Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Νέες μειώσεις μισθών ζητούν οι πολυεθνικές / Προσεχώς υποχρεωτική η ασφάλιση των ακινήτων

Είδηση: Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος", εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσλαμβάνουν νέους άνεργους με μισθούς 300 ευρώ το μήνα για μερική απασχόληση, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος μιας πολυεθνικής ζυμαρικών, στη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες είπε μεταξύ άλλων στον κ. Χατζηδάκη: «Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου».

Οι εκπρόσωποι των 11 πολυεθνικών εταιρειών επισήμαναν ότι εκτός από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις παραγωγικές δραστηριότητες οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών έθεσαν θέμα μείωσης των ημερομισθίων στην Ελλάδα. «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα» φέρεται να απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης και υποσχέθηκε να ενημερώσει τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σχόλιο: Τι άλλο περίμενε κανείς να πει ο Κ.Χατζηδάκης; Ένας άνθρωπος που δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή του, που μεγάλωσε και αντρώθηκε μέσα στον κομματικό σωλήνα της Ν.Δ. και που όλοι του τη ζωή την έζησε είτε σε κομματικές, είτε σε κυβερνητικές θέσεις (είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος), θα ήταν μάλλον υπερβολή να του ζητήσουμε να βάλει τις πολυεθνικές εταιρείες στη θέση τους, και να τους υπενθυμίσει ότι αντί να αισχοκερδούν σε μια χώρα που υποφέρει (το τι εννοούμε το εξηγούμε εδώ) και να ζητούν "μειώσεις ημερομισθίων", καλό θα είναι ν' αρχίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ψιλά γράμματα όμως - εξάλλου ο κύριος Χατζιδάκης είναι "άνθρωπος των αγορών" και ως τέτοιος λειτουργεί. Έτσι θα "ενημερώσει" τον έταιρο Καππαδόκη, Γιάννη Βρούτση και θα κάτσουν μαζί να δουν πως θα καταφέρουν να μετατρέψουν και άλλες δουλειές του 1000ευρου το μήνα σε αντίστοιχες των 400-500. Τόσο λίγο καιρό και έχουν καταφέρει τόσα...Φανταστείτε τι έχουν να κάνουν αν μείνουν κι άλλο στις θέσεις τους...Το να δουλεύεις στο λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα της Costco θα μοιάζει με θέση Διευθύνοντα Συμβούλου στην Microsoft...

(Αξίζει να σημειώσουμε ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη: 1.Μηνάς Ζωούλης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
2.Γιώργος Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas.
3.Γρηγόρης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος της Unilever Hellas.
4.Ανδρέας Καλατζόπουλος, γενικός διευθυντής της Philip Morris. 5.Κωνσταντίνος Φαλτσέτας, επικεφαλής της Henkel Hellas - Η συγκεκριμένη εταιρεία διέψευσε ότι ζήτησε μείωση μισθών.
6.Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina -NOYNOY.
7.Ελ. Χαλουλάκος, διευθύνων σύμβουλος της Kraft Hellas - Επίσης διέψευσε ότι ζήτησε μείωση μισθών.
8.Δημήτριος Πισιμίσης, διευθύνων σύμβουλος της Bic Violex.
9.Raymond Franke, επικεφαλής της Nestle.
10. Κατερίνα Αρβανιτάκη, υπεύθυνη πωλήσεων της SCA Hygiene Products.
11.Εμμανουήλ Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικοδομικών υλικών Ytong-Thrakon).
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων για σεισμό ή πλημμύρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα έχει συστήσει ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το θέμα. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το σχέδιο προβλέπει να δημιουργηθεί ένα Ταμείο, τη διαχείριση του οποίου θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και το οποίο θα ασφαλίζει υποχρεωτικά όλες τις κατοικίες, τουλάχιστον μέχρι ενός ποσού. Το ποσό της κάλυψης θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει το σχετικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κάθε πράξη που συνοδεύει το ακίνητο. Το κόστος θα κυμαίνεται στο 1-1,5 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ ασφαλιστικής κάλυψης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κόστος ασφάλισης για ένα ακίνητο που θα ασφαλιστεί για 100.000 ευρώ, υπολογίζεται στα 100-150 ευρώ τον χρόνο. Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων για αστική ευθύνη. Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων στην Ελλάδα που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για σεισμό, δεν ξεπερνά το 15% με το ποσοστό να συνδέεται με το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχει αποκτηθεί με τραπεζικό δάνειο.

Άλλο ένα δώρο της κυβέρνησης στις ασφαλιστικές εταιρείες, το δεύτερο που προετοιμάζεται μετά τη συμμετοχή τους στο κεντρικό πυλώνα ασφάλισης που περιγράψαμε εδώ...Το αν ο κόσμος έχει ακόμα και αυτά τα 150 ευρώ (ανά ακίνητο) δεν παίζει ρόλο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα έχει και αυτό αρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: