Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Φόρος λίπους ή άλλη μια απόδειξη του γιατί η τρόικα "τα έχει χαμένα"

Είδηση: Ένα διαφορετικό φόρο φέρεται να προτείνει η τρόικα προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για τον λεγόμενο «φόρο λίπους», δηλαδή την αύξηση της φορολογίας από 8% – 10% σε όλα τα προϊόντα με υψηλά λιπαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας πρότεινε σε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να υπολογίσει πόσα θα ήταν το δημόσια έσοδα από μια τέτοια αύξηση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες, η πίτσα κλπ. Ο σχεδιασμένος φόρος δεν θα αφορά προϊόντα όπως κρέας και ψάρι.

Ο συγκεκριμένος φόρος είναι άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.  Στη ∆ανία ο φόρος αφορά σε προϊόντα µε ποσοστό κορεσµένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόµη και το γάλα και ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό τέτοιων λιπαρών.

Ακόμη χώρες όπως η Ουγγαρία και η Γαλλία φορολογούν τα τρόφιµα που έχουν πάνω από 2,3% κορεσµένα λιπαρά, ενώ η Γαλλία έχει επιβάλει φόρο λίπους στις σάλτσες (κέτσαπ και µαγιονέζες), όπως επίσης και στα αναψυκτικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όχι στα 0% και light).

Οι χώρες αυτές επέβαλαν τον συγκεκριµένο φόρο µε το πρόσχηµα ότι προστατεύουν τον πληθυσµό από την παχυσαρκία.

Σχόλιο:  Τη μια λοιπόν προτεινόταν η απαγόρευση των "λαδικών" στα εστιατόρια, την άλλη επιβάλεται διπλός και τριπλός φόρος (για το ίδιο πράγμα) στ' ακίνητα, μετά συζητείται η υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιών έτσι ώστε "να ενισχυθεί η αγορά" και τώρα καταλήγουμε σε μια εξωφρενική πρόταση που είναι η φορολόγηση του λίπους στο φαγητό.

Η επόμενη πρόταση είναι η φορολόγηση της αναπνοής, η φορολόγηση της "αντι-κυβερνητικής" σκέψης, η φορολόγηση της χρήσης της τουαλέτας και φυσικά η φορολόγηση της βλασφημίας προς την κυβέρνηση. Το τελευταίο μέτρο είναι σίγουρο ότι θα είχε και την μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για την κυβέρνηση, αφού μπορεί κανείς να μετρήσει τις αναπνοές του, να μη σκέφτεται και να πηγαίνει αραιά και που στην τουαλέτα αλλά με τα όσα ακούει όλο και κάποια βρισιά θα ξεφεύγει...

Έλεος και ήμαρτον - ταυτόχρονα. Κάποιοι πετάνε τις βλακείες τους, κάποιοι άλλοι - κλασικές περιπτώσεις "σφουγγοκωλάριων" τις συζητάνε στα σοβαρά, σκεπτόμενοι πόσα θα βγάλουν. Λεφτά μπορεί να βγάλουν μ' αυτά και μ' αυτά. Την χρονιά στην κυβέρνηση δεν πρόκειται πάντως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: