Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κατάργηση του κράτους πρόνοιας και απολύσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και δήμους

(Εμείς δεν ανακατεύουμε την είδηση με το σχόλιο - τα παραθέτουμε ξεχωριστά. Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια τίμια προσέγγιση για να κρίνουν οι αναγνώστες μας την πραγματικότητα και να σχηματίσουν δική τους γνώμη)...

Είδηση: Αλλάζει ο χάρτης του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους να φτάσει τις 4.000 απολύσεις και τις 25.000 διαθεσιμότητες. Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν εργαζόμενοι σε 384 δημοτικές επιχειρήσεις, 66 Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 62 επιμελητήρια, επτά κοινωφελή ιδρύματα και 12 εθνικά αθλητικά κέντρα. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς υπό τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της Ερευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό), Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα. Συνολικά τα παραπάνω ΝΠΔΔ και οι φορείς απασχολούν 38.139 υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είτε θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου είτε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το Δημόσιο όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό είναι τα εξής:

Η μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προβλέπεται η μετατροπή 66 ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Στα 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απασχολούνται σήμερα 16.241 υπάλληλοι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (4.479 άτομα) και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (6.567 άτομα). Ενδεχόμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νομικών προσώπων θα σημάνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου όσοι περάσουν κάτω από τη βάση είτε να απολυθούν είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να περάσουν για ένα χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων της χώρας (πρόκειται για 384 φορείς, που απασχολούν 16.225 εργαζομένους και έχουν ως αντικείμενο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την πρόνοια και τις κοινωνικές υπηρεσίες) εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων. Οσον αφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ, όσοι απασχολούνται σε απαραίτητες δομές (όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί) θα μετατάσσονται στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα περνούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αξιολόγησης. Το δεύτερο και πιο ήπιο σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα υπάρχει νέος καθορισμός του αριθμού, του αντικειμένου και του οργανογράμματος των φορέων που θα μπορούν να διαθέτουν οι δήμοι, με τους υπαλλήλους που θα περισσεύουν να περνούν σε διαθεσιμότητα για δώδεκα μήνες.

Η κατάργηση επτά Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Πρόνοιας (απασχολούν 227 άτομα) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφερειακές προνοιακές δομές.

Σχόλιο: Διαβάζουμε την παρακάτω είδηση και μας έρχεται να τραβήξουμε τα μαλλιά μας...Τα ασφαλιστικά ταμεία που - επισήμως - λόγω  έλλειψης προσωπικού (και πόρων φυσικά) αδυνατούν να διεκπαιρεώσουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για καταβολή συντάξεων και εφάπαξ, είναι στο "στόχαστρο" για να χάσουν κι άλλο προσωπικό. Οι δήμοι με τους τομείς της καθαριότητας και παροχής υπηρεσιών οι οποίοι πάσχουν εδώ και χρόνια, μπαίνουν και αυτοί στην "μέγγενη" της "διαθεσιμότητας" εις βάρος όλων μας. Το κράτος πρόνοιας, το οποίο έχουμε ανάγκη όσο ποτέ λόγω των μνημονιακών επιπτώσεων (διαβάστε εδώ αναλυτικά), ετοιμάζεται να χάσει κι άλλους φορείς που ήδη υπολειτουργούν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και βγάζουν το έργο τους λόγω υπερβάλλοντα ζήλου των "υπό διάθεση" υπαλλήλων. Να μη μιλήσουμε για τη ρημάδα την έρευνα, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να στηριχθεί στους καιρούς που διανύουμε...

Όποιος θέλει να κυβερνήσει μια χώρα κοιτάει στους δύσκολους καιρούς να ενισχύσει τις δομές του κράτους, για να στηριχθούν αυτοί που έχουν ανάγκη. Πρέπει να το ενδιαφέρει το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη και να ξεπεράσει τον μικρόκοσμο του Κολωνακίου στον οποίο κατοικοεδρεύει. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση μας ονειρεύεται κινέζικα "success stories" (στα οποία Κινέζοι χωρικοί αφήνουν τα χωράφια τους για να δουλέψουν στις μεγάλες πόλεις, στοιβαγμένοι σαν τα αρνιά σε φορτηγό που πάει στο σφαγείο). Και η ζωή συνεχίζεται - για όσους από μας τα καταφέρουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: