Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Νόμος Λοβέρδου = νέες μειώσεις στις συντάξεις / Άκρα Δεξιά και εγκληματικές ενέργειες

Μιλήσαμε πρόσφατα για τις επικουρικές συντάξεις και την ληστεία που επιτελείται σε αυτές...Πέρα όμως από τις επικουρικές, υπάρχουν και οι κανονικές για τις οποίες επίσης πλησιάζει η ώρα της κρίσης...Δεν είναι δυστυχώς μόνο οι γενικές αλλαγές που ετοιμάζονται και που είχαμε αναφερθεί αναλυτικά εδώ, ούτε το αντίκτυπο των συνταξιούχων "μαϊμού" (και το πόσο μικρή είναι η επιρροή που έχουν όπως έχουμε αναλύσει εδώ). Είναι και η ρύθμιση "Λοβέρδου" που κρέμεται σα "Δαμόκλειος σπάθα" από πάνω μας.

Πιο συγκεκριμένα, το κράτος, με το νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου (που όπως θα ξέρετε επανέρχεται για να σώσει πολιτικά την Ελλάδα ως "αρχηγός"), σταματάει από 1ης Ιανουαρίου 2015 την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, περιορίζοντάς τη μόνο ως προς την κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ. Αυτό αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων (5.500.000) σταδιακά για τα επόμενα δύο χρόνια ανοίγοντας έτσι το δρόμο περικοπής στο μισό, από τα σημερινά ισχύοντα, σε συντάξεις και παροχές.

Το «κουβάρι» των μεγάλων ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση ξεκινά να ξετυλίγεται ουσιαστικά σε λιγότερο από 7 μήνες, καθώς:
1 Από την 1η-1-2014 κόβεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περισσότερους από 120.000 συνταξιούχους που σήμερα είναι κάτω των 65 ετών. Το ΕΚΑΣ θα επαναχορηγείται από το 65ο έτος και μετά και εφ' όσον συντρέχουν λόγοι (δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).

2 Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα υποστούν νέες μειώσεις έως 35% μεσοσταθμικά, από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού για τους νέους συνταξιούχους. Επιπλέον μειώσεις στις επικουρικές θα γίνουν στους συνταξιούχους, εφ' όσον οι αναλογιστικές μελέτες που θα ξεκινήσουν τα Ταμεία από το καλοκαίρι δείξουν νέα επιδείνωση.

3 Από την 1η-1-2014 ενοποιούνται εντός των συγχωνευμένων Ταμείων οι παροχές σε είδος και χρήμα. Η ενοποίηση θα γίνει «προς τα κάτω», ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν τις ίδιες παροχές και μεταχείριση, που σήμερα διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο, καθώς οι συγχωνεύσεις έγιναν, αλλά τα Ταμεία λειτουργούν ως ξεχωριστοί λογαριασμοί.

Ο όλος σχεδιασμός για τις μειώσεις, προκειμένου να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα με την ελάχιστη κράτικη στήριξη μέσω του προϋπολογισμού, περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών.

Το συγκεκριμένο Ταμείο από τη σύστασή του, το 2010, είχε συγκεντρώσει από την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ 2 δισ. ευρώ, τα οποία μετά το «κούρεμα» των ομολόγων έμειναν 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. έχουν χορηγηθεί μέσω «εσωτερικού» δανεισμού σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Ο εσωτερικός δανεισμός από το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών θα συνεχιστεί και ολόκληρο το 2014 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του «νόμου Λοβέρδου», θα σταματήσει να δανείζει από την 1-1-2015.

Στο Ταμείο αυτό αναμένεται να προστεθούν κονδύλια της τάξης του 75% από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (όταν αυτοί εξορυχθούν), έχοντας μάλιστα στο φετινό προϋπολογισμό εγγράψει κονδύλια της τάξης των 7 εκατ. ευρώ για τους υδρογονάνθρακες (χρηματοδότηση ερευνών κ.λπ).

Η περιουσία των Ταμείων αναμένεται να μεταβληθεί μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ζητεί να ξεκινήσει η αποτίμηση της περιουσίας των Ταμείων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Αυτό έχει συνέπεια η περιουσία (κινητή-ακίνητη) να μειωθεί περαιτέρω, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος λαμβάνει υπόψη την αποτίμηση σε τιμές ΗΔΑΤ (μετοχών-ομολόγων) και όχι την απόδοση σε βάθος χρόνου. Μάλιστα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι την αποτίμηση θα κάνουν την 1η-1-2015 μεγάλα λογιστικά γραφεία και όχι τα Ταμεία, τα οποία θα προσληφθούν κατόπιν διαγωνισμού (και έναντι αμοιβής που θα την πληρώσουν τα ίδια τα ταμεία και όχι το κράτος). Κοινώς ετοιμαστείτε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τη συμμετοχή του σε ομάδες «εφόδου» χρυσαυγιτών που δραστηριοποιούνται στην Κυψέλη και τον Αγιο Παντελεήμονα φέρεται να ομολόγησε στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων για τον εμπρησμό καταστήματος μετανάστη στον Αγιο Παντελεήμονα. Ο ίδιος φέρεται να λέει ότι το έκανε για «το γενικότερο καλό», ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «προεόρτια υποθέσεων εκβιασμών» και προστασίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο 34χρονος που συνελήφθη για τον εμπρησμό μπαρ στον Αγιο Παντελεήμονα κατέθεσε στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 ο ίδιος και 30 ακόμα άτομα συγκρότησαν επιτροπή με αντικείμενο την «αστυνόμευση» της Κυψέλης.

«Έχουμε χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων και πραγματοποιούμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα έως τις 4 τα ξημερώματα», είπε.  Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι συγκρότησαν τις ομάδες μετά την αποτυχία τους να προκαλέσουν την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων αλλοδαπών που βρίσκονται στην περιοχή. Κατονόμασε, δε, τρία μαγαζιά, στην περιοχή, εκ των οποίων το ένα είναι αυτό που κάηκε. Ο 34χρονος, αν και αρχικά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην εμπρηστική επίθεση, στην πορεία της έρευνας παραδέχθηκε την εμπλοκή του.  Είπε ότι είχε μαζί του ένα σκύλο ράτσας pit bull που αποκαλεί «Χρυσαυγή» και υποστήριξε ότι προχώρησε στον εμπρησμό υπηρετώντας το «γενικότερο καλό».  Ο κατηγορούμενος έσπευσε να διαψεύσει ότι η επίθεση στο μπαρ συνδεόταν με υπόθεση εκβιασμών: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο ή θέμα "προστασίας" για το συγκεκριμένο κατάστημα».

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αρμόδιος αξιωματικός χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «προεόρτια υποθέσεων εκβιασμών», κάτι που επιβεβαιώνεται από μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες του εμπρησμού διατηρούσαν επαφές με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, υπήκοο Καμερούν και συχνά επισκέπτονταν το κατάστημά του. Βέβαια η προσπάθεια της αστυνομίας ν' αποφύγει πολιτική εμπλοκή στο θέμα (και ν' απελευθερώσει την Χ.Α. από την έμμεση κατηγορία για ενθάρρυνση αξιόποινων πράξεων) και η εμμονή της στη θεωρία των "εκβιαστών", δημιουργεί ερωτηματικά, χωρίς πάντως ν' αποκλείεται και αυτό το σενάριο...Έχουν δει πολλά τα μάτια μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: