Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Το αύριο στην χώρα μας μετά τις ευρωεκλογές (και η μόνη πραγματικά ευχάριστη είδηση της μέρας)

Και να λοιπόν που οι εκλογές έλαβαν τέλος, ο λαός ψήφισε και αποφάσισε για το αύριο στην χώρα μας. Το τι μηνύματα έστειλε, εξαρτάται από την πλευρά που τα βλέπει κανείς.

Η ΝΔ θεωρεί ότι όλα πάνε καλά και ότι το μήνυμα ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε. Το λέει αυτό ενώ είναι το πρώτο κόμμα στην Βουλή αλλά παίρνει 23%, δεν παίρνει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και κανένα από τους μεγάλους Δήμους. Η Ελιά του κυρίου Βενιζέλου πανηγυρίζει γιατί έχασε μόνο 4 περίπου μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 και γιατί κατάφερε να είναι 4ο κόμμα πλέον στην Ελλάδα - και αυτό παρά τα διλήμματα του τύπου "Βενιζέλος ή χάος".

Και οι δύο τους τα κατάφεραν δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Ειδικά η τρομοκρατία των τελευταίων ημερών από τα δελτία είδήσεων ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου, αφού άφησαν στην άκρη κάθε έννοια "αμεροληψίας".

Από κει και πέρα...Το ΚΚΕ είναι χαρούμενο γιατί αύξησε τα ποσοστά του κατά 1,5% (στο 6%) και γιατί στην Α' Πειραιά (εκεί που κάποτε έβγαζε δημάρχους) έχει περίπου 5%. Το Ποτάμι είναι χαρούμενο - και γιατί να μην είναι; Πρώτη φορά κόμμα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, χωρίς "προσχωρήσεις", παίρνει τέτοια προβολή, δείχνοντας μια πρωτοφανή οικονομική ανθεκτικότητα ξοδεύοντας χρήματα αβέρτα. Ο Θεός είναι μεγάλος βλέπετε και στους πιστούς στέλνει 500ευρα με τη μορφή κουπονιών στο όνομα αγνώστου. Η Χρυσή Αυγή είναι καταχαρούμενη - και γιατί όχι; Ανέβασε ποσοστά σχεδόν παντού, θα έχει 3 ευρωβουλευτές και δείχνει ότι ήρθε για να μείνει - καταδεικνύοντας ότι τα τόσα χρόνια αμάθειας και αμορφωσιάς στα σχολεία έπιασαν τόπο.

Και αφού όλοι κέρδισαν ποιος έχασε; Κατά τα ΜΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ. και η ΔΗΜΑΡ. Έχουν δίκιο; Εν μέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε με 15% (αν και θα έπρεπε κατ' αυτούς), αλλά κέρδισε καθαρά, παίρνοντας πολύ καλά ποσοστά σε περιοχές που είναι δύσκολες. Δεν έπαιξε όμως καλά το παιχνίδι των περιφερειών και αυτό του κόστισε επικοινωνιακά. Στους δήμους πήγε σχετικά καλύτερα - στο δεύτερο γύρο.  Θεωρούμε ότι η νίκη του θ' απελευθερώσει ένα κόσμο και θα τον βάλει οριστικά στη θέση της "εν δυνάμει" κυβέρνησης.
Οι ΑΝ.ΕΛ. βρέθηκαν στους χαμένους γιατί έπεσαν σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, χωρίς πραγματικές πολιτικές θέσεις αυτό ήταν αναμενόμενο. Δεν πήγαν όμως κακά. Χωρίς ακραίες εθνικιστικές κορώνες, με σημαντικές αποχωρήσεις (αριθμητικά) στελεχών και με πίεση και από τις δύο πλευρές, άντεξαν. Προς το παρόν.
Η ΔΗΜΑΡ ήταν η μόνη που πραγματικά έχασε. Έχασε γιατί εξαφανίστηκε αφού την περασε και ο Καρατζαφέρης. Αυτό δείχνει ότι η λογική της "υπεύθυνης αριστεράς" που συμμετέχει στις κυβερνήσεις δεν είναι κάτι που συμμερίζονται οι ψηφοφόροι της οι οποίοι αποφάσισαν είτε να ψηφίσουν απευθείας Ελιά (οι περισσότεροι) είτε ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό την άφησαν.

Τελευταίο αφήνουμε το ΛΑΟΣ, που σαν φοίνικας αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του και παρολίγο να εκλέξει ευρωβουλευτή. Δεν τα κατάφερε όμως και τώρα νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να μας αποχαιρετήσει οριστικά, πολιτικά. Πάντως το ποσοστό του είναι άθλος αφού όντας ο μόνος πραγματικά απομονωμένος πρώην αστέρας της πολιτικής μας σκηνής πήγε αξιοπρεπέστατα...Αυτός και το κόμμα του κ. Χατζημαρκάκη, ο οποίος άλλες εποχές, με λιγότερη πόλωση, θα είχε εκλέξει επίσης ευρωβουλευτή...(Με το συνδυασμό των μουσουλμάνων στην Θράκη θ' ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτηση).

Με βάση όλα τα παραπάνω τι μπορούμε να ελπίζουμε μετά τις ευρωεκλογές; Λίγα πράγματα...Ο κυβερνητικός σχηματισμός καταρρέει αλλά δεν πρόκειται να φύγει χωρίς να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει να περάσει. Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει με "νύχια και με δόντια" να ιδιωτικοποιήσει τον αιγιαλό, την ΔΕΗ, τα λιμάνια και γενικώς ό,τι έχει υπό την κατοχή του το Δημόσιο. Η ουσία πάντως είναι ότι πλέον η ΝΔ είναι 2ο κόμμα, ότι ο μετασχηματισμός του ΠΑΣΟΚ σε Ελιά είναι χαμηλά επίπεδα και οι μέρες τους μετρημένες. Το θέμα είναι τι θα κάνουν μέχρι να φύγουν και πως θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους καθυστερήσει ώστε η ζημιά να είναι μικρότερη για όλους μας.

Το μόνο καλό της ημέρας πάντως μας ήρθε από αλλού: η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της ΑΕ διά του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

«Η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» υπογραμμίζεται.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη σφαλιάρα που έχει φάει η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό...

2 σχόλια:

Αχιλλέας είπε...

Η κυβέρνηση καθορίσθηκε με τις εθνικές εκλογές, ως προβλέπουν Σύνταγμα και Νόμοι. Με δυο κόμματα να την στηρίζουν (θα το έχετε ακουστά), και τους Βουλευτές των να ευρίσκονται στην Ελληνική Βουλή. Οι Ευρωεκλογές αναφέρονται στους Βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 6, η ΝΔ 5, το ΠΑΣΟΚ-Ελιά 2, ήτοι ΝΔ+ΠΑΣΟΚ-Ελιά = 7. Δηλ. αν κάποιος θέλει κάτι για λαϊκή βούληση και ασυμφωνία και κουραφέξαλα, να σιωπήσει αιδημόνως, διότι η Κυβέρνηση δεν είναι μόνο ΝΔ. Και ο λαός έδωσε περισσότερα στην Κυβέρνηση από ότι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και έτσι. Αν δεν διαθέτουν ούτε τόσο λίγη σκέψη, πρακτική (όση και η Ευγενάρα τού χωριού μου), πως τρομάρα τους θέλουν να κυβερνήσουν. Θα τα καταφέρουν ίσως να καθαρίζουν WC σε στρατώνες.

Ενεργός Πολίτης είπε...

Αχιλλέα τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν κατέβηκαν παρέα, όπως θα έπρεπε να κάνουν κατέβηκαν ξεχωριστά. Επομένως αντιμετωπίζονται ξεχωριστά γιατί σε υποθετικά σενάρια συγκυβέρνησης μπορούμε να πούμε ότι η μια πλευρά έχασε και η άλλη κέρδισε και τούμπαλιν (είμαστε σίγουροι ότι έχεις διαβάσει σενάρια για το με ποιους θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή πως θα θελήσει να δημιουργήσει κυβερνητικές συμμαχίες η ΝΔ). Από κει και πέρα...Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό που το ΠΑΣΟΚ έκανε στις προηγούμενες ευρωεκλογές και πριν αυτούς η ΝΔ στις προ-προηγούμενες. Κέρδισε δηλαδή καθαρά τις ευρωεκλογές και τις αντιμετώπισε ως απώλεια της δεδηλωμένης από την συγκυβέρνηση. Με αυτό το δεδομένο πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε εκλογές...Ό,τι δηλαδή είχε κάνει ο κύριος Παπανδρέου το 2009 (βάζοντας τον κύριο Βενιζέλο μπροστάρη να μιλάει για σύννομη με το Σύνταγμα απαίτηση για εθνικές εκλογές) και παλιότερα η ΝΔ...