Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τελειώνουν τα μνημόνια...Τα νέα μέτρα όμως;

Ο ουρανοκατέβατος Υπουργός Οικονομικών κύριος Χαρδούβελης βγήκε με χαρά να μας ανακοινώσει ότι "η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της" και πως το "ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο".
Ας ξεπεράσουμε το γεγονός ότι αναφέρεται στην χώρα μας σε τρίτο πρόσωπο. Και ας παραβλέψουμε το ανέκδοτο του "βιώσιμου" ελληνικού χρέους (που δεν ήταν βιώσιμο προ Μνημονίων όταν ήταν μικρότερο ποσοτικά, με μεγαλύτερο ΑΕΠ για την χώρα, από το σημερινό). Ας βάλουμε επίσης στην άκρη το υψηλό επιτόκιο με το οποίο θα πληρώσουμε ως χώρα την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (αφού κατά τον υπουργό "τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν με έξοδο στις αγορές μέσω της έκδοσης επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων."), πράγμα που θα δυσκολέψει την αποπληρωμή του όταν έρθει η μαύρη ώρα της αποπληρωμής.
Αυτό που δεν μας λέει ο κύριος Χαρδούβελης όμως είναι το "ντεσού" της υπόθεσης: τα νέα μέτρα τα οποία έχει συμφωνήσει να παίρνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, το συνεχιζόμενο ξεπούλημα το οποίο σχεδιάζει να κάνει και την πλήρη διάλυση των τομέων της υγείας και της παιδείας, που θα συνοδεύεται με την είσοδο ιδιωτών παντού.
Η αλήθεια στην πραγματικότητα είναι πικρή: τα μέτρα τα οποία έχει δεσμευτεί να παίρνει η κυβέρνηση, φτάνουν να καλύψουν όχι μόνο το 3ο (ή 5ο στην πραγματικότητα αν βάλουμε και τις "επικαιροποιήσεις") Μνημόνιο αλλά πολλά ακόμα και για πολλά χρόνια.
Γι' αυτό εξάλλου και έχει ακόμα ουσία και σημασία το να μιλάμε για "κατάργηση" των Μνημονίων και για επαναδιαπραγμάτευση των όποιων συμφωνιών, οι οποίες κακώς κυρώθηκαν στην Βουλή με απλή πλειοψηφία, κατά παράβαση του Συντάγματος. Δεν είναι το "έναυσμα μιας καλύτερης μέρας" η μη υπογραφή 3ου Μνημονίου. Αυτό ας μη γελοιόμαστε δε συμβαίνει γιατί η χώρα "έχει καθαρίσει" και "μπορεί να σταθεί στα πόδια της". Αν μπορεί τώρα με την οικονομία κατεστραμένη, την ανεργία στο 27% και τους Έλληνες να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, μπορούσε και πρίν από 4 χρόνια - και καλύτερα μάλιστα. Τρίτο Μνημόνιο δεν υπογράφεται γιατί απλά κανείς δεν θέλει να μας δανείσει με "χαμηλό" επιτόκιο (σε σχέση με αυτό που θα δώσουμε στις "αγορές" πάντα) και γιατί δε θα θέλει να φανεί στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι μοιράζει χρήματα "τζάμπα". Με απλά λόγια, κάποιοι έκαναν τη δουλειά τους, πήραν ό,τι είχαν να πάρουν σε πρώτη φάση, δέσμευσαν ό,τι μπορούσαν να δεσμεύσουν σε δεύτερη και πάνε παρακάτω.
Γι' αυτό και χρειάζεται αλλαγή πορείας άμεσα. Και αυτό δεν μπορούν να το κάνουν ούτε ο Αντώνης, ούτε ο Βαγγέλης, ούτε πολύ περισσότερο ο Γκίκας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: