Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κατώτατος μισθός πολλών ταχυτήτων / Χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα μέσω ΕΣΠΑ, ψάχνουν οι Γερμανοί

Είδηση 1η: "Κατώτατο μισθό πολλαπλών ταχυτήτων, με βάση ηλικιακά, γεωγραφικά και πλήθος άλλων κριτηρίων, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, προβλέπεται διαφορετικός μισθός για εργαζομένους έως 18 ετών, άλλος για τις ηλικίες έως 24 και διαφορετικός για τους μεγαλύτερους. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει του τελικού σχεδίου της υπουργικής απόφασης που αφορά τη διαμόρφωση του νέου μισθολογικού μηχανισμού εισόδου στην αγορά εργασίας από το 2014, προτείνεται ο κατώτατος μισθός να διαφοροποιείται ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας, αλλά και την οικονομική κατάσταση μιας συγκεκριμένης περιοχής. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, ο κατώτατος μισθός πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 75% αυτού των ενηλίκων. Επίσης, προβλέπονται διαφοροποιημένοι μισθοί ανά περιοχή, εφόσον υπάρχουν συνθήκες ύφεσης και ανεργίας." ("Καθημερινή").

Σχόλιο:  Γράψαμε πρόσφατα για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον καθορισμό του κατώτατο μισθού (μια πρώτη ανάγνωση βρίσκεται εδώ). Μέσω της είδησης όμως μαθαίνουμε καινούργιες, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: έτσι επανέρχονται από το παράθυρο οι ειδικές οικονομικές ζώνες (τις οποίες τόσο έντονα ζητούσαν οι Γερμανοί και οι Καταριανοί, επιβραβεύοντας στην ουσία την οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει ολόκληρες περιφέρειες της χώρας), ενώ προετοιμάζονται εκ νέου καινούργιες μισθολογικές μειώσεις (για τις οποίες έτσι κι αλλιώς υπάρχει ειδική ρήτρα), πέραν της πλήρους εξάλειψης των επιδομάτων. Παράλληλα δε, ενδιαφέρον έχει η εμμονή σε μισθούς διαφορετικών ταχυτήτων λόγω ηλικίας, κάτι που έχει κριθεί ήδη ως αντίθετο στις διεθνείς συνθήκες από το Συμβούλιο της Ευρώπης (λεπτομέρειες εδώ). Έτσι τώρα έχουμε και νέα κατηγορία - στην οποία όποιος ανήκει φανταζόμαστε θα πληρώνει ο ίδιος ο εργαζόμενος ή θα παίρνει ένα γεύμα (ψωμοτύρι πιθανότατα) το πρωϊ και ένα το βράδυ (αφού η εργασία θα είναι τουλάχιστον 12ώρη). Αντί λοιπόν να προστατεύεται ο εργαζόμενος, έχουμε ένα σαφέστατο σπρώξιμο προς τα κάτω - και θα δούμε στην χώρα μας ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, μεγαλύτερο ίσως και από αυτό της δεκαετίας του '50 και του '60 (ανάλογο μ' αυτό που είδε η Πολωνία την τελευταία δεκαετία - στην οποία εφαρμόστηκαν τα ίδια μέτρα περίπου λίγο πριν την είσοδό της στην Ε.Ε.).

Είδηση 2η: "Τη δημιουργία ελληνικού δημόσιου επενδυτικού φορέα που θα δίνει δάνεια για (γερμανικές και γαλλικές) επενδύσεις στην Ελλάδα προωθούν οι Γερμανοί της KfW, οι Γάλλοι και το «Invest in Greece» του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο φορέας θα λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής δημόσιας επενδυτικής τράπεζας KfW, κάτι σαν ελληνικό παρακλάδι της.
Η επιδίωξη των Γερμανών (τώρα και των Γάλλων) για βιομηχανική και τραπεζική διείσδυση στην Ελλάδα με κεφάλαια που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ δεν έχει εγκαταλειφθεί. Ξεκαθαρίστηκε πως ο Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και το υπουργείο Ανάπτυξης προωθούν στην ΕΚΤ και την Ε.Ε. τη δημιουργία δημόσιου επενδυτικού φορέα.
Ηδη η KfW, που χρηματοδοτεί υποδομές και ενεργειακά έργα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, παρείχε πριν από λίγες μέρες το 50% της χρηματοδότησης στη ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής της μονάδας, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, στην Πτολεμαΐδα.
Η νέα επένδυση της ΔΕΗ (που είναι και ο μέγας χορηγός του επενδυτικού φόρουμ) εξυπηρετεί πολύ τη γερμανική βιομηχανία. Οπως αποκάλυψε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Berliner Zeitung επικαλείται έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας και αναφέρει: «Η προμήθεια του εξοπλισμού του έργου θα είναι γερμανικής προέλευσης, ενώ διασφαλίζονται εκεί 1.150 θέσεις εργασίας έως το 2017». Στο ίδιο δημοσίευμα, ο γερμανικός οργανισμός ασφάλισης εξαγωγών Euler-Hermes φέρεται να βλέπει «μόνο περιορισμένες δυνατότητες πωλήσεων στο εσωτερικό και μόνο με ξένες παραγγελίες, όπως εκείνη της ΔΕΗ, θα είναι εξασφαλισμένη η κατασκευή εξοπλισμού μονάδων παραγωγής ενέργειας από γερμανικό εργοστάσιο». Πράγματι, το έργο της Πτολεμαΐδας 5 ανέλαβε μεν η ΓΕΚ Τέρνα, αλλά ο εξοπλισμός είναι της γερμανικής Babcock Hitachi δηλαδή του γερμανικού εργοστασίου της Hitachi, που εξαγόρασε η ιαπωνική εταιρεία. Το δάνειο για το 50% του έργου είναι της KfW, ενώ το δάνειο ασφαλίζεται από γερμανική εταιρεία... Η KfW είναι και η τράπεζα που δανείζει την Ελλάδα για λογαριασμό της Γερμανίας, γιατί δεν μας δανείζει απευθείας το γερμανικό Δημόσιο." ("Ελευθεροτυπία".

Σχόλιo:  Η ιδέα μιας τέτοιας τράπεζας βέβαια δεν είναι καινούργια - ενώ οι παλαιότερη θα θυμούνται την ΕΤΕΒΑ (Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως), που μας άφησε χρόνους  αφού πρώτα "προίκισε" δεκάδες υμέτερους. Και βέβαια το ερώτημα είναι ένα; Δεν μπορούμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, να προωθήσουμε τέτοιες ιδέες ώστε να προχωρήσουν μεγάλα έργα στην χώρα μας προς όφελός της; Να θυμίσουμε ότι μέσα στα Γερμανικά σχέδια παραμένει το σχέδιο "Helios", ενώ και η "αξιοποίηση" του Ελληνικού, θα τους γινόταν πιο "θελκτική" αν υπήρχε μια τέτοια τράπεζα. Με απλά λόγια: κάποιος εξωτερικός "επενδυτής" παρουσιάζεται, μπαίνει σε fast-track και αναπτυξιακό νόμο, χρηματοδοτείται επιπλέον από το ΕΣΠΑ και καταλήγει να καρπώνεται οφέλη με ελάχιστο (για το μέγεθος του συνολικού κόστους του έργου) κόστος για τη τσέπη του. Σίγουρο στοίχημα δηλαδή - οπότε γιατί να μην το προωθούν "οι φίλοι μας" οι Γερμανοί; Αν πρωτοστατήσουν δε και στη δημιουργία της τράπεζας αυτής, δε θα μπορέσουν (μέσω πολιτικών πιέσεων) να προωθήσουν και τις δικές τους "λύσεις"; Το πιο πιθανό είναι ναι - αν στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπου η Gazprom προσφέρει διπλάσιο τίμημα από οποιονδήποτε άλλο έχουν κολλήσει οι διαδικασίες, αφού οι Ευρωπαίοι αντιδρούν, φανταστείτε τι έχει να γίνει αλλού όπου το ενδιαφέρον είναι μικρότερο...Και για να μην παρεξηγηθούμε: οι επενδύσεις στην χώρα μας είναι το ζητούμενο. Αλλά οι πραγματικές επενδύσεις και όχι οι "γιαλαντζί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: