Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ιδιώτες στον έλεγχο θεραπειών και εγχειρήσεων στα νοσοκομεία

Είδηση: Η κυβέρνηση, για να εξοικονομήσει κι άλλα κονδύλια από την Υγεία, σκοπεύει  να εφαρμόσει ό,τι γίνεται σήμερα με τις ασφαλιστικές εταιρείες: ειδικές επιτροπές από ιδιωτικές εταιρείες, αποτελούμενες από γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους, θα ελέγχουν κάθε περίπτωση ασθενούς που πρέπει να νοσηλευθεί στο ΕΣΥ ή στον ιδιωτικό τομέα για επέμβαση ή άλλη ιατρική διαδικασία.

Οι επιτροπές αυτές θα ανάβουν και το πράσινο φως εάν πρέπει κανείς να μπει στο χειρουργείο, ποια φάρμακα θα του χορηγηθούν και πόσες ημέρες θα κρατήσει η νοσηλεία. Εάν οι ιδιώτες ελεγκτές δεν εγκρίνουν τη διαδικασία, τότε ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει την επέμβαση. Τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία μεταξύ του θεράποντος ιατρού και των ελεγκτών; Ο,τι γίνεται πλέον στη εποχή της τρόικας: ο ασθενής θα καλύπτει μόνος του τα έξοδα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει την υγεία του.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη, οι αξιολογήσεις θα βασίζονται στα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που ορίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης μιας ασθένειας. Πρωτόκολλα που στόχο έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη συγκράτηση των δαπανών και όχι βέβαια την προστασία του ασθενούς. Να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν τρεις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες που πραγματοποιούν κλινικό έλεγχο (clinical auditing), ενώ υπάρχουν και διεθνείς, που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης πάντως υπερασπίστηκε αυτή την αλλαγή, αφού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε χαρακτηριστικά: «Για ποιο λόγο μία μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία εφαρμόζει το λεγόμενο clinical auditing, δηλαδή κλινικό έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να εξοικονομεί χρήματα για τους μετόχους της και δεν πρέπει εγώ, που εκπροσωπώ τον Ελληνα φορολογούμενο και τον Ελληνα ασφαλισμένο που έχει δώσει ένα σκασμό λεφτά, να μην κάνω το ίδιο».

Πάντως, το νέο αυτό σύστημα, που βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο, αναμένεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εισαγωγή για επέμβαση στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ήδη σήμερα οι ασθενείς περιμένουν σε... ουρές για να χειρουργηθούν, εκτός βέβαια και αν έχουν... μπάρμπα στην Κορώνη. Κατάσταση που φυσικά ενισχύει και το φαινόμενο με τα φακελάκια, καθώς πολλοί αναγκάζονται να δώσουν το περίσσευμά τους για να εισαχθούν μια ώρα αρχύτερα. Βέβαια ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει άλλη άποψη: «Μέσα στο νοσοκομείο, όταν θα μπαίνει ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, θα έρχεται ο συμβεβλημένος γιατρός με την εταιρεία που κάνει τον κλινικό έλεγχο, θα κρίνει αν η προτεινόμενη θεραπεία είναι σωστή, θα κρίνει αν πρέπει να κάτσει τόσες μέρες στο νοσοκομείο, θα κρίνει αν χρειάζεται ή όχι αυτή την εγχείρηση. Και δεν θα χρεώνει ο καθένας ό,τι του κατεβαίνει».

Κατά τον υπουργό Υγείας, το νέο σύστημα δεν θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους, καθώς δεν θα αυξήσει τη συμμετοχή τους.

Οπως επισημαίνει ο Χρήστος Κόνιαρης της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών: «Ο κ. Γεωργιάδης, αφού συμφώνησε με την τρόικα τη διάλυση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, τις διαθεσιμότητες χιλιάδων υγειονομικών και τα λουκέτα σε δεκάδες νοσοκομεία, προχωρά σήμερα και στην είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία που θα καθορίζουν αν ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει υπηρεσίες Υγείας».

Η δήλωση ότι στα νοσοκομεία θα εγκατασταθούν ιδιώτες, που θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και θα εγκρίνουν αν κάποιος μπορεί να χειρουργηθεί, να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις και ποια θεραπεία να ακολουθήσει, αποδεικνύει ότι η συγκυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν «κόψει άλυσο».

Εκτός αυτών όμως ο Αδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα κλείσουν νοσοκομεία, αλλά κάποια θα αλλάξουν χαρακτήρα. Οπως σημείωσε, ορισμένα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας αστικού τύπου, ενώ το προσωπικό θα μεταφερθεί σε γειτονικά νοσοκομεία που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού.

Ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες παντού, άμεση καταβολή χρωστουμένων από τους παρόχους Υγείας, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και κλιμακούμενες εκπτώσεις από γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτές είναι μόνον ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προώθησε στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσα στα άρθρα που προώθησε... ξέχασε να βάλει τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, που περιμένουν ακόμη και χρόνια να εισπράξουν τις οφειλές. Ειδικότερα, ο Αδ. Γεωργιάδης ενσωμάτωσε στο πολυνομοσχέδιο αυτό που ήδη προανήγγειλε, ότι δύναται να ανατίθενται «σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς ο έλεγχος της ορθής τιμολόγησης και του αναγκαίου της γενόμενης κλινικής και ιατρικής πρακτικής, η τήρηση των διεθνών λογιστικών κανόνων και ο έλεγχος των παραστατικών και αναγκαίων δικαιολογητικών, καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων Υγείας».

Με άρθρο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας, θεσμοθετείται πλέον και επίσημα η έκπτωση που πρέπει να γίνεται από γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτές σε περίπτωση που υπερβαίνουν την υπολογισθείσα δαπάνη. Βέβαια, η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής απαλύνει λίγο τα μέτρα, καθώς η έκπτωση (rebate) θα είναι κλιμακούμενη, με βάση τον τζίρο. Ομως οι πάροχοι δεν θα εισπράττουν τα δικά τους χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν καταβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός 20 ημερών.

Σχόλιο:  Όλα τα είχε ο Μανολιός...Οι ιδιωτικές εταιρείες στα νοσοκομεία τον μαράνανε... Και να λοιπόν εκεί που η χώρα μας δεν έχει χρήματα στον χώρο της υγείας "ούτε για χαρτιά υγείας", βρίσκει (για πολλοστή φορά) για να πληρώσει ιδιωτικές εταιρείες που θα κρίνουν τις ιατρικές πράξεις. Δηλαδή κάποιοι "κύριοι επιθεωρητές" (γιατροί που μόλις έχουν τελειώσει το αγροτικό τους ή και το πτυχίο τους γιατί είναι προφανές ότι για λόγους κόστους και πρεστίζ κανείς έμπειρος γιατρός δε θα κάνει αυτή τη δουλειά) θα κρίνουν απλές ή (και εδώ είναι το σοβαρότερο) περίπλοκες ιατρικές πράξεις, με βασικό στόχο την μείωση του κόστους στο χώρο υγείας.

Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει συγκράτηση των εξόδων. Αλλά ήδη ο εξορθολισμός έχει προχωρήσει (είτε έτσι είτε αλλιώς), με μείωση στο κόστος των φαρμάκων και τη μεγάλη οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων σε όλες τις βαθμίδες υγείας. Αλλά η είσοδος ενός ιδιώτη - που θα επιβραβεύεται για την μείωση κόστους - είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις εις βάρος όλων μας. Γιατί είναι προφανές ότι ο προσδιορισμός της "αναγκαίας" ιατρικής πράξης θα αλλάξει προς το χειρότερο, με στόχο την μεταφορά εγχειρήσεων σε ιδιωτικές μονάδες με κάλυψη τους από το βαλάντιο των ασθενών ή εξετάσεις που δε θα καλύπτουν πλήρως τον ασθενή ή με μεθόδους που έχουν ξεπεραστεί στην πράξη από άλλες καλύτερες. Και όλα αυτά από ιδιωτικές επιχειρήσεις, των οποίων ο βασικός στόχος δεν είναι η διασφάλιση της υγείας του ασθενούς, αλλά το κέρδος.

Αυτό που φοβόμαστε είναι επίσης ότι (λόγω έλλειψης εμπειρίας των ελεγκτών) θα έχουμε τη δημιουργία "άρπα-κόλα" πρωτοκόλλων (δηλ. "ενδεδειγμένων ενεργειών με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά") ή ακόμα χειρότερα την αντιγραφή ξένων (που έχουν εκπονηθεί σε άλλες χώρες υπό άλλες συνθήκες και με βάση άλλες υλικοτεχνικές υποδομές). Έτσι εκτός ότι θα έχουμε μεγάλες αναμονές (κάτι απαράδεκτο ειδικά σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται εντός 24ώρου ή και λιγότερο), θα υπάρχει παροχή του απολύτως αναγκαίου ξεπερνώντας πιθανότατα μια  ιατρική γνώμη που εκφέρεται με βάση την εμπειρία χρόνων. Και στο τέλος αυτός που θα πληρώνει θα είναι πάλι ο ασφαλισμένος...Πάντως το όνειρό του θα πραγματοποιήσει ο Α.Σαμαράς: "ιδιώτες παντού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: