Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων;

Είδηση: Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Έθνος της Κυριακής", η τρόικα έχει ξεκινήσει οχλήσεις προς την κυβέρνηση για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές από την περασμένη Άνοιξη, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να προβάλλουν το επιχείρημα, ότι κάθε χρόνο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια, λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων, ύστερα από φυσικές καταστροφές. Η πρόταση επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων, με ένα σχέδιο που αφορά στη δημιουργία Ταμείου, που θα ασφαλίσει τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια (που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου) να έχει προετοιμαστεί ήδη. Σημειώνεται, πως σήμερα, μόλις το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων που συνήφθησαν την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση. Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων, για αστική ευθύνη. Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκτασή του και στην αγορά ακινήτου, είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώνει τους παθόντες στην περίπτωση ενός απρόσμενου γεγονότος, όπως είναι ο σεισμός ή η πυρκαγιά, όπου οι συνέπειες είναι γενικευμένες. Υπενθυμίζεται, ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού της Αθήνας, το 1999, οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 3 δισ. ευρώ, από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ Το ελληνικό Δημόσιο στις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών δανειζόταν από τη διεθνή αγορά τα κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών. Δεδομένης όμως της μακροχρόνιας ύφεσης που διέρχεται η χώρα μας, θεωρείται αδύνατον, αν χρειαστεί, να βρει τα ανάλογα κεφάλαια όπως έκανε για παράδειγμα στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Σχόλιο: Ένα είναι το σίγουρο με την τρόικα. Βρίσκει πάντα κάτι καινούριο να ζητήσει που να μας εκπλήσσει. Στην Ελλάδα λοιπόν του 2013, που οι άνθρωποι ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, που οι εκκλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που έχουν μείνει στο δρόμο, δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και δεν έχουν να φάνε στις τοπικές εφημερίδες έχουν φτάσει την μισή / μία σελίδα, η τρόικα (που βέβαια κινείται στο τρίγωνο του Κολωνακίου και μόνο) ζητάει υποχρεωτικές ασφαλίσεις ακινήτων. 

Βέβαια το ερώτημα που υπάρχει είναι το εξής: Έχουμε ή δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία; Αν όντως έχουμε, τότε που ακούστηκε να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση ακινήτων κατά του κινδύνου σεισμού; Και βέβαια το αντεπιχείρημα που χρησιμοποιείται ότι είναι παραλληλισμός προ το αντίστοιχο με την ασφάλιση στ' αυτοκίνητα είναι ότι εκεί ασφαλίζεις τρίτους, τους οποίους μπορείς να βλάψεις με το όχημά σου, ενώ αντίστοιχα δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση για τις ζημιές στο δικό σου όχημα. Είναι επομένως αυτονόητο ότι τούτο δεν ισχύει για τις κατοικίες - δε θα μπορούσε άλλωστε.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: οι Έλληνες, ακριβώς λόγω του σεισμογενούς χώρου, έχουν πληρώσει ήδη και πολύ ακριβά την κατασκευή των σπιτιών τους. Ειδικά μετά το 1981, ο οικοδομικός κώδικας της χώρας μας έχει κάνει τα κτίρια από τα πιο ασφαλή στον κόσμο - τα ελληνικά κτίρια δεν έχουν καμία σχέση με τα χαρτόκουτα άλλων κρατών (και με τ' αντίστοιχα χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης). 

Αλλά βέβαια το μυστικό βρίσκεται αλλού: η τρόικα θέλει να ενισχύσει κλάδους (όπως της ασφάλισης) και να "σφραγίσει" μελλοντικά δικαιώματα τραπεζών, εις βάρος των ιδιοκτητών. Το αν αυτοί μπορούν, έχουν ή αν αυτό έχει νόημα στο κάτω-κάτω της γραφής, λίγο τους ενδιαφέρει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: