Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Να πως γίνονται τα πλεονάσματα (απλά μαθήματα οικονομίας από τον κύριο Στουρνάρα)

Την ίδια μέρα που πριν 73 χρόνια δύο νέοι μαθητές κατέβαζαν την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη (σχετικό αφιέρωμα βρίσκεται εδώ), δίνοντας μια ηθική ικανοποίηση στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, η κυρίαρχη είδηση στην χώρα μας είναι μια ακόμα ένδειξη ότι αυτό που ορίζει ο θυμόσοφος λαός σα "παπατζιλίκι" αποτελεί βασική πολιτική πρακτική των κυβερνώντων.

Και εξηγούμαστε μέσα από τον τίτλο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία": "ρεσάλτο στον κουμπαρά της εταιρείας του Κτηματολογίου έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υφαρπάζοντας από τα τέλη των ιδιοκτητών ακινήτων 250 εκατομμύρια ευρώ.Το ποσόν, που προοριζόταν για τη συνέχιση του έγου, το ενέγραψε στο περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία. Η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε προβαίνει σε στάση πληρωμών, έναντι των πελατών και προμηθευτών της, βάζει λουκέτο σε υπηρεσίες της ενώ όλες οι μελέτες κτηματογράφησης και δασικών χαρτών τινάζονται στον αέρα."

Με απλά λόγια λοιπόν όχι μόνο ένα αναγκαίο εθνικά έργο παρά την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει μείνει ακόμα ημιτελές, όχι μόνο το κράτος δεν προέβλεψε τους απαραίτητους πόρους ώστε αυτό να προχωρήσει επιτέλους - μετακυλίοντας το κόστος στους πολίτες, αλλά από το "χαράτσι" που επέβαλε σε αυτούς, ο αξιότιμος κύριος Στουρνάρας "τσέπωσε" ένα πολύ μεγάλο (και σημαντικό για το έργο) ποσό για ν' ασκήσει μικροπολιτική πριν τις ευρωεκλογές μπας και αυξήσει τα ποσοστά του καταρρέοντος κυβερνητικού συνασπισμού.

Με τη βοήθεια λοιπόν του ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε το παζλ της προέλευσης του περίφημου "πλεονάσματος" το οποίο με τόσο ύστερη απλοχεριά μοιράζεται σα ελεημοσύνη κυρίας του Ψυχικού σε φτωχομπατήριδες έξω από εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας: α) καθυστερούμενα σε προμηθευτές του Δημοσίου, β) καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ και γ) τέλη ιδιοκτητών ακινήτων για την εγγραφή τους στο Κτηματολόγιο.

Ο κύριος Στουρνάρας λοιπόν θυμίζοντας μεγαλοκαρχαρία που δεν πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις αλλά καλοτρώει στις ψαροταβέρνες στην Ακτή Τζελέπη στον Πειραιά ξοδεύοντας 200ευρα, αδιαφορεί για το δημόσιο συμφέρον, το οποίο επιβάλει την ύπαρξη του Κτηματολογίου. Ξέρει πολύ καλά ότι έχοντας την εξουσία στα χέρια του το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να "κλείσει" την εταιρεία, να κρίνει άκυρο το έργο και να το ξαναξεκινήσει αργότερα, χρεώνοντας καινούργια τέλη τους ιδιοκτήτες. Θα έχει κάνει όμως "το κομμάτι του" και ο κύριος Σαμαράς θα μπορεί να λέει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε". Συγχαρητήρια σε όλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: