Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Γενόσημα φάρμακα, φαρμακευτική δαπάνη κι ένα ανέκδοτο

Η διαμάχη για τα γενόσημα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει διάφορες διαστάσεις και αξίζει κανείς να τη δει απ' όλες τις πλευρές. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τα γενόσημα φάρμακα γενικά: είναι οι ποιοτικοί έλεγχοι (που ΔΕΝ γίνονται στην χώρα μας) σ' αυτά, είναι η επιβολή τους ως "μονόδρομος" (ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι) και επίσης ότι χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία ώστε να μεγαλώνει η αναμονή της εισόδου των νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και την "λίστα φαρμάκων" κάτι που σε αρκετές ασθένειες είναι απλώς ανεπίτρεπτο. Δεν αρκεί η πενικιλλίνη για τα πάντα, ούτε τα γιατρεύει όλα...

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στον χώρο της υγείας τον τελευταίο καιρό (και με αφορμή τις κατηγορίες από πλευράς του φαφλατά Άδωνι Γεωργιάδη περί "χρηματισμού" του ΣΥΡΙΖΑ από φαρμακοβιομηχανίες) έγραψε ο Αντώνης Δελλατόλας τα παρακάτω στο "Ποντίκι" και τ' αντιγράφουμε:

"Τώρα που η ενημέρωση του κόσμου για την φαρμακευτική δαπάνη πέρασε στις μέσα σελίδες των εφημερίδων, και οι τσιρίδες του Άδωνη σε δεύτερη μοίρα, ας κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση, για να πούμε ότι:

- Ότι ο υπουργός Υγείας δεν κατάφερε να δώσει να καταλάβουν οι πολίτες, ότι τα γενόσημα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια, και ότι είναι φτηνότερα και ποιοτικά, όσο τα προτότυπα, αρκεί να γίνονται οι απαραίτητοι ποιοτικοί έλεγχοι. (Που εδώ δεν γίνονται).

-Ότι οι καταγγελίες του τύπου «τα πιάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι γελοιότητες όταν στηρίζονται σε δυο τιμολόγια φαρμακευτικών εταιριών με το ιλιγγιώδες ποσόν των… έξι χιλιάδων ευρω, διαφήμιση στον σταθμό «Στο Κόκκινο»!!!

- Ότι με φωνές, αοριστίες, «σερβιρίσματα» από φιλικούς δημοσιογράφους στα τηλεοπτικά πάνελ, ψευτοτσαμπουκάδες με συνήθως άσχετους με το θέμα βουλευτές, δεν κάνεις καμιά ενημέρωση στον κόσμο για να στηρίξει την υποτιθέμενη τομή στην υγεία.

- Ότι κάτι δεν πάει καλά στους υπολογισμούς του φουριόζου Αδωνη, όταν του λένε αυτοί - και είναι πολλοί και δεν έχουν οικονομικό συμφέρον - που γνωρίζουν το πρόβλημα ότι δεν θα πετύχει τον στόχο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, και επιπροσθέτως θα λείψουν φάρμακα από τους πολίτες.

Και όλα αυτά, τα τυφλά και τα κακορίζικα, μόνο και μόνο για να πετύχει τους στόχους της η τρόικα, μήπως και καθυστερήσουμε καμιά δόση στους τοκογλύφους δανειστές.

Τώρα σε ότι αφορά τον έτερο πρωταγωνιστή στο ίδιο έργο ΣΥΡΙΖΑ, αρκούν ορισμένες παρατηρήσεις σε... τίτλους.

- Δεν απαντάς σε κατηγορίες περί διαφθοράς μετά από μια εβδομάδα, όταν ξέρεις από την πρώτη στιγμή ότι έχεις δίκιο.

- Ότι δεν είναι όλα μαύρο-άσπρο. Οι προτάσεις θέλουν επεξεργασία και παρουσίαση στην ώρα τους και όχι κατόπιν εορτής.

- Ότι δεν στέλνεις στις συζητήσεις άσχετους με το θέμα βουλευτές και ανενημέρωτους.

- Ότι δεν σπαταλάς το μεγαλύτερο κεφάλαιο σου (τον Τσίπρα) σε μάχες που έπρεπε να είχαν κερδιθεί από τα αποδυτήρια.

Παιδιά, είπαμε, ερχόσαστε, αλλά όπως μου είπε και ο φίλος μου ο Αλέξης - της πρωινής καθημερινής εφημερίδας – «να ξέρουμε και που πάμε...». "


Και κλείνουμε μ' ένα ωραίο ανεκδοτάκι που ακούσαμε - σχετικό με το θέμα των γεννόσημων φαρμάκων:
"κάποιος πολυτραυματίας, οδηγείται στον χειρουργικό θάλαμο. Εκεί, ο χειρουργός του λέει «ξέρετε, δυστυχώς έχουμε ξεμείνει από πρωτότυπο φάρμακα, για τη νάρκωση. Μήπως θέλετε γεννόσημα;». Απορημένος ο τραυματίας και μη έχοντας άλλη επιλογή, συναινεί. Οπότε, έρχεται ο αναισθησιολόγος και αφού τον παίρνει αγκαλιά, αρχίζει να τον νανουρίζει με το παλιό…μαμαδίστικο τραγουδάκι «ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, πάρε και τούτο»!.."

Δεν υπάρχουν σχόλια: