Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ένα ακόμα βήμα προς το τέλος της δημόσιας υγείας

Είδηση: «Δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές του, αλλά να τις μειώσει» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη, ερωτηθείς εάν και πότε θα λειτουργήσουν τα τέσσερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να χορηγούν δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους και τους άπορους, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι λόγω των συνθηκών «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία, όπως θα θέλαμε». Παραδοχή που έκανε εξάλλου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται η εξαγγελία του υπουργού Υγείας για απογευματινά χειρουργεία με τιμές ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, έναντι κάποιου τιμήματος που θα δίνουν οι ασφαλισμένοι που δεν θέλουν να περιμένουν σε λίστες προτεραιότητας.

Ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι αυτό λέγεται υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας. «Όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό. Άρα, η άλλη πλευρά πρέπει να ανησυχεί. Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι -υποτίθεται- προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζουν τα συμφέροντα των ιδιωτών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών παρατήρησε: «Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) που ήδη υπάρχουν μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

Στα όσα βέβαια σημειώνει ο Υπουργός πρέπει να προσθέσουμε ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων από μονάδες του ΕΟΠΥΥ όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στον οργανισμό, αν και μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε ότι "δεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών από μονάδες του ΕΟΠΥΥ".

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, έως το τέλος της χρονιάς κλείνουν οριστικά τα τμήματα χρόνιων παθήσεων των ψυχιατρείων και οι συγγενείς των ασθενών καλούνται να συνεργαστούν για τη συνέχιση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας τους σε άλλες δομές.

Το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα προέρχεται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο», έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και -κατά τις πληροφορίες- πρόκειται να ταχυδρομηθεί την επόμενη εβδομάδα σε περίπου 80 οικογένειες χρόνιων ασθενών.

Παρόμοια επιστολή αναμένεται να λάβουν συνολικά 400 οικογένειες χρονίως ψυχικά πασχόντων που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, τα τμήματα χρονίως νοσηλευομένων ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δρομοκαΐτειο πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 31/12/2013.

»Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς των παραπάνω τμημάτων θα μετακινηθούν σε αντίστοιχες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία) στην κοινότητα αναλόγως του βαθμού λειτουργικότητάς τους [...] Παρακαλούμε για τη δική σας συνεργασία [...]».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών θέσεις στις δομές των ψυχιατρείων δεν υπάρχουν, ενώ για την ένταξη σε δομές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γίνεται αυστηρή επιλογή των ασθενών, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες με χρονίως ψυχικά πάσχοντες και ειδικά στις βαρύτερες καταστάσεις.

Σχόλιο: Διαβάζοντας την είδηση μας έρχεται στο μυαλό σειρά παρατηρήσεων. Καταρχήν το ποιος θα εκτελεί τα απογευματινά χειρουργεία. Έχουμε την αίσθηση ότι οι δομές υγείας στην χώρα μας είναι ήδη φορτωμένες, οι χειρουργικές κλινικές κλείνουν ενώ υπάρχει και έλλειψη χειρούργων στις εφημερίες με αποτέλεσμα οι γιατροί αυτής της ειδικότητας (όπως και αρκετών άλλων βέβαια) να κάνουν παραπάνω απ' όσες χρειάζονται.

Κατά δεύτερον, αν ο υπουργός θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια γι' απογευματινά ιατρεία, καλό θα είναι να δώσει κίνητρα ώστε να γίνονται εντός του παρόντος συστήματος ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής (που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλος). Και οι ασφαλισμένοι που περιμένουν μήνες ή πάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο παρακαλώντας  ή που καταλήγουν να δίνουν φακελάκι ή πηγαίνουν ιδιωτικά για να μπορέσουν να χειρουργηθούν, έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Είναι τέλος η απόλυτη κουτοπονηριά από πλευράς υπουργού το να λέει "αφού θα πήγαιναν ιδιωτικά, ας πληρώσουν το απόγευμα για να κάνουν τη δουλειά τους στο Δημόσιο". Λες και τα δημόσια νοσοκομεία τα έχτισε σε μια νύχτα ο Θεός ή τα έφτιαξαν Αρειανοί και όχι με τα χρήματα από φόρους όλων των Ελλήνων (που πληρώνουν εφορία. Και βέβαια με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση να βρεθούν κάποιοι επιτήδειοι (και επίορκοι) γιατροί που θα "σπρώξουν" το θεσμό αυτό ώστε να έχουν επιπλέον νόμιμα έσοδα, χωρίς το άγχος των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων.

Από κει και πέρα - και έχοντας υπόψιν ότι η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό συνεχίζεται απρόσκοπτα (διαβάστε εδώ σχετικά) - πρέπει να σημειωθεί το εξής: το κράτος έχει υποχρέωση να παράσχει κάποιες δομές. Δυστυχώς στα 2013, μέσα σ' αυτές είναι και τα κοινωνικά φαρμακεία μέσω του ΕΟΠΥΥ. Αν δεν μπορεί να το κάνει έμμεσα, μπορεί να το κάνει μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων (με αυστηρούς ελέγχους ώστε ν' αποφευχθεί το θησαύρισμα από ορισμένους) ή μέσω ιδιωτικών, αρκεί οι δομές αυτές να είναι πραγματικά οικονομικότερες έναντι της χρήσης ενός απόλυτα δημοσίου συστήματος, και πάλι βέβαια με ελέγχους τέτοιους που θα υπάρχει προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Το κράτος όμως δεν έχει τέτοιες δομές ελέγχου (βλ. το παράδειγμα του ΣΔΟΕ που είναι υπό διάλυση) και επομένως θα υπάρχει χώρος και ευκαιρίες για σπατάλη.

Για τις απολύσεις γιατρών έχουμε να πούμε το εξής: αν το όνειρο του κ. Γεωργιάδη είναι 1 πλαστικός χειρούργος κι ένας παιδοχειρούργος στο Ηράκλειο που θα καλύπτει όλη την Κρήτη, ένας στην Ρόδο για όλα τα Δωδεκάνησα κ.ο.κ. τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο μυαλό του - όσο έχει μείνει βέβαια να λειτουργεί...

Τέλος όσο αφορά τους ψυχικά πάσχοντες: όταν με βάση επίσημα στοιχεία δημοσιευμένα στα πιο έγκυρα και αμερόληπτα ιατρικά περιοδικά, ένας στους τρεις από μας θα περάσει κάποια στιγμή στη ζωή μια ψυχική νόσο, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν δομές υποστήριξης για τους συμπολίτες μας που περνούν τις πιο "βαριές" από αυτές. Το κράτος παρότι ξεκίνησε μια προσπάθεια απόασυλοποίησης πριν κάποια χρόνια, παρατηρείται εδώ και ορισμένα χρόνια μια τελμάτωση και ένας περιορισμός των χώρων αυτών λόγω των περικοπών (και δεδομένου ότι οι βαριά ψυχικά πάσχοντες δεν ψηφίζουν ή η ψήφος τους είναι ελεγχόμενη). Αλλά αυτό όπως και πολλά άλλα απασχολεί λίγους από εμάς, δίνοντας το δικαίωμα στους υπουργούς (που κατά τ' άλλα διορίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη τους φίλους τους σε καλοπληρωμένες θέσεις) να κάνουν το "κομμάτι τους.

Και γι' αυτό οδηγούμαστε αργά αλλά σταθερά στο τέλος της δημόσιας υγείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: