Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τι να περιμένουμε τους πρώτους μήνες του 2014;

Το βασικότερο ερώτημα όλων τον τελευταίο καιρό είναι απλό: τι μπορούμε να περιμένουμε τους επόμενους μήνες; Τα μέτωπα είναι πολλά - από την μια η φοροκαταιγίδα συνεχίζεται, οι πλειστηριασμοί στις πρώτες κατοικίες ξεκίνησαν (με αργούς ρυθμούς που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο τρίμηνο), η τρόικα επιμένει για καινούργια μέτρα και καινούργιες περικοπές, ενώ ο νέος τρόπος "υπολογισμού" του εφάπαξ αναμένεται να τα μειώσει κι άλλο. Άρα λοιπόν θα είναι όλα μαύρα το 2014; Η αλήθεια είναι πως κι εμείς συγκλίνουμε προς αυτή την άποψη.

Παρόλα αυτά υπάρχει και το σοβαρότατο πλέον ενδεχόμενο των εκλογών, που σε συνδυασμό με την παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις (κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκρύψει αυτό το γεγονός) που ωθούν στη σκέψη ότι θα έχουμε μια σειρά παροχών. Τα δεδομένα όμως είναι στενά, και έτσι τα όσα "θετικά" θα γίνουν θ' αφορούν κυρίως την μείωση προστίμων (για φορολογικές παραβάσεις όπως η μη καταβολή ΦΠΑ) και το διορισμό "φτηνών" γαλάζιων παιδιών σε θέσεις που θα προκύψουν. Βέβαια η κυβέρνηση ξεκινάει την πραγματοποίηση μιας σειράς επικοινωνιακών ενεργείων, που θα προσπαθούν να περάσουν μια "θετική" και "αισιόδοξη" πλευρά των πραγμάτων, ενώ ακόμα είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια σειρά λαϊκίστικων ενεργειών που δεν κοστίζουν στην ίδια, αλλά μπορεί να περάσουν "θετικά" σε μια μερίδα του πληθυσμού.

Έτσι λοιπόν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν Wi-fi (που ούτε πρωτότυπη ιδέα είναι για την χώρα μας, ούτε δωρεάν παρεπιπτόντως), πλήρωσε ως αρχηγός της ΝΔ μια απίστευτη ανακοίνωση για χρήση των χρημάτων που επιστράφηκαν από τις μίζες για "κοινωνικές παροχές" (γελάστε άφοβα διαβάζοντας τις λεπτομέρειες εδώ). Ακόμα προχωράει σε επικοινωνιακές κινήσεις (όπως τη συνάντηση του με συγγενείς των θυμάτων των Ιμίων - τους οποίους θυμήθηκε 18 χρόνια μετά) και τη συζήτηση για τη δημιουργία "λευκών εβδομάδων" εν μέσω σχολικής χρονιάς (για τις οποίες υπήρξε αναδίπλωση μετά τη γενικευμένη αντίδραση της κοινής γνώμης)...
Την ίδια ώρα πάντως προσπαθεί να ικανοποιήσει τους γονείς που θέλουν τα βλαστάρια τους ασφαλή στο σχολικό "πάρκιγκ" για περισσότερο καιρό κατά τη διάρκεια τους έτους (η ύπαρξη δασκάλων και καθηγητών, η υλικοτεχνική υποδομή, ο επαγγελματικός προσανατολισμός κ.λπ. δεν απασχολούν προς το παρόν αφού χρειάζονται χρήματα και σχέδιο) - το σχετικό ρεπορτάζ λέει: "Σε… κούρεμα των σχολικών αργιών που απολαμβάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί φαίνεται πως θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αυξηθούν οι διδακτικές ώρες. Ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος φέρεται να έχει λάβει ήδη ένα προσχέδιο από τα στελέχη του υπουργείου, που προτείνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση ορισμένων σχολικών αργιών, όπως η αργία των Τριών Ιεραρχών, που είναι οι προστάτες των γραμμάτων, ενώ εξετάζεται και η μείωση των σχολικών διακοπών. Σε αυτή την περίπτωση μελετάται η πρόταση να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία στις διακοπές του Πάσχα, δηλαδή να επιστρέφουν οι μαθητές την Τετάρτη του Πάσχα και όχι τη Δευτέρα του Θωμά, ενώ στα… υπόψιν είναι και η έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβριο να γίνεται τις πρώτες ημέρες του μήνα και όχι στο β΄ δεκαήμερο. Την ίδια ώρα, τα στελέχη του υπουργείου προσπαθούν να εντάξουν στον προγραμματισμό της χρονιάς την πρόταση των ξενοδόχων για τη θέσπιση της "λευκής" εβδομάδας".

Στα παραπάνω έχουμε και το ανακοινωθέν δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο κανείς στην πραγματικότητα δεν πιστεύει ότι υπάρχει αφού γι' αυτό έχουν εγγραφεί μελλοντικά έσοδα και δε λαμβάνονται υπόψιν τα τεράστια χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Την ίδια ώρα προσπαθεί ν' αποδομήσει την αξιωματική αντιπολίτευση με κάθε τρόπο (χοντροκομμένων συνήθως, όπως η περίπτωση της "πίστης" του Τσίπρα), βάζοντας και τον ξένο παράγοντα στην μέση (διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας").

Επομένως που καταλήγουμε; Κρατάτε μικρό καλάθι - οι εκλογές (οι βουλευτικές - για να εξηγούμαστε) είναι κοντά΄(τα σχετικά σενάρια επισημαίνονται εδώ) και θα υπάρξει μια γενικευμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, απ' όλες τις πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: