Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Στα χέρια ιδιωτών τα επικουρικά ταμεία

Γράφει ο Τ.Ρούσσος στην "Εφημερίδα των Συντακτών": "Με όχημα ένα συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και βασικό χορηγό ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τείνει χείρα σωτηρίας στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά…Ηδη λοιπόν στο συνέδριο, που φέρει τον τίτλο «Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης», ο διοικητής του ΙΚΑ κάνει λόγο για αναγκαιότητα σύμπραξης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με την κοινωνική ασφάλιση…

Συγκεκριμένα ο κ. Σπυρόπουλος (και σε περίπτωση βέβαια που δεν θα πάρει πίσω τη δημοσιευμένη ομιλία του) θα προτείνει πέντε βασικούς στόχους:

-Δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Συντάξεων Μισθωτών

-Δημιουργία επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

-Καθορισμό κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, που θα εξισορροπούν την επάρκεια των συντάξεων και παροχών με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

-Ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών κοινωνικής ασφάλισης

-Επαγγελματική διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων

Από κοντά ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κρεμαλής, αναμένεται να προτείνει ως τη μόνη ρεαλιστική λύση «τη συνεργασία των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου προαγωγής της απασχόλησης και της ασφάλισης».

Από τα όσα αναμένεται να υποστηρίξει ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος (με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα ανασκευάσει λόγω αντιδράσεων) καθίσταται προφανές ότι έχουν βρεθεί η τρόποι για συμπράξεις μεταξύ εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και η διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων θα παραχωρηθεί μέσω της συμβουλευτικής στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η ευκαιρία είναι χρυσή για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική και τη διαχείριση των αποθεματικών της με όχημα τα επαγγελματικά ταμεία, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ-τράπεζες) αλλά και της απίσχνανσης των επικουρικών συντάξεων λόγω της δήθεν μη βιωσιμότητάς τους (που δημιουργήθηκε φυσικά από τους εκάστοτε υπουργούς Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να προστεθεί ότι ο κ. Βρούτσης και οι προκάτοχοί του, που εδώ και πολλά χρόνια «φτιάχνουν» το έδαφος για την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δεν έχουν νομοθετήσει το οτιδήποτε όσον αφορά την προστασία των καταθέσεων στα επαγγελματικά ταμεία, παρότι υπάρχει το περιβόητο σκάνδαλο της Enron στο οποίο το 2001 οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική αυτή εταιρεία απώλεσαν όλες τις αποταμιεύσεις τους, όταν κατέρρευσε το επαγγελματικό τους ταμείο λόγω της πτώχευσης της εταιρείας…"

 Σχόλιο: Η είδηση και τα σχόλια του συντάκτη νομίζουμε αρκούν. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πάση θυσία να στηρίξει ένα τομέα που καταρρέει - αυτόν την ιδιωτικής ασφάλισης. Οι πρόσφατες διαρροές για "σεισμόσημο" (διαβάστε εδώ), υποχρεωτική επαγγελματική ασφάλιση, σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό του 2011 (όσοι δεν το ζείτε θυμηθείτε το εδώ) έχουν μοναδικό στόχο την αποχώρηση του Δημοσίου από τον τομέα της ασφάλισης σε όλα τα επίπεδα, πέραν της καταβολής μιας βασικής σύνταξης και την παροχή κάποιων πολύ βασικών υπηρεσιών υγείας.

Κι άλλες χώρες βέβαια προσπάθησαν να κάνουν κάτι παρεμφερές. Είχαν όμως απολύτως δωρεάν συστήματα υγείας, ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα (με τα οποία κάποιος έχει μια δυνατότητα να ζήσει) κι ένα πλέγμα κοινωνικής πρόνοιας που παρέχει κάποιες βασικές παροχές. Η χώρα μας δεν έχει τίποτα απ' όλα αυτά, "κούρεψε" και λήστεψε τ' αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (με το κούρεμα των ομολόγων και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου) και τώρα είναι έτοιμο να παραδώσει τον έλεγχο των υπαρχόντων αποθεματικών σε ιδιώτες με μοναδικό στόχο να τους δώσει χρήματα να "κινούνται" και να τα επενδύουν (προς όφελός τους), με το πρόσχημα της "εμπειρίας" τους (λες και τ' ασφαλιστικά ταμεία στην χώρα μας δημιουργήθηκαν χθες). Είναι γνωστός ο τρόπος διαχείρισης των αποθεματικών των ιδιωτικών εταιρειών καθώς και το κατά πόσο αυτός αποβαίνει προς όφελος των "καταθετών": είναι επίσης δεκάδες τα παραδείγματα που αυτές έσκασαν ως "φούσκες" με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια και δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρεθούν με ελάχιστα χρήματα στο συνταξιοδοτικό τους κορβανά. Και αν αυτό συνέβει στην Μ. Βρετανία, στην Γερμανία ή στις ΗΠΑ που οι αγορές είναι καλύτερα ελεγχόμενες, είναι μάλλον αυταπόδεικτο ότι η Ασπίς Πρόνοια δεν θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα...

Αν βέβαια η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τους ασφαλισμένους, θα έπαψε να ανεβοκατεβάζει διοικήσεις (που θεωρητικά ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να κάνει) με αφορμή αν συμμετείχαν "επαρκώς" στην τελευταία έκδοση ομολόγων, θα σταματήσουν τις παρεμβάσεις για εκτός νόμου διακανονισμούς οφειλών "υμετέρων", ενώ θα πλήρωνε τις υποχρεώσεις του στην ώρα τους, για να μην αναγκάζονται αυτά να ξεπουλούν έναντι πινακίου φακής  τα περουσιακά τους στοιχεία. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική όμως και παρουσιάζεται ευκρινώς στο άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: