Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η Χρυσή Αυγή στον εισαγγελέα. Και μετά τι;

Και να λοιπόν που η χαρούμενη παρέα της Χρυσής Αυγής βρέθηκε εν μία νυκτί στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Βροχή τα εντάλματα και η κύρια κατηγορία ιδιαίτερα σοβαρή: "σύσταση εγκληματικής οργάνωσης". Bασικές υποθέσεις που υποστηρίζουν την εν λόγω κατηγορία είναι 10 εγκληματικές ενέργειες (η μία εκ των οποίων είναι η δολοφονία του Π.Φύσσα) και απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβίαση, βομβιστικές επιθέσεις και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ενώ για τον Ν. Μιχαλολιάκο υπάρχουν οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Όποιοι βέβαια πιστεύουν ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν ή είναι τραβηγμένες μάλλον κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ή δεν έχουν συναίσθηση του τι συμβαίνει στην χώρα μας.  Για τη σύνδεση της Χ.Α. με εγκληματικές ενέργειες δεν τίθεται θέμα: οι βραδινές εξορμήσεις σε σπίτια και μαγαζιά αλλοδαπών, οι επιθέσεις στον ηλεκτρικό και τις στάσεις λεωφορείων, η πρόσφατη επίθεση σε στελέχη του ΚΚΕ και φυσικά η δολοφονία του Π. Φύσσα, αποτελούν μόνο μερικές απ' αυτές και είναι πολλαπλώς καταγεγραμμένες και κυρίως επιβεβαιωμένες. Η πώληση προστασίας αποτέλεσε επίσης ένα σημαντικό πόρο εσόδων για την οργάνωση που με προκάλυμα την "πατριωτική της στάση" εκμεταλλευόταν εκείνους που είχε ταχθεί να εκδιώξει από την χώρα, δηλ. τους μετανάστες - να θυμήσουμε ότι παρόμοια στάση κράτησε και ο Χίτλερ με τους Εβραίους, τους οποίους απομυζούσε οικονομικά μέχρι να τους στείλει στα κρεματόρια. Παράλληλα η περίπτωση φοροδιαφυγής του Μιχαλολιάκου είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό και έχει κληθεί να παράσχει διευκρινήσεις για το περίφημο ξενοδοχείο του...

Επομένως που ακριβώς είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι όλα παρουσιάστηκαν μαζί - ξαφνικά. Ο Ν.Μιχαλολιάκος θα έπρεπε πιθανότατα να κάνει εδώ και καιρό παρέα στον Κορυδαλλό με τον κύριο Ρέστη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, ο κ. Λαγός θα έπρεπε να κληθεί έτσι κι αλλιώς στην ΓΑΔΑ γιατί με βάση τη δομή της οργάνωση φέρεται ως ο ηγέτης της Χ.Α. στην Νίκαια και κάθε επίθεση που γινόταν εκεί (επομένως και αυτή στον Φύσσα) γινόταν μόνο με την άδειά του. Ο δε κ. Κασιδιάρης θα έπρεπε να είναι ήδη φυλακή για επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους ή μετανάστες στις οποίες φέρεται παρόν και να συντονίζει. Να μη μιλήσουμε για τις επιθέσεις βουλευτών - μπροστά στις κάμερες - σε πάγκους αλλοδαπών σε λαϊκές (στις οποίες συμμετείχαν χαρωπά και οι αστυνομικοί φρουροί των εν λόγων "κυρίων"). Ή για τη βομβιστική επίθεση στον Βόλο, την έκρηξη βόμβας σε σπίτι χρυσαυγίτη στην Λακωνία, υποθέσεις με τις οποίες η Χ.Α. έχει "δεθεί" με βάση στοιχεία της αστυνομικής έρευνας εδώ και πολύ καιρό... Αντί να χτυπηθεί και να βρεθεί ενώπιον του νόμου κατά περίπτωση - τη στιγμή που έπρεπε, φτάσαμε στο σόου Δένδια κατά το οποίο πήγε στον εισαγγελέα με 32 διαφορετικούς φακέλους, τους οποίους είχε προφανώς έτοιμους εδώ και καιρό περιμένοντας την ευκαιρία. Ελπίζουμε μόνο τα στοιχεία να είναι τόσο ξεκάθαρα στοιχειοθετημένα ώστε να μην έχουμε "ηρωϊκές απελευθερώσεις" σύντομα...

Αφέθηκε επομένως η Χ.Α. να παριστάνει τον προστάτη και τον σωτήρα του κοσμάκη, αφέθηκε να κάνει επιλεκτικές διανομές τροφίμων μόνο σε Έλληνες (με πολλούς διανομείς Αλβανικής καταγωγής), να κάνει τον "αστυφύλακα" ατιμώρητη, να κάνει συγκεντρώσεις χωρίς άδεια παίζοντας τους "αρχαίους Έλληνες" (θυμίζοντας τις χουντικές γιορτές που τις βλέπουμε σήμερα και γελάμε) και να βγαίνει παγανιά με την ανοχή της αστυνομίας, η οποία αντί να προστατεύσει τα θύματά της, τους απειλούσε με απελάσεις...Και ξαφνικά, αποφασίστηκε το "ως εδώ", αντί να υπάρχει εξ αρχής πρόβλεψη να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο αίσχος που επικρατούσε.

Έτσι με αυτές τις πρακτικές κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ της "ηρωποίησης" της Χ.Α. από μια μερίδα του κόσμου, που βλέπει επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης και μια "επιτάχυνση" διαδικασιών για μια σειρά αδικημάτων που θα έπρεπε να είχαν κλείσει εδώ και καιρό. Φαίνεται στα μάτια πολλών σαν να λέει η ΝΔ στην Χ.Α. "επιτελέσατε το ρόλο σας, ήρθε η ώρα να πάτε εκεί που σας αξίζει". Παράλληλα κινδυνεύουμε να περάσουμε σε μια υπόγεια δράση της, στην οποία θα πετάξει το προσωπείο του "κοινοβουλευτικού κόμματος" και θα πράττει σαν εγκληματική οργάνωση (που είναι).
Είμαστε άραγε έτοιμη να το αντιμετωπίσουμε αυτό ως κοινωνία; Έχουμε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά ν' αντιδράσουμε αν χρειαστεί; Δυστυχώς αμφιβάλουμε.

Κλείνοντας θα πούμε δύο πράγματα: καταρχήν η πρακτική αυτή - της μαζικής προσαγωγής βουλευτών στην ΓΑΔΑ - δημιουργεί κακό προηγούμενο. Ελπίζουμε να μην το ξαναδούμε. Και δεύτερον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υπόθεση μυρίζει εκλογές. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΝΔ προσπαθεί να εμφανιστεί ως κόμμα που "αναλαμβάνει τις ευθύνες του" και "προστατεύει τη δημοκρατία χωρίς ν' ανέχεται ακραίες πρακτικές"...Αν τα καταφέρει να περάσει σε δεύτερη μοίρα τα μνημόνια και τη λεηλάτηση της χώρας- καλά να πάθουμε... Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άλλο η Χ.Α. και οι εγκληματικές πρακτικές της και άλλο τα όσα βιώνουμε καθημερινά. Είναι αλληλένδετα μεν αλλά ξεχωριστά ναι.

(Παράρτημα: Εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 187 του Π.Κ., ορίζεται η συγκρότηση ή η ένταξη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα ανθρώπων, που αποτελείται από τρία τουλάχιστον ή περισσότερα άτομα με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων, τα οποία προβλέπονται είτε σε αυτοτελή άρθρα του Ποινικού Κώδικα είτε σε ειδικούς ποινικούς νόμους, όπως για παράδειγμα το 299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση), 310 (βαριά σωματική βλάβη) και 385 (εκβίαση), δηλαδή ορισμένα από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται η Χρυσή Αυγή.Το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά στη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνει και άλλες περιπτώσεις ποινικής παραβατικότητας με μείζονα κοινωνικοηθική απαξία, όπως τα κακουργήματα που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών.Ο νομοθέτης, συνεκτιμώντας την προοπτική ευρύτερης διαπλοκής που μπορεί να συνδεθεί με τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και τη σημασία που έχουν για τη δημόσια και ιδιωτική ασφάλεια η εξάρθρωση και ο κολασμός τέτοιου είδους παθογενειών, φρόντισε, στην τέταρτη παράγραφο του ίδιου άρθρου, να ποινικοποιήσει ρητώς τις περιπτώσεις παράνομης παρακώλυσης της απονομής δικαιοσύνης σε σχέση με την προκείμενη εγκληματική δράση και παράλληλα να θέσει το πλαίσιο των σχετικών ποινών.Έτσι, «όποιος με απειλή ή χρήση βίας κατά δικαστικών λειτουργών, ενόρκων, ανακριτικών ή δικαστικών υπαλλήλων, μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και διερμηνέων ή με δωροδοκία των ίδιων προσώπων ματαιώνει την αποκάλυψη ή τη δίωξη ή την τιμωρία του εγκλήματος της συγκρότησης ή της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση της παραγράφου 1 τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από 100.000 μέχρι 500.000 ευρώ. Όποιος στις παραπάνω περιπτώσεις ματαιώνει την αποκάλυψη ή τη δίωξη ή την τιμωρία όχι μόνο του εγκλήματος της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση της παραγράφου 1, αλλά και άλλου εγκλήματος, από εκείνα που απαριθμούνται στην ίδια παράγραφο, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 100.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ».)

Δεν υπάρχουν σχόλια: