Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Τίτλοι τέλους για το Μίκυ Μάους - Εκκλησίες και Ελληνικό υπό πώληση;

Εντάξει. Η ηλικία που διαβάζαμε κόμιξ έχει περάσει για πολλούς από εμάς ανεπιστρεπτί. Τα μικρά παιδιά δε διαβάζουν πλέον Μίκυ Μάους (και Ποπάυ) - παραμένουν κολλημένα στις οθόνες των υπολογιστών τους -  αλλά όπως και να έχει η είδηση ότι ετοιμάζεται διακοπή της έκδοσης των περιοδικών κόμιξ Μίκυ Μάους, Κόμιξ, Κλασικά, Ντόναλντ, Αλμανάκο - μας προκαλεί στεναχώρια, αφού συντρόφευσαν την παιδική μας ηλικία και είναι συνδεδεμένα με μια περίοδο ανεμελιάς και ξενοιασιάς, μακρυά από Μνημόνια και αβεβαιότητα για το μέλλον... Οι εποχές όμως αλλάζουν και πλέον η έκδοση ενός εντύπου - ειδικά αυτών που έχουν μια σχέση με ακριβά δικαιώματα και περίπλοκα "copyrights" - δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έτσι κάποια πράγματα - δυστυχώς - απλώς γίνονται...

Στην ανακοίνωσή του στο Facebook, ο εκδότης Χρ.Τερζόπουλος (υπεύθυνος των συγκεκριμένων σειρών) ανέφερε: «Μερικά πράγματα όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και το κλείσιμο εφημερίδας ή περιοδικού δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων». 

«Η διακοπή της έκδοσης των περιοδικών δεν ήταν μια επιπόλαια και ξαφνική επιλογή. Εδώ και πολλούς μήνες, από την αρχή του χρόνου, είχαμε επαφές και διαπραγματευόμασταν για να βρούμε βιώσιμη λύση για τα περιοδικά. Χρειάζεται ψυχικό σθένος να γίνονται διαπραγματεύσεις με νηφαλιότητα και σύνεση χωρίς να μεταφερθεί η αγωνία στους συνεργάτες μας» προσθέτει η ανακοίνωση. 

Και συνεχίζει: «Έως την τελευταία στιγμή κρατούσαμε την σπίθα ζωντανή μήπως μπορέσει να συνεχιστεί η έκδοση των περιοδικών. Συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε πάντοτε. Να να εκδίδουμε περιοδικά που να είναι όσο καλύτερα μας επέτρεπαν οι συνθήκες να φτιάξουμε. Και αυτό θα ξανακάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι καιροί».

«Πρέπει να γνωρίζετε με βεβαιότητα πως η διακοπή ενός έργου μιας ζωής (σχεδόν 48 χρόνια) δεν είναι μια πράξη που δεν έχει έντονη συναισθηματική φόρτιση» καταλήγει ο κ. Τερζόπουλος. Το περιοδικό Μίκυ Μάους ξεκίνησε να εκδίδεται την 1η Ιουλίου 1966 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 2.400 τεύχη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η ξεδιαντροπιά των δανειστών μας δεν έχει τέλος - συνεχώς απαιτήσεις που θυμίζουν την κλασσική ατάκα του Γ.Βογιατζή στον Φ.Γεωργίτση - που αναφερόμενος για τα καπρίτσια της Ζωής Λάσκαρη του δήλωσε ότι  "Αυτή μέχρι μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις." Έτσι, επέκταση των αποκρατικοποιήσεων, πέραν όσων είχαν αρχικώς συμφωνηθεί, ζητεί ο ESM από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Εκτός της πρόβλεψης για τη δημιουργία νέου ΤΑΙΠΕΔ με έδρα το Λουξεμβούργο και ξένους διαχειριστές (παλιά απαίτηση όπως έχουμε γράψει εδώ), σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", η έκθεση του ESM προτείνει να επεκταθούν οι αποκρατικοποιήσεις στην έκταση του Ελληνικού, σε όλα τα ακίνητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στα κτήρια της ΓΑΙΟΣΕ, στα κτήρια των νοσοκομείων που κλείνουν, στα κτήρια ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, στα δικαστικά μέγαρα του υπουργείου Δικαισούνης, κ.ά. Επίσης, ζητεί αποκρατικοποιήσεις σε περιουσιακά στοιχεία ειδικής χρήσης, όπως είναι οι εκκλησίες και οι φυλακές. Το επόμενο που θα ζητήσουν θα είναι οι αρχαιολογικοί χώροι...Εδώ είμαστε και θα το γράψουμε και αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: