Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Βάζει "χέρι" στη διατροφή των διαζευγμένων η εφορία;

Διαβάζουμε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" την εξωφρενική είδηση: "Στη δαγκάνα της Εφορίας πιάστηκαν οι διαζευγμένες γυναίκες που λαμβάνουν διατροφή από τους πρώην συζύγους τους.
Με μια παράλογη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, από το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα 2013), τα ποσά της διατροφής που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ τον χρόνο φορολογούνται ως εισοδήματα από «ελευθέρια επαγγέλματα» και μάλιστα με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον με προκαταβολή φόρου 55%.
Δηλαδή, η εφορία γίνεται «συνέταιρος» στη διατροφή της διαζευγμένης συζύγου, καθώς το ύψος του φόρου που καταλογίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις φτάνει το 40,3% του συνολικού ποσού της εισπραχθείσης κατά τη διάρκεια του 2013 διατροφής.
Η φορολόγηση της διατροφής ως εισόδημα από «ελευθέριο επάγγελμα» ισχύει μόνο εφόσον το συνολικό ποσό αυτής υπερβαίνει σε ετήσια βάση τις 5.000 ευρώ. Αν η διατροφή δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τότε δεν αντιμετωπίζεται φορολογικά ως «εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα» αλλά ως «εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έκπτωση 10% από τον φόρο και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ δικαιούνται μόνο οι σύζυγοι που καταβάλλουν τη διατροφή."

Δεν ξέρουμε ειλικρινά τι έχουν στο μυαλό τους στην κυβέρνηση ή τι παίρνουν και δεν μας δίνουν και μας, αλλά αυτό συνειδητά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και θέτει καινούργια στάνταρ στη φορολογική διαστροφή της: ακόμα και αν το δούμε με αυστηρά φορολογικά κριτήρια, η διατροφή έχει υποστεί ήδη φορολογική επιβάρυνση - δεδομένου ότι ο/η σύζυγος που το πληρώνει καταβάλλει φόρους είτε απευθείας είτε μέσω φορολογικής δήλωσης. Από την άλλη είναι τουλάχιστον μειωτικό το να χαρακτηρίζεται "μισθωτός" ή "ελεύθερος επαγγελματίας" όταν παίρνεις διατροφή μετά από διαζύγιο. Με την ίδια λογική θα πρέπει και τα παιδιά να πληρώνουν φόρο όταν παίρνουν χαρτζηλίκι από τους γονείς τους, ενώ και το ίδιο κράτος που λαμβάνει τα χρήματα από μας πρέπει να χρεώνεται (από τον εαυτό του) αφού φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ, είναι  κάτι παραπάνω από απλή "διατροφή". Το να είσαι διαζευγμένος δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή: είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης και δυσάρεστης διαδικασίας, στην οποία κανείς δε θέλει να βρίσκεται.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι "επαγγελματίες" του είδους αλλά ποτέ κανείς μέχρι σήμερα δεν είναι τολμήσει να τους δώσει επαγγελματική ταυτότητα...Η κυβέρνηση Σαμαρά πρωτοπόρησε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: