Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Κυβερνητική αναδίπλωση για τα μεταλλεία χρυσού στην Θράκη; / Προωθείται ξεπούλημα και των ακινήτων του ΝΑΤ;

Είδηση 1η... Γράψαμε τις προάλλες για τις αντιδράσεις στην Χαλκιδική και την Θράκη για τα μεταλλεία χρυσού. Οι τελευταίες εξελίξεις (με την επέμβαση των ΜΑΤ σε μια επανάληψη της Κερατέας), περιλάμβαναν μια μίνι, κυβερνητική αναδίπλωση όσο αφορά το κομμάτι "Αλεξανδρούπολη" (στην οποία ο νυν, κυβερνητικός δήμαρχος μίλησε με πολύ απαξιωτικά λόγια για το "κράτος των Αθηνών" στον Καναδό πρέσβη ο οποίος πήγε εκεί για να τον πείσει για την "αξία" της επένδυσης), αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "η κυβέρνηση θα ξαναδεί το θέμα". Το ερώτημα βέβαια είναι σαφές: η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου συνιστά μια πρώτη υπαναχώρηση για το έργο στη Θράκη ή κίνηση τακτικής; Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης θεωρεί ότι η δήλωση αυτή σημαίνει μια πρώτη αναδίπλωση της κυβέρνησης κάτω από τη συνολική αντίδραση του ενωτικού κινήματος κατά του χρυσού, θεωρεί επίσης ότι καμία αναθεώρηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν λύνει το πρόβλημα και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος. Επισημαίνει επίσης ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ενημέρωση από όλους τους θεσμικούς φορείς της περιφέρειας στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και κάτω από τις εντυπώσεις που άφησε η μεγάλη διαδήλωση της Αλεξανδρούπολης. Τονίζει πάντως να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Θέλουμε, είπε, οριστική παύση του έργου και όχι παρατάσεις.

Κατά τα λοιπά, ακόμα περιμένουμε μια συγγνώμη από πλευράς της αστυνομίας για το γεγονός ότι έριξαν καπνογόνα στο γυμνάσιο της Ιερισσού - όπου έχουμε μια ολόκληρη πόλη ενάντια στα μεταλλεία (μάλλον δεν ξέρουν το καλό τους βέβαια και η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ για να τους "διαφωτίσει"). Το να τους χαρακτηρίσουμε άσχημα θα ήταν το λιγότερο - και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Παιδιά δεν έχουν; Θα έριχναν στ' αδέρφια τους/ τα παιδιά τους/ τ'ανήψια τους καπνογόνα "προς συνετισμό" μέσα στο σχολείο; Η' τα δικά τους παιδιά είναι "καλά" και επομένως "η υπηρεσία" δεν θα τους ζητούσε ποτέ να κάνουν κάτι τέτοιο; Το αξεσουάρ του κεφαλιού που λέγεται μυαλό, είναι για να το χρησιμοποιούμε και όχι απλώς για μόστρα...

Είδηση 2η...  Στον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, απεστάλη η απόφαση του ΔΣ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), με την οποία ζητείται η απόσυρση του άρθρου 54 στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να πάει προς ψήφιση.

Το άρθρο 54 αναφέρει ότι η «κυριότητα των ακινήτων του ΝΑΤ στα οποία στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτη (σ.σ. ο φορέας υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών) καθώς και των ακινήτων των παιδικών εξοχών μετά του περιβάλλοντος οικοπεδικού χώρου στον Αγ. Ανδρέα Αττικής, εφ όσον ανήκουν στο Δημόσιο, ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μεταβιβάζονται στον Οίκο Ναύτη ατελώς και χωρίς άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου τόσο ως προς την πράξη μεταβίβασης όσο και ως προς τη μεταγραφή».

Όπως ανέφεραν πηγές από το ΝΑΤ, τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στο ταμείο των ναυτικών με συμβολαιογραφική πράξη που για να ανατραπεί, χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ του ταμείου και νέα συμβολαιογραφική πράξη. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται έως σήμερα από τον Οίκο Ναύτου.

Το ΝΑΤ έχει έσοδα από εισφορές ναυτικών και ενοίκια κτιρίων του, περίπου 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις των ναυτικών και τους μισθούς των υπαλλήλων του.

Πηγές από το ΝΑΤ αναφέρουν ότι οι συνταξιούχοι ναυτικοί είναι 77.000, τη στιγμή που εν ενεργεία ναυτικοί είναι λιγότεροι από 15.000. Και είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες κανένα ταμείο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο... Αλλά το ξεπούλημα των ακινήτων του οργανισμού πως θα βοηθήσει; Μήπως θ' αποστερήσει έτσι σημαντικά έσοδα, τα οποία του είναι αναγκαία;

Το βασικό ερώτημα όμως είναι ένα: πως είναι δυνατόν σε μια ακμάζουσα "ελληνική" ναυτιλία να έχουμε τόσους λίγους εν ενεργεία ναυτικούς; Μήπως φταίει η σχεδόν ανύπαρκτη "προσφορά" των Ελλήνων εφοπλιστών που πολλά υπόσχονται και λίγα κάνουν (λεπτομέρειες αναλυτικά εδώ); Μήπως το πολυνομοσχέδιο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε (πέρα από το να περάσει στα χέρια των ιδιωτών η ναυτική εκπαίδευση) ν' αυξήσει περαιτέρω την τεράστια ανεργία των Ελλήνων ναυτικών αφού αφαιρεί το δίκτυ προστασίας που υπάρχει για την ύπαρξη μίνιμουμ αριθμού Ελλήνων στα πληρώματα των πλοίων μ' ελληνική σημαία; Και αν τ' αρμόδια υπουργεία περιμένουν αυξημένα έσοδα λόγω των αλλαγών αυτών, γιατί δεν έχουν το θάρρος να δηλώσουν δημοσίως ότι θα υπάρξει αύξηση ανεργίας στον κλάδο και δεν κάνουν τ' ανάλογα "κουμάντα" ώστε να υπάρξει στήριξη του ταμείου;

Πηγές ειδήσεων: "Αυγή", "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: