος απέδωσε στον Αδ. Γεωργιάδη προσωπικά κίνητρα λέγοντας χαρακτηριστικά (Παραπολιτικά Fm) ότι «σ’ αυτή την παράταξη που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής, που έχουμε τα σαραντάχρονα εντός των ημερών, έχουμε εκπαιδευτεί σε τρία πράγματα: πρώτα η πατρίδα, μετά η παράταξη και τελευταίος ο εαυτός μας και οι καταθέσεις μας».

Λίγες ημέρες πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ., όπου ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να κάνει ανοίγματα εκατέρωθεν, η ατμόσφαιρα παραπέμπει στην εποχή των συγκρούσεων της «γαλάζιας πολυκατοικίας» πριν από 14 χρόνια. Η προσπάθεια της Ν.Δ. να μεταφέρει τη σύγκρουση στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωση δηλώσεις του Γ. Τόλιου, για να εγκαλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει «επικίνδυνες απόψεις», δεν ήταν ικανή για να αποφορτίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος.

Η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της (ρ/σ Παραπολιτικά) δεν πήρε απλώς αποστάσεις από τις δηλώσεις Γεωργιάδη αλλά κάλεσε τον πρωθυπουργό να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Αλ. Τσίπρα «να συνεννοηθούν», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα που θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα». Η βουλευτής της Ν.Δ. εξήγησε τη θέση αυτή λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο» και πρόσθεσε πως «θα ήταν κρίμα να τιναχτούν όλα στον αέρα για μικροπολιτικά οφέλη, από οποιαδήποτε πλευρά κι αν προέρχονται αυτά».

Οι ίσες αποστάσεις που πήρε η πρώην υπουργός προκάλεσαν νέο κύμα εκνευρισμού στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Πλην όμως, ανάλογη στάση τηρούν και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ., αναμένοντας από τον κ. Σαμαρά να δώσει το στίγμα των κομματικών του σχεδιασμών και κυρίως της γραμμής της κυβέρνησης. Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στους βουλευτές, είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να κινηθεί μονομερώς εάν η τρόικα δεν συμφωνήσει στις φοροαπαλλαγές και τη μετάθεση των κρίσιμων αποφάσεων για τα εργασιακά και τις συντάξεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια: