Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η συνέχιση του χαρατσιού των ακινήτων και η "πιρουέτα" Κουβέλη / Εκδίκαση προσφυγών ενάντια στο 2ο Μνημόνιο

Δύο είναι οι πλέον ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας - η πρώτη είδηση έχει να κάνει με το περίφημο, "προσωρινό" χαράτσι των ακινήτων, το οποίο θα συνεχιστεί και μετά το 2012. Για να δικαιολογήσουμε τον τίτλο της ανάρτησης, σας δίνουμε το ιστορικό της υπόθεσης: η ΔΗΜΑΡ αντιδρούσε στη συνέχισή του (όπως κάθε αριστερό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του) και κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Κουβέλη, τόνιζαν ότι "ήταν αποφασισμένος να τινάξει την διαπραγμάτευση στον αέρα" αφού θεωρούσαν ότι το χαράτσι ήταν "άδικο" - υπήρχε "ανοχή για δύο χρόνια αλλά αυτή έλαβε τέλος". Το τι συνέβει σας το παρουσιάζουμε όπως το περιέγραψε το (φιλοκυβερνητικό) "Έθνος" με τα σχόλια μας σε παρένθεση και τονισμό των σημείων που αξίζουν προσοχής. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα γελούσαμε...

"Το φετινό τέλος θα συνεχίσει επίσης να εισπράττεται κυρίως μέσω της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην τρόικα μειωμένους συντελεστές, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στην τελική επιβάρυνση, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της συγκεκριμένης φορολογητέας βάσης (δηλ. θα υπάρξει εισήγηση, αλλά την απόφαση θα την πάρουν άλλοι και όχι η εκλεγμένη "Ελληνική" κυβέρνηση. Η διεύρυνση της "συγκεκριμένης φορολογητέας βάσης" σημαίνει απλώς ΟΛΑ τα ακίνητα, για τα οποία θα πληρώνουμε πλέον διπλό και τριπλό φόρο. Όσοι από σας είναι μεγαλό-εφοπλιστές και μεγαλό-εταιρείες μην ανησυχείται. Εσείς δε θα πληρώσετε πάλι όπως γινόταν μέχρι τώρα). Οπως δήλωσε βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο (πρωθ)υπουργός ((και Τσάρος πάντων των Ελλήνων) Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ (παρά το ότι το ΣτΕ έχει σαφώς αποφασίσει ότι η είσπραξη του θα πρέπει να είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ), ενώ θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν (φέξε μου και γλύστρισα δηλαδή). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση να ξεκινήσει από το 2013 και να είναι της τάξης του 10% και να αυξηθεί μέχρι 15%. Το ακριβές ποσοστό όμως θα καθοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την τρόικα (ώς άνω).
Ο Φώτης Κουβέλης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συζητήσεις μετά το τέλος της συνάντησής στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας ότι «προσερχόμαστε με κοινές θέσεις καθώς αντικαθίσταται το ΕΕΤΗΔΕ με ενιαίο φόρο στα ακίνητα και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν μεγάλες κατηγορίες πολιτών» (απίστευτο δούλεμα από τον κύριο Κουβέλη ο οποίος ήθελε κατάργηση του χαρατσιού και όχι "αλλαγή του ονόματος" σαν τα σαπιοκάραβα που άλλαζαν όνομα και σημαία μεσοπέλαγα για να κοροϊδέψουν οι ιδιοκτήτες τους τις ασφαλιστικές εταιρείες). Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε στις δηλώσεις του ότι για το 2013 η είσπραξη του ενιαίου φόρου θα γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με την νομοθεσία, όπως είπε, που ισχύει. Δηλαδή, διευκρίνισε, ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αποδεσμεύεται από την πληρωμή του ρεύματος και όποιος δεν συμφωνεί θα το πληρώνει στην εφορία (την ταλαιπωρία των πολιτών που θα πρέπει να πηγαίνουν από ΔΕΗ σε εφορία και από κει σε τράπεζα, δίνοντας εξηγήσεις σε όλους, δεν την υπολογίζει κανείς;).
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κοινή θέση που διαμορφώθηκε δεν έχει καμία σχέση με το ισχύον σήμερα Ειδικό Τέλος Ακινήτων (άλλο ανέκδοτο).
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να εκταμιευτεί η δόση. Πρέπει ο πολίτης και ο άνεργος να προστατευθεί σε μία Ευρώπη που είναι σε νευρικότητα και να θωρακιστεί η οικονομία από την κυπριακή κρίση.» (τα κατάφερες δηλ. πάλι Ευάγγελε). Το 2011 όταν αποφασίστηκε το Ειδικό Τέλος, τότε δεν υπήρχε άλλη λύση, ήταν έκτακτο και προσωρινό. Τώρα πρέπει να περάσουμε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα (Το ΕΤΑΚ δηλ. τι είναι; Οι άλλοι φόροι ακίνητης περιουσίας; Το "κτηματόσημο"; Τα δημοτικά τέλη ακίνητης περιουσίας; Πάλι καλά που δεν έρχονται και οι Τούρκοι ή οι Γερμανοί να μας ζητήσουν φόρο και αυτοί επειδή κάποτε κατείχαν την χώρα). Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ, αλλά δεν θα κόβεται το ρεύμα (Ευάγγελε - έχουμε νέα. Από πέρσυ δε σου κόβουν το ρεύμα, παρά το ότι ο Στουρνάρας σας έκανε προσφυγή στη δικαιοσύνη ώστε να κόβεται), ενώ από το 2014 θα είναι οι εφορίες»(τα ίδια λέγατε και πέρσυ και αν είστε ακόμα εκεί τα ίδια θα λέτε και του χρόνου)."

Μετά από αυτό, νομίζουμε ότι πρέπει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενόργανης Γυμναστικής να ονομάσει την εν λόγω κίνηση του Κουβέλη, "άλμα Κουβέλη" όπως έκανε και για τον Μελισσανίδη... Όσο για την πρόταση του Υπουργείου; Τελικά δεν θα εξαιρεθούν οι κατ΄επαγγέλμα αγρότες απλά η φορολόγησή τους θα είναι μικρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος βασίζεται στη φορόλογηση με βάση τα στρέμματα για τα αγροτεμάχια και τα τετραγωνικά μέτρα στα ακίνητα. Βασική του γραμμή σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Γ. Στουρνάρα είναι ότι όλα τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν βάσει κριτηρίων υπολογισμού αξίας και ο φόρος θα ξεκινά από το ένα ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα της εμπορικής αξίας, της τοποθεσίας, τον όροφο ή την οδό.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την εκδίκαση των προσφυγών της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στο 2ο Μνημόνιο.  Μετά από σειρά συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του ΣτΕ θεωρεί, με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία πως η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής –είτε από εργοδότες είτε από εργαζόμενους- σε διαιτησία που προβλέπει το μνημόνιο (Ν. 4046/2012) παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για τη μοναδική διάταξη που χαρακτηρίζεται από το ΣτΕ ως αντισυνταγματική από όλες τις διατάξεις του δεύτερου μνημονίου, πράγμα το οποίο αποτελεί - κατά την ταπεινή μας άποψη - μια μεγάλη ήττα όλων των εργαζομένων, και μια ακόμα απόδειξη ότι η δικαιοσύνη στο ανώτερο επίπεδο, δεν είναι ούτε φιλεργατική, ούτε ανεξάρτητη: πως είναι δυνατόν να είναι "λάθος" η κατάργηση της προσφυγής στην διαιτησία αλλά όχι π.χ. αυτή του ορισμού του κατώτατου μισθού μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, που είναι σαφώς ορισμένη από το Σύνταγμα; Ή ακόμα και ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε "νέους" και "μεγαλύτερους" εργαζομένους όσο αφορά τον εναρκτήριο μισθό;

Σημειώνεται ότι η διάταξη καταργεί το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).  Στη διαιτησία μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.  Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονταν ότι η κατάργησή της παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ε.Σ.Δ.Α., καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Βέβαια ενδιαφέρον έχει να πούμε ότι αν και έχουν περάσει 7-8 μήνες από την εκδίκαση των προσφυγών ενάντια στο 1ο Μνημόνιο, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί - πληροφορίες λένε, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην στήριξη της (εξίσου αρνητικής για τους εργαζομένους) απόφασης και των μεγάλων αντιδράσεων που υπάρχουν ακόμα και μέσα στον δικαστικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: