Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Σενάρια για αναβολή περιφερειακών και νομαρχιακών εκλογών / Απειλεί η Τουρκία για την ΑΟΖ και τις έρευνες κοιτασμάτων στο Αιγαίο


Διαβάσαμε με έκπληξη στις Κυριακάτικες εφημερίδες, να μιλούν πέραν από τις διεργασίες για τη δημιουργία πολιτικών κομμάτων (για τις οποίες έχουμε γράψει εδώ) και για παράταση της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών κατά ενάμιση χρόνο και διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον Οκτώβριο του 2015. Τα δημοσιεύματα είχαν πρωτοκάνει την εμφάνισή τους δύο μήνες πριν, αλλά τότε (παρότι είχαν δει το φως της δημοσιότητας σε εφημερίδες με καλές κυβερνητικές πηγές) κανείς δεν τις είχε πάρει στα σοβαρά. Τώρα τα δημοσιεύματα επανήλθαν και όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή τη φορά, προκάλεσαν αντιδράσεις.
Γι' αρχή, σε σχετική του ανακοίνωση η Κουμουνδούρου δηλώνει την αντίθεσή της σε κάτι τέτοιο, ενώ προσθέτει πως εάν πραγματοποιηθεί θα είναι «θεσμικό πραξικόπημα, που με καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτό». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται η πλειοψηφία της Βουλής να παρατείνει τις θητείες των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ, που έχουν εκλεγεί με υποχρεωτική, καθολική ψηφοφορία και για προκαθορισμένη θητεία, με μοναδικό επιχείρημα το φόβο τους να αντιμετωπίσουν την εκλογική αποδοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθούν εις βάρος του ελληνικού λαού».  


Η δικαιολογία; Το μεγάλο κόστος των εκλογών και (κρατηθείτε) η δυσφορία της τρόικας για τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας. Και δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να τους πει, αν θέλουν να καταργήσουν τις εκλογές (με οποιαδήποτε πρόσχημα) μπορούν να το κάνουν σπίτι τους και ν' αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη. Η δημοκρατία έχει πληγεί ήδη αρκετά στην χώρα μας, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (δείτε εδώ το γιατί) και τη χρήση της Βουλής ως "κολυμπήθρας του Σιλωάμ" με ψηφοφορίες για θέματα που κανείς δεν έχει ενημερωθεί και τη ψήφιση Μνημονίων με απλές πλειοψηφίες (για τη συνέχεια των οποίων χρειάζονται αργότερα χρειάζονται ενισχυμένες). Κάτι τέτοιο απλώς θα επιβεβαίωνε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τη δημοκρατία ως λάστιχο, κατά το πως τους συμφέρει, αδιαφορώντας για την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα δημιουργήσει στο πολίτευμα αυτό.


Είναι προφανές, ότι ο λόγος παράτασης των θητειών έχει ως μοναδικό στόχο τα εκλογικά οφέλη. Θεωρούν (οι γνωστοί κύκλοι πέριξ του Πρωθυπουργού και ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ), ότι οι πιθανότητες διατήρησης του αριθμού των περιφερειών και Δήμων στην χώρα μας (παρά τη δραματική μείωση του συνολικού αριθμού των τελευταίων) είναι στην παρούσα φάση μάλλον ουτοπία για τους κυβερνητικούς εταίρους, ακόμα και αν προκριθούν συνεργασίες. Γνωρίζουν καθαρά ότι ανεξάρτητα με την αναμενόμενη μεγάλη αποχή, οι συνδυασμοί προερχόμενοι από τ' αριστερά του πολιτικού κόσμου θα κυριαρχήσουν, ακόμα και σε περιοχές που κάτι τέτοιο φανταζόταν μέχρι σήμερα ως "έργο επιστημονικής φαντασίας".
Θα το δούμε όμως στην πράξη σύντομα...

Και κάτι τελευταίο... Μεταφέρουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρόν" χωρίς σχόλια - περιττό να πούμε ότι θα είναι καλό να υπάρξει μια επίσημη ενημέρωση για να υπάρχει χάραξης μιας κοινής γραμμής - όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον: "Με πόλεμο απειλεί η Τουρκία αν προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά, δηλαδή στο Αιγαίο!Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπας, σε πολύ κλειστή ενημέρωση που έκανε σε περιορισμένο και επιλεγμένο αριθμό κορυφαίων στελεχών του κόμματος την Τετάρτη το βράδυ. Και ζήτησε μάλιστα να μη διαρρεύσει τίποτε από τα όσα είπε.Ο κ. Τσίπρας μετέφερε τα συμπεράσματα από τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος έχει αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Σήμερα η αποκάλυψη των ωμών τουρκικών απειλών που φέρνει στο φως το «ΠΑΡΟΝ» και αναφέρονται σε ένα αναφαίρετο κυριαρχικά δικαίωμα της χώρας μας, που απαιτεί η Τουρκία να μην εξασκήσουμε, εξηγεί γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε τις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, στο θέμα της ΑΟΖ. Είχε πει συγκεκριμένα:- Η ΑΟΖ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, όπως και η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.Προφανέστατα ο κ. Τσίπρας θέλησε δημόσια να διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι στο θέμα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόσημες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και η χώρα είναι μια γροθιά. Και τούτο γιατί από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, προέκυψε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ΑΟΖ.«Υπήρξε», τονιζόταν στην ανακοίνωση, «ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που απασχολεί σοβαρά τους Αμερικανούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: