Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Σύνταξη ανάλογα με τα περουσιακά στοιχεία; / Επίδομα 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Είδηση: Μοντέλο Αυστραλίας στο Ασφαλιστικό -όπου η σύνταξη συνδέεται με οικογενειακά, αλλά και περιουσιακά στοιχεία- φέρνουν στο προσκήνιο εκπρόσωποι των δανειστών.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισπράττουν τελικά διαφορετικά ποσά (π.χ. ανάλογα με την ακίνητη περιουσία), με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο - σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση του ποσού της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια τέθηκε από τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών σε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε χθες ανακοίνωση, όπου τονίζεται πως «τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί στον υπουργό».
«Οι παροχές δεν θίγονται» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε τριμερή χρηματοδότηση, έχει δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής».
Κύκλοι του υπουργείου σημείωναν πως οι προτάσεις για το συνταξιοδοτικό προέρχονται από τεχνικά κλιμάκια και δεν έχει υπάρξει ανάλογη συζήτηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως οι συχνές αναφορές τεχνικών κλιμακίων των δανειστών σε θέματα συντάξεων είναι ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Με δεδομένο άλλωστε πως η κρατική χρηματοδότηση την επόμενη χρονιά είναι «ψαλιδισμένη» κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι εμφανές πως το θέμα των συντάξεων παραμένει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Ουσιαστικά η σύνδεση των χορηγούμενων ποσών με εισοδηματικά κριτήρια θα είχε ως αποτέλεσμα συντάξεις... ασανσέρ που θα ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το «προφίλ» του κάθε ασφαλισμένου. Στη χώρα μας εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν μόνο για την καταβολή του ΕΚΑΣ, το οποίο δίνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους (από τη νέα χρονιά το όριο ηλικίας πηγαίνει από τα 60 στα 65).

Σχόλιο:  Kάποιοι στην τρόικα δεν είναι σοβαροί και απλώς ζητούν ό,τι χαζομάρα σκεφτούν. Και το κάνουν γνωρίζοντας ότι η χώρα μας δεν διαπραγματεύεται τίποτα και απλώς εφαρμόζει διαταγές, χωρίς οι κυβερνώντες να συνειδητοποιήσουν τι αντίκτυπο θα έχουν οι διαταγές αυτές στους υπόλοιπους Έλληνες.

Είναι νομίζουμε εκ των ουκ άνευ ότι μια τέτοια διάταξη θα ευνοούσε απίστευτα την εισφοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία. Αν έχει ακίνητη περιουσία (όχι ιδιαίτερα μεγάλη - αλλά αυτό που χαρακτηρίζεται ως "μέση") και γνωρίζεις ότι η σύνταξη που θα πάρεις θα είναι ελάχιστη, αφού θα εξαρτάται κατά βάση από τα πόσα έχεις στην άκρη και θα είναι ανεξάρτητη με το πόσα έχεις καταβάλει για εισφορές και το πόσα χρόνια είσαι ασφαλισμένος γιατί να μην εργαστείς "μαύρα"; Έτσι κι αλλιώς οι ασφαλιστικές παροχές είναι πλέον στην χώρα μας για κλάμματα - μια αξιοπρεπής ιδιωτική ασφάλιση θα αρκεί αφού έτσι κι αλλιώς το κράτος πλέον ούτε θα εγγυάται τις συντάξεις αλλά ούτε δείχνει να θέλει να υποστηρίξει το ασφαλιστικό.

Τέτοιες κινήσεις υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δημιουργούν ανασφάλεια στην κόσμο σε μια εποχή που χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο από πλευράς κυβέρνησης. Βέβαια αυτά θα ήταν αναμενόμενα σε μια άλλη χώρα που η κυβέρνησή της δε θα θυσίαζεσαι τ' αποθεματικά των ασφαλιστικών της ταμείων, έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία τους. Θα ήταν η χώρα που εκείνοι που θα "τζόγαραν" με τα χρήματα αυτά (στο χρηματιστήριο ή αλλού) θα πήγαιναν φυλακή και θα δημεύονταν οι περιουσίες τους για να καλύψουν ηθικά τις ζημιές που προκάλεσαν. Θα ήταν η χώρα που θα υπήρχε κοινωνική και ασφαλιστική δικαιοσύνη και θα λειτουργούσαν κίνητρα για τη σωστή ασφαλιστική κάλυψη. Αυτή η χώρα όμως δυστυχώς ΔΕΝ είναι η Ελλάδα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στο "Πρώτο Θέμα": "Επιπλέον κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό αναζητεί ο ΟΑΕΔ προκειμένου να εφαρμόσει από την 1/1/2014, την μνημονιακή επιταγή για χορήγηση επιδόματος 200 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας από  20 έως 66 ετών. Η χορήγηση του επιδόματος των 200 ευρώ σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή κατηγορία ανέργων θα έχει ως αποτέλεσμα και τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων. Το ετήσιο εισοδηματικό πλαφόν που έχει ήδη προβλεφθεί  δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των  10.000 ευρώ προσαυξανόμενο ανάλογα με τα παιδιά από 12.000 που ίσχυε φέτος.

Η ρύθμιση (πιθανές τροποποιήσεις  θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες) προβλέπει ότι από 1.1.2014 Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δώδεκα (12) μήνες,  δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20 έως 66 ετών (από 45-65 που είναι  σήμερα).
" Ωραία λοιπόν. Στην Ελλάδα του 2013, που τα Μνημόνια έχουν πάει στο 30% την ανεργία, το κράτος θεωρεί ότι αν είσαι μακροχρόνια άνεργος αρκούν τα 200 ευρώ - τη στιγμή που με αυτά τα χρήματα δεν καλύπτονται καλά-καλά οι λογαριασμοί και τα κοινόχρηστα σε μια μέση πολυκατοικία. Βέβαια η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων είναι αστεία - αφού κανείς "μακροχρόνια άνεργος" δεν μπορεί να έχει προσωπικό εισόδημα πάνω από 10000 ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: