Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Πωλούνται ΚΑΙ αρχαία Μνημεία / Καθορισμός της αμυντικής γραμμής της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ

Η γελοιότητα των όσων συμβαίνουν στην χώρα μας ξεπερνάει πλέον κάθε όριο - βαρύς χαρακτηρισμός σίγουρα αλλά οι δύο παρακάτω ειδήσεις νομίζουμε καταδεικνύουν την προχειρότητα και βιασύνη των κυβερνώντων - χαρακτηριστικά που δεν υπαγορεύονται ούτε από ιδεολογικά (βλ. νεοφιλελευθερισμός), οικονομικά (βλ. δημοσιονομικό έλλειμμα) είτε "μνημονιακά" (βλ. επιταγές τρόικας).  Μια γρήγορη επισκόπηση των όσο συμβαίνουν, μας οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: σε λίγα χρόνια στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου θ' ανατρέχουμε όπως κάνουμε σήμερα στις ειδήσεις των εφημερίδων του 1950 και 1960 που αναφέρονται σε "κύμα κλοπών σοκολάτας από περίπτερο"...

Και περνάμε απευθείας στην πρώτη είδηση (δημοσιευμένη στην "Αυγή"): "Η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του "Αστέρα της Βουλιαγμένης", που ανήκει κατά τα 2/3 στην Εθνική Τράπεζα, επιχειρείται εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η εμπορική του αξία έχει κατακόρυφα υποτιμηθεί τόσο που έκανε την πώληση ασύμφορη. Τη σανίδα σωτηρίας ήρθε να δώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η διοίκηση του "Αστέρα", προκειμένου να αποκτήσει επιπρόσθετη αξία το ακίνητό της, υπέγραψε τον Σεπτέμβριο μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε μαζί με το ξενοδοχείο να εκποιηθεί ολόκληρη η χερσόνησος του λαιμού της Βουλιαγμένης!
Σήμερα στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι ανηρτημένη η σχετική προκήρυξη (στα αγγλικά) για εκδήλωση ενδιαφέροντος, με προθεσμία που, ύστερα από παράταση που έλαβε, λήγει στις 29 Μαρτίου 2013.
Χωρίς καν το επιχείρημα της εγκαταλελειμμένης και αναξιοποίητης κρατικής περιουσίας, μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους έκταση, που παρέχει πολλά άμεσα και έμμεσα οφέλη και αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο της περιοχής των νοτίων προαστίων, παραδίδεται στους "επενδυτές" για εκμετάλλευση με εξευτελιστικά ανταλλάγματα. Να σημειώσουμε ότι στη χερσόνησο, ανάμεσα στα άλλα, βρίσκονται η πλαζ της Βουλιαγμένης, ιδιοκτησίας ΕΟΤ, ο Ναυταθλητικός Όμιλος, η μαρίνα και η δασική έκταση του "Ορφανοτροφείου", ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, για την οποία γίνεται επίσης ειδική αναφορά στην προκήρυξη για συνεκμετάλλευση.
Στη χερσόνησο βρίσκεται και ο αρχαίος ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα, που προορίζεται κι αυτός για εκποίηση. Για πρώτη φορά εκποιείται στη χώρα μας αρχαιολογικό μνημείο!"

Εδώ νομίζουμε ταιριάζει να κάνουμε μια αναφορά στον στρατηγό Μακρυγιάννη (ναι αυτόν που γιορτάσαμε τις προάλλες επ' ευκαιρία της εθνικής επετείου) και τ' απομνημονεύματά του. Ίσως να θυμάστε (απ' το σχολείο) το επεισόδιο που περιγράφει με το αρχαίο άγαλμα που κάποιοι στρατιώτες του ήθελαν να πουλήσουν (αν δε θυμάστε - διαβάστε το εδώ). O στρατηγός όμως (απ' αυτούς που πολέμησαν για την πατρίδα - όχι από τους άλλους) είπε λοιπόν "Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι΄ αυτά πολεμήσαμε". Οι σημερινοί κυβερνώντες, είτε επειδή δεν έχουν πολεμήσει (σε οποιαδήποτε επίπεδο) για την πατρίδα, είτε επειδή δεν πήγαν σχολείο, δε το γνωρίζουν και έτσι ανενόχλητοι προχωρούν στο εν λόγω ξεπούλημα...

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενοι (ΝΟΒ, εκκλησία, ΚΑΣ, δήμος Βουλιαγμένης) να κάνουν το αυτονόητο και να προσφύγουν στο ΣτΕ. Eξάλλου, στην περίπτωση αυτή φαίνεται να παραβιάζεται το Σύνταγμα και κάθε κείμενη χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία (το Π.Δ. 254/04 για τις χρήσεις γης της παραλιακής ζώνης, το ΓΠΣ της περιοχής, τη δασική νομοθεσία κ.λπ.). Διαφορετικά - θα γίνει αυτό που λεγόταν ως αστείο δηλ. το επόμενο βήμα να είναι η εκποίηση του Παρθενώνα...

Και αν αυτά είναι "παλιατζούρες", "δύο-τρία δέντρα" και μια "κ@@@παραλία που πάνε οι γέροι" διαβάστε και την 2η είδηση (από την "καθωσπρέπει" "Καθημερινή") για να δείτε ότι ο κατήφορος έχει πάρει ακόμα κι εκείνους που δε θα έπρεπε δηλ. τον "στρατηγικά πανέτοιμο" Ελληνικό Στρατό. Ευτυχώς το ΣτΕ φέρεται να βάζει (προσωρινά) κάποιους φραγμούς αλλά τα όσα γίνονται είναι το λιγότερο τραγελαφικά:

"Για λόγους εθνικής ασφάλειας που ανάγονται στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας μας, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή της Κασσιώπης στην Κέρκυρα και τον ανακαθορισμό των νέων ορίων του οχυρού σε νέα θέση. Η έκταση του επίμαχου ναυτικού οχυρού έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital.
Όπως τονίζουν οι δικαστές του ΣτΕ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωμοδότησε υπέρ της μεταφοράς του εν λόγω οχυρού (που ελέγχει τα στενά Κέρκυρας-Αλβανίας) σε νέα θέση χωρίς καν να γνωρίζει πού ακριβώς είναι αυτή η νέα θέση, αφού θα την προσδιόριζε το ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή Αγίου Στεφάνου (πρώην Δήμου Κασσιωπαίων) της Κέρκυρας και τον ανακαθορισμό των ορίων του οχυρού σε νέα θέση στην ίδια περιοχή.
Το ΣτΕ (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος και εισηγήτρια η πάρεδρος Ελένη Μουργία) στην υπ' αριθμ. 52/2013 γνωμοδότησή του αναφέρουν ότι με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 (Ν. 3985/2011) η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται για «πρώτη φορά η καταγραφή και αξιοποίηση» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Μεταξύ των ακινήτων του Δημοσίου που απαριθμούνται προς αξιοποίηση είναι και η περιοχή της Κασσιώπης έκτασης 489 στρεμμάτων (όπως αναγράφεται στον Ν. 3985/2011) «με πιθανή χρήση» την τουριστική εκμετάλλευσή της.
Στη συνέχεια συστάθηκε το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο λειτουργεί «χάριν του Δημοσίου συμφέροντος με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, διέπεται από τη νομοθεσία περί Ανώνυμων Εταιρειών και δεν εντάσσεται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα». Στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα του Δημοσίου μεταβιβάζονται κατόπιν σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), προσθέτουν οι δικαστές.
Ακολούθησε το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4046/2012) όπου στο κεφάλαιο για τις «αποκρατικοποιήσεις» περιλαμβάνεται η αξιοποίηση της περιοχής Κασσιώπης και η μετακίνηση των εκεί ευρισκομένων ραντάρ του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι στην επίμαχη περιοχή υπάρχει το ναυτικό οχυρό Αγ. Στεφάνου έκτασης 11.500 τετραγωνικών μέτρων (απαγορευμένη και επιτηρούμενη ζώνη προστασίας). Εντός της απαγορευμένης ζώνης του οχυρού έχει ανεγερθεί και λειτουργεί παρατηρητήριο στο οποίο υπάρχουν επίσης ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
Στο μεταξύ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους (12.12.2012) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) υπεγράφη «μνημόνιο συνεργασίας» για το οχυρό, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, συμφώνησαν τα δυο μέρη «να προχωρήσουν από κοινού στις απαραίτητες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό του υφιστάμενου οχυρού και τον ταυτόχρονο χαρακτηρισμό ως ναυτικού οχυρού άλλου σημείου του ακινήτου, που ήδη υπεδείχθη από το ΓΕΝ ως κατάλληλο για τη μεταφορά του παρατηρητηρίου-ραντάρ (το «Νέο Οχυρό»), λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας». Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ θα διασφαλίσει την εσαεί παραχώρηση της έκτασης του νέου οχυρού (7.200 τ.μ.) στο ΓΕΝ χωρίς αντάλλαγμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το «μνημόνιο συνεργασίας» οι συμβαλλόμενοι δεσμεύονται: «Να ξεκινήσουν άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης του υφιστάμενου παρατηρητηρίου-ραντάρ ως οχυρού και τον ταυτόχρονο χαρακτηρισμό της νέας έκτασης ως ναυτικό οχυρό, ώστε να μην υπάρξει κανένα επιχειρησιακό κενό για το ΓΕΝ, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Οι σχετικές ενέργειες περιλαμβάνουν: α) την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον αποχαρακτηρισμό του υφιστάμενου οχυρού και τον ταυτόχρονο χαρακτηρισμό του νέου οχυρού, β) την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των ραντάρ και κεραιών που είναι εγκατεστημένα στο οχυρό και γ) την ανάληψη όλων των σχετικών εξόδων από το ΤΑΙΠΕΔ».
Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων του νέου οχυρού και μετεγκατάστασης του υφιστάμενου οχυρού. Μετά από όλα αυτά οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στη γνωμοδότησή τους, ότι για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει «το μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΝ, απαιτείται προηγουμένως η γνώμη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ).
Πράγματι, όπως σημειώνουν οι δικαστές, υπήρξε στις 30 Νοεμβρίου 2012 γνωμοδότηση και μάλιστα της Ολομέλειας του ΑΝΣ για την μετεγκατάσταση του επίμαχου οχυρού. Όμως, όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η γνωμοδότηση εκδόθηκε χωρίς τα μέλη του ΑΝΣ να γνωρίζουν την ακριβή νέα θέση (συντεταγμένες) του οχυρού.
Η άγνοια αυτή του ΑΝΣ, τονίζουν οι δικαστές του ΣτΕ, προκύπτει από το σχετικό πρακτικό της συνεδριάσεως του ΑΝΣ, στο οποίο αναφέρεται ότι «το ΑΝΣ, αφού έλαβε υπόψη σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΓΕΝ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στα οποία προβλέπεται μόνο η έκταση της νέας θέσεως του ναυτικού οχυρού (7,2 στρέμματα) και το γεγονός ότι η ακριβής νέα θέση (συντεταγμένες) του νέου ναυτικού οχυρού αναμένεται να καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη θεσμοθέτηση του ΠΔ».
Παρ’ όλα αυτά, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το ΑΝΣ ενέκρινε την σκοπιμότητα μετεγκατάστασης του οχυρού στη νέα θέση «όπως αυτή θα απεικονισθεί με ακρίβεια σε ακριβές οριζοντογραφικό και υψομετρικό διάγραμμα που θα συνταχθεί με μέριμνα και δαπάνες του ΤΑΙΠΕΔ».
Συνεπώς, το Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει τα εξής: «Κατά τον χρόνο λήψεως της εν λόγω γνωμοδοτήσεως, το ΑΝΣ δεν ήταν σε θέση να κρίνει αν με την εγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στη νέα θέση εξασφαλίζεται ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Περαιτέρω, όπως προκύπτει από το τοπογραφικό διάγραμμα και το από 12.12.2012 «μνημόνιο συνεργασίας», στη νέα θέση του οχυρού τα όρια της απαγορευμένης ζώνης και της επιτηρούμενης ζώνης αυτού σχεδόν συμπίπτουν. Ενόψει όμως του σκοπού που εξυπηρετείται με τις δυο αυτές ζώνες προστασίας, που συνίσταται στην απόκρυψη και διασφάλιση των έργων άμυνας, ο καθορισμός των ανωτέρω ζωνών προϋποθέτει πλήρη γνώση της ακριβούς θέσης του οχυρού, από τη μορφολογία του εδάφους της οποίας (κλίση κ.λπ.) ο εν λόγω καθορισμός επίσης εξαρτάται. Η ακριβής όμως νέα θέση του οχυρού, όπως έχει ήδη αναφερθεί, δεν ήταν γνωστή στο ΑΝΣ. Υπό τα δεδομένα όμως αυτά δεν ήταν δυνατόν και να αιτιολογηθεί γιατί τα όρια των ανωτέρω ζωνών σχεδόν συμπίπτουν και συνεπώς η γνωμοδότηση του ΑΝΣ πάσχει και κατά τούτο».
Κατόπιν αυτών, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, καταλήγει ότι επιπρόσθετα «είναι ληπτέοι υπόψη και άλλοι παράγοντες, αναγόμενοι στο γενικότερο εθνικό και δημόσιο συμφέρον, όπως είναι η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποιήσεως της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, με απώτερο στόχο την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Κατά τη στάθμιση όμως των προστατευόμενων έννομων αυτών αγαθών με εκείνο της εθνικής ασφάλειας, πρέπει προεχόντως να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία της χώρας, ελλείψει της οποίας η στάθμιση αυτή δεν θα ήταν δυνατή».
Κατόπιν αυτών το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «δεν προτείνεται προς το παρόν νομίμως», καταλήγει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Παράλληλα, έξι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Στεφάνου Κέρκυρας προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν την ακύρωση της από 24.1.2013 απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης της επίμαχης δημόσιας έκτασης στην εταιρεία NCH Capitel.
Οι έξι κάτοικοι της Κασσιώπης προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η παραχώρηση της επίμαχης έκτασης της Κασσιώπης, που περιλαμβάνει λίμνη 14.000 τ.μ., 274.250.000 τ.μ. δάσους και 725 μέτρα αιγιαλού, ενώ η περιοχή περιλαμβάνεται και στο δίκτυο Natura. Οι κάτοικοι υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι στην περιοχή βρίσκεται το επίμαχο οχυρό που ελέγχει τα στενά Κέρκυρας - Αλβανίας.
Ως προς το συνταγματικό σκέλος, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 1 του συνταγματικού χάρτη, καθώς προκαλεί κινδύνους στην εθνική ασφάλεια, με συνέπεια να βλάπτει την εθνική κυριαρχία, όπως επίσης παραβιάζει και τα άρθρα 5, 24 και 25 του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου εκκρεμούν δυο αιτήσεις για το ίδιο θέμα. Η πρώτη είναι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η δεύτερη του Δήμου Κερκυραίων που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματική και παράνομη η παραχώρηση της δημόσιας έκτασης της Κασσιώπης στο ΤΑΙΠΕΔ."

Αφήνοντας στην άκρη το περιβάλλον (για να μην θεωρηθούμε μονομανείς δεδομένου ότι έχουμε ξαναγράψει επ' αυτού πολλές φορές με την τελευταία να βρίσκεται εδώ επι τιμή του εμίρη του Κατάρ), επικεντρωνόμαστε σε κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Δηλαδή ότι την αμυντική προστασία της χώρας μας δεν την καθορίζουν οι καθ' ύλη αρμόδιοι (δηλ. το ειδικό συμβούλιο του ΓΕΕΘΑ ή των τριών όπλων) αλλά το ΤΑΙΠΕΔ! Και το χειρότερο: αυτό το δέχονται οι αρμόδιοι του στρατεύματος, που προφανώς τοποθετημένοι στις θέσεις αυτές για κομματικούς λόγους, έκαναν τα "στραβά μάτια", υποχωρώντας στο "εθνικό" (sic) συμφέρον. Ήμαρτον Θεέ μου δηλαδή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: