Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έρχεται και το κτηματόσημο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων / Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στο Κατάρ

Είδηση: Tουλάχιστον 360 εκατομμύρια ευρώ θα ζητηθούν απο πάνω απο 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για χρήματα που οι πολίτες "χρωστάνε" στο Κτηματολόγιο στο οποίο η κυβέρνηση τοποθετεί νέο πρόεδρο εντός της εβδομάδας με εντολή να βρει τρόπους είσπραξης αυτών των χρημάτων Η κυβέρνηση αποφάσισε την αλλαγή της διοίκησης της Κτηματολόγιο "χρεώνοντας" στην απερχόμενη, συμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός οτι την τελευταία τριετία δεν εισπράχθηκαν όπως προβλεπόταν απο το νόμο τα τέλη των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων κτηματογράφησης που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 90 σε 370 περίπου περιοχές της χώρας άλλα και το δεύτερο σκέλος του κτηματοσήμου απο όσους κτηματογραφήθηκαν με τον νόμο Σουφλιά το 2008 στις αστικές περιοχές της χώρας.
  Απο τα πρώτα προγράμματα, τα οποία έγιναν με κοινοτικά κονδύλια, δεν εισπράχθηκαν τέλη κτηματολογίου απο τους περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους. Με τον νόμο του 2008, θα έπρεπε να εισπραχθούν κι αυτά προκειμένου να συνεχιστεί το Κτηματολόγιο με αυτοχρηματοδότηση. Τα τέλη αυτά υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, όσοι κτηματογραφήθηκαν το 2008 και πλήρωσαν κανονικά το κτηματόσημο, θα έπρεπε να πληρώσουν σε δεύτερο χρόνο και το δεύτερο σκέλος του που ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και με αφορολόγητο 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Κτηματολόγιο Α.Ε. αυτά υπολογίζονται σε τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε κι αυτά εισπράχθηκαν όμως ποτέ. Απο την κατηγορία αυτή, έχει ξεκινήσει μόνο η είσπραξη τελών απο νομικά πρόσωπα, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Την ίδια στιγμή, το έργο του Κτηματολογίου, η ολοκλήρωση του οποίου ως το 2020 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Το κενό αυξάνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ με την προσθήκη και του κόστους κατάρτισης των δασικών χαρτών.
 Μετά την απόρριψη του σεναρίου για ιδιώτη επενδυτή, το μόνο που απομένει είναι ο δανεισμός απο την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει άλλα ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την χορήγηση δανείου το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Το ενδεχόμενο χρηματοδότησης απο κοινοτικά κονδύλια απορρίπτεται εν μέρει καθώς η ΕΕ μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο υποστηρικτικά έργα κι όχι αυτό καθ' αυτό το έργο του Κτηματολογίου. Με τον τρόπο αυτό, η μόνη λυση ειναι οι... πολίτες που θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στο τσέπη σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για αυτο και στην κυβέρνηση αναζητούν τον... πιο ήπιο τρόπο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εισπράξεις.
  Η απερχόμενη διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. δέχτηκε κριτική και για την πολυετή καθυστέρηση των αναθέσεων άλλα και για "ελλειψη εσωτερικού ελέγχου στην εταιρεία". Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί οτι αυτή τη στιγμή την εταιρεία "ξεσκονίζει" το ΣΔΟΕ ελέγχοντας μεταξύ άλλων και καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό στελεχών. Ο νέος πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. ειναι ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Καλουδιώτης ο οποίος διατέλεσε στο παρελθόν γενικός γραμματέας του υπουργείου ανάπτυξης και των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου. Προέρχεται απο το ΠΑΣΟΚ άλλα αποτέλεσε πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Στο νέο -τρικομματικό- συμβούλιο άλλα δυο μέλη θα ειναι απο τη ΔΗΜΑΡ και απο δυο θα έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ορισμός νέας Διοίκησης στην Κτηματολόγιο ΑΕ, σηματοδοτεί και μία σειρά αλλαγών, αφού την άλλη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή ο νόμος για τη συμπλήρωση των διατάξεων της σύνταξης και της λειτουργίας του Κτηματολογίου ο οποίος περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης έως το 2020, αλλά και άλλων συμβάσεων εκπόνησης μελετών ή παροχής υπηρεσιών, όπως η σύνταξη δασικών χαρτών.

Σχόλιο: Και να λοιπόν που στο 2013, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η ύπαρξη σύγχρονων δασικών χαρτών και το "ξεκαθάρισμα" των ιδιοκτησιών παραπέμπεται για ακόμα πιο μακρυά στο μέλλον - το 2020, ζωή να έχουμε να το δούμε δηλαδή.
Από την άλλη, εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι τα χρηματοδοτικά κενά του Κτηματολογίου (για του οποίου την κατάρτηση θα έπρεπε καταρχήν να μεριμνήσει το κράτος και από κει και πέρα για όποιες αλλαγές λόγω αγοροπωλήσεων, μεταβιβάσεων κ.λπ. να συνδράμουν οι πολίτες) θα πρέπει να πληρωθούν από τους πολίτες, σε εποχές που το χρήμα δεν υπάρχει, οι μισθολογικές περικοπές είναι τεράστιες και οι φόροι "πέφτουν σαν χαλάζι". Δεν θα έπρεπε το κράτος να έχει βάλει δικλείδες ασφαλείας για την ολοκλήρωση ενός εγχειρήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους; Η ένταξη του βέβαια σε ευρωπαϊκά προγράμματα ήταν σωστή, αλλά το ερώτημα είναι το γιατί δεν υπήρξε φροντίδα να ενταχθεί ολόκληρο το έργο σε αυτά (από την μία), και από την άλλη να πληρώσουν αναδρομικά οι πολίτες για κάτι που έχει χρηματοδοτηθεί ήδη...
Αλλά είπαμε. Τα Μνημόνια ήρθαν, η νοοτροπία όμως παρέμεινε: εδώ χάθηκε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για την αποκατάσταση των ζημιών στις καλλιέργειες  μαστίχας στην Χίο (θυμηθείτε τι γράψαμε εδώ), θα υπήρχε μέριμνα για κάτι τόσο μακρινό; Βέβαια εντύπωση μας προκαλεί (ξανά) το ότι η υποχρέωση για την ολοκλήρωση του, εντάχθηκε στο "Μνημόνιο" σ' ένα χρονικό ορίζοντα που θεωρητικά θα είμαστε εκτός αυτού. Βέβαια ο στόχος της κίνησης αυτής ήταν απλός: να υποχρεωθούν οι πολίτες να συμβάλουν αδρά, "χωρίς να βγάλουν μιλιά"...
Πάντως δεν πρέπει να έχουμε παράπονο: μπορεί η δουλειά να προχωράει αργά, αλλά τουλάχιστον τα 3 κόμματα της κυβέρνησης τα βρήκαν όσο αφορά τη διοίκηση - μπορεί η Ελλάδα να παραπαίει, αλλά οι θέσεις μοιράζονται αναλογικά όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά εδώ

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αντιγράφουμε από την είδηση όπως μεταδόθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όσο αφορά την "εκτός προγράμματος" συνάντηση Ερντογάν - Σαμαρά στο Κατάρ. Αν το ύφος που χρησιμοποιείται είναι αληθινό, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας:  "Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει την πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο- της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα».
Η εφημερίδα Hurriyet σημείωσε δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού: «Κατά τη συνάντηση μού είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ τού είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση».To τελευταίο τα λέει όλα όσο αφορά μια στάση που μάλλον ηττοπαθής μπορεί να χαρακτηρισθεί και μια πιθανή εξήγηση του γιατί, μπορείτε να διαβάσετε εδώ από την εφημερίδα "Ποντίκι".

Πηγή ειδήσεων: "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: