Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το διακύβευμα της ψηφοφορίας για την λίστα Λαγκάρντ / Πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου στην Βουλή με την μορφή κατεπείγοντος - ποιες είναι και τι αφορούν

Διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο για την ψηφοφορία παραπομπής πολιτικών προσώπων για την υπόθεση "Λαγκάρντ".Η πολιτική ανάλυση που γίνεται είναι ενδιαφέρουσα, παρότι η τοποθέτησή της εφημερίδας γίνεται με σαφή φιλοκυβερνητική κατεύθυνση, ενώ δε γίνεται καμία αναφορά στις αποχρώσες ενδείξεις και τις πολιτικές ευθύνες που το πόρισμα αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν (διαβάστε εδώ σχετικά):

"Το μήνυμα της πολιτικής σύγκρουσης πάνω από την κάλπη τη νύχτα της Πέμπτης, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, θα είναι διπλό: Ενα προφανές (ποιος θα παραπεμφθεί) και ένα που θα κρύβεται πίσω από τις γραμμές (αν ο βασικός κυβερνητικός εταίρος Ευ. Βενιζέλος παραμένει όρθιος ή όχι). Το πολιτικό σύστημα γυρίζει γύρω από το στικάκι με τους 2.062 καταθέτες της ελβετικής τράπεζας HSBC. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διαγκωνίζονται διεκδικώντας το ηθικό πλεονέκτημα και πολιτικά κέρδη, πολύ περισσότερο από την ουσιαστική διαλεύκανση μιας μπερδεμένης υπόθεσης που προσφέρεται για σεναριολογία και θεωρίες συνωμοσίας.
Στην ιστορία αυτή υπάρχουν πολλά παράδοξα, με κορυφαίο ανάμεσά τους ότι θα ληφθεί μία πολιτική απόφαση για ένα θέμα του οποίου αρκετές πλευρές δεν έχουν φωτιστεί από την αστυνομική τους πλευρά. Αλλά επειδή η μάχη δίνεται και για τις πολιτικές εντυπώσεις, οι βουλευτές Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. θα αποφασίσουν με την ψήφο τους αν η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα γίνει ή όχι το χαντάκι μέσα στο οποίο θα πέσει η τρικομματική κυβέρνηση. Γιατί στην περίπτωση που τραυματιστεί σοβαρά ο Ευ. Βενιζέλος, τα δεδομένα σε σχέση με την πολιτική σταθερότητα θα επανακαθοριστούν.
Και τα τρία κομματικά επιτελεία αισιοδοξούν ότι η κυβέρνηση θα βγει από την ψηφοφορία της προσεχούς Πέμπτης χωρίς αμυχές και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα συγκεντρώσει η πρόταση για την παραπομπή του Ευ. Βενιζέλου τόσες ψήφους που ο αριθμός τους να δείχνει διαρροές από το μέτωπο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Ιπποκράτους και την Αγ. Κωνσταντίνου είναι ότι η πρόταση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. για παραπομπή μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές των τριών κομμάτων (163) και, πιθανότατα, από αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές. Η εξαγωγή καθαρού πολιτικού συμπεράσματος μετά την καταμέτρηση θα είναι δύσκολη λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Στο σενάριο με τις τρεις κάλπες (μία για κάθε πρόταση):
-Αν η πρώτη πρόταση (η κυβερνητική) υπερβεί τις 163 ψήφους, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πολιτικά κέρδη γιατί εξασφάλισε αποδοχή που υπερβαίνει τα όρια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.
Στο σενάριο με τις τέσσερις κάλπες (μία για κάθε πρόσωπο)
-Το ιδανικό για την κυβέρνηση είναι να πέσουν στην κάλπη με το όνομα «Ευ. Βενιζέλος» όλες οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, με δεδομένο ότι την παραπομπή του ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ.-Χρ. Αυγή και το ΚΚΕ. Αν πέσουν περισσότερες ψήφοι και αυτές υπερβαίνουν των αριθμό των Ανεξάρτητων Βουλευτών (17), τότε αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει απώλεια για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, επειδή κάποιοι από τους βουλευτές που διεγράφησαν από το ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν την παραπομπή του Ευ. Βενιζέλου, το πράγμα θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο ως προς το αν υπήρξαν ή όχι διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Παρόλο που τα φώτα εκ των πραγμάτων θα πέσουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, συμπεράσματα θα βγουν και σε άλλα επίπεδα: Πόσο καθολική είναι τελικά η αποδοκιμασία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η παραπομπή του οποίου ζητείται από όλους και συνεπώς πρέπει να ψηφιστεί από τους 300. Πόσο ισχυρό είναι το μένος εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και τι γεύση έχει αφήσει ο Λουκάς Παπαδήμος στο Κοινοβούλιο.

Μείζον για την κυβερνητική πλειοψηφία η στήριξη Βενιζέλου χωρίς διαρροές

Μετά την αποκάλυψη ότι το USB που παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς έχει ημερομηνία μεταγραφής την 8η Ιουλίου, έπεσε ο αέρας που είχε αρχίσει να φυσάει στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., με αρκετούς να εκφράζουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του τη στήριξη του Ευ. Βενιζέλου. Το γεγονός ότι ελάχιστοι βουλευτές βγήκαν δημόσια να υπερασπιστούν την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την πρόταση παραπομπής μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι απολύτως ενδεικτικό των υπόγειων ρευμάτων που κινούνταν στο γαλάζιο στρατόπεδο. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται αλλαγή ατμόσφαιρας και συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι δεν θα υπάρξει κρυφό αντάρτικο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στη Συγγρού δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τυχόν διαρροές προς την πλευρά της παραπομπής του Γ. Παπανδρέου, αυτό που τους καίει είναι τυχόν διαρροές προς την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου Ευ. Βενιζέλου.
Οι Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος, Μ. Κασής, Μ. Ανδρουλάκης φαίνεται πως θα συνταχθούν με τη «γραμμή» της κυβέρνησης και αυτό για τους τρεις πρώτους ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο για τον επαναπατρισμό τους στο ΠΑΣΟΚ, παρόλο που προτίθενται να κρατήσουν τις επικριτικές θέσεις τους προς την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Αντίθετα, ο Μ. Ανδρουλάκης φαίνεται πως θα κρατήσει την αυτονομία του για να δραστηριοποιηθεί για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρ. Αηδόνης έχουν πει ότι στηρίζουν την κυβερνητική σταθερότητα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στάση τους στην ψηφοφορία, χωρίς να τίθεται θέμα αποκατάστασης δεσμών με το ΠΑΣΟΚ. Προσπάθειες για την προσέλκυση των Θ. Παραστατίδη, Α. Γκερέκου και Μ. Μπόλαρη θα γίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή με διαφορετικούς μεσολαβητές και ποικίλη επιχειρηματολογία.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά τα πράγματα είναι πολύ απλά, δεδομένου ότι και οι 13 βουλευτές έχουν υπογράψει την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και οι δύο που διαφοροποιήθηκαν (Οδ. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς) έχουν ήδη τεθεί εκτός Κ.Ο. ακριβώς επειδή τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του Ευ. Βενιζέλου, ίσως και του Γ. Παπανδρέου.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν στη Συγγρού τη στάση βουλευτών που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (όπως οι Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Κουράκος), δεδομένου ότι αν ακολουθήσουν την κυβερνητική πρόταση και το δηλώσουν, είναι πιθανό να δημιουργηθούν συνθήκες επαναπροσέγγισης.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σε πολιτικό επίπεδο, διαμορφώνει νέους συσχετισμούς.
-Η συμμαχία ΑΝ.ΕΛ.-Χρ. Αυγής (την οποία στο συγκεκριμένο ακολουθεί και ο Ν. Νικολόπουλος) είναι μια οριακή στιγμή, αφού ο Π. Καμμένος απλώνει το χέρι του στον Ν. Μιχαλολιάκο..
-Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. φιλοδοξούν να διευρύνουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη εφόσον ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώσουν ανοιχτά ότι υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση.
Η κυβέρνηση θα κρατά την ανάσα της μέχρι την ψηφοφορία της Πέμπτης γιατί οι εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο είναι καταιγιστικές και απρόβλεπτες, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να είναι δυνατή μια ανατροπή.
Ηδη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που έχει πέσει στο καναβάτσο, έχει πάρει μια ανάσα, αφού ο Ιω. Διώτης πρέπει να εμφανίσει το στικάκι που του παρέδωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚΟ και να φανεί ότι έλειπαν ήδη τα τρία ονόματα, οπότε να μπορεί να σταθεί η κατηγορία της νόθευσης εγγράφου εναντίον του. Αλλά και πέρα από αυτό, στη συγκεκριμένη υπόθεση, όσα φέρνει η ώρα δεν τα έφεραν τα δύο χρόνια που η λίστα σκονιζόταν σε κάποιο συρτάρι."

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έχουμε αναφερθεί στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να δημιουργείται προκατάληψη "τελειωμένης υπόθεσης" στην Βουλή και να περνούν πιο εύκολα αποφάσεις που σε άλλες περιπτώσεις θα υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις. Αυτές λοιπόν κάποια στιγμή πρέπει να ψηφιστούν κανονικά - και το αυτό ετοιμάζεται να συμβεί τις επόμενες μέρες... Αντιδράσεις βέβαια υπάρχουν - απ' όλους. Συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους. Το αστείο με τους πρώτους ήταν ότι για χιλιοστή (ή μήπως εκατομμυριοστή; ) φορά μίλησαν για "τελευταία φορά", κάνοντας έτσι τη φράση ανέκδοτο...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...Ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας απέσυρε τις 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις κατέθεσε ξανά με τη μορφή νομοσχεδίου, προκαλώντας εκ νέου τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη μορφή του κατεπείγοντος. Ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε αυτή την αλλαγή καθώς τρεις από τις έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είχαν λήξει (!!!) αλλά και επειδή οι δανειστές ζήτησαν η ψήφιση να γίνει πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup με τη μορφή νομοσχεδίου και όχι στις 22 Ιανουαρίου όπως ήταν προγραμματισμένο από την κυβέρνηση.
 Νωρίτερα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή αποχώρησαν από την Επιτροπή καταγγέλλοντας κοινοβουλευτική εκτροπή. "Εισάγεται ένας νέος τρόπος πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες θα καταστρατηγούνται δικαιώματα και στη Βουλή δεν θα συζητούνται καθόλου. Είστε υπεύθυνοι για τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική χούντα. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν μεγάλα δεινά στον τόπο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε δε πως τίποτα το εξαιρετικό και επείγον δεν υπάρχει σε αυτές τις πράξεις παρά μόνο το να εφαρμόσει η κυβέρνηση πειθήνια εντολές οι οποίες καταργούν νόμους και δικαιώματα και κατέληξε αναφέροντας πως καταργείται και η εθνική κυριαρχία, ταπεινώνεται τη χώρα και υποθηκεύετε το μέλλον της.
"Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση και από τον τροπο που νομοθετούμε και γιατί η χώρα είναι σε κατάσταση ανάγκης. Κακώς έρχονται όλα μαζί τελευταία στιγμή. Τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιάς να υπάρξει αυτή η διαδικασία αυτή τη στιγμή γιατί θα πρέπει η χώρα να εγκρίνει τους νόμους και να προχωρήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας" είπε η Ασημίνα Ξυροτύρη απο τη ΔΗΜΑΡ. "Να τελειώνει το παραμύθι της σωτηρίας του λαού. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο και βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν συμμετέχουμε σε αυτή την παρωδία, το καταγγέλλουμε και δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση ούτε εδώ ούτε στην ολομέλεια"τόνισε ο Θ. Παφίλης."Καμία δικαιολογία δεν έχει η κυβέρνηση για το κατεπείγον" ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.
Οι ΑΝ.ΕΛ. πάντως παρέμειναν και καταψήφισαν, αφού έτσι θα γίνει αναγκαστικά συζήτηση κατά την ψήφισή τους...Όχι πως θ' αλλάξει κάτι - οι ευαισθησίες είναι είδος προς ανεπαρκεία στο "Τρίο Στούτζες" που μας κυβερνάει - αλλά τουλάχιστον θα δοθεί μια ευκαιρία για να μάθουμε κι εμείς, προς τι ο πανικός και γιατί τα μέτρα (καλά ή κακά) δεν πέρασαν εξ' αρχής από την Βουλή, υπό την κανονική τους μορφή...

Τι αφορούν οι πράξεις αυτές; (ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα περισσότερα ΜΜΕ, αναφέρεται ο γενικός τίτλος τους και όχι το περιεχόμενό τους. Αν ήμασταν κακεντρεχείς θα λέγαμε ότι αυτό γίνεται για να παρουσιαστούν ως ανώδυνες - ενώ στην πραγματικότητα φυσικά ΔΕΝ είναι).

1. Την Πράξη... σιδηρόδρομο που περιέχει όλες τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ομόλογα τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως μέσο απαλλαγής από την καταβολή δόσεων. Με πιστοποιητικό συμμόρφωσης η εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους.

2. Την απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Ρυθμίζει και φορολογικά θέματα, ενώ  φέρνει αλλαγές στο ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.

3. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που περιλαμβάνει πολλές διάσπαρτες διατάξεις  από την περικοπή σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής και στο μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών,  έως αλλαγές στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

4. Η Πράξη Νομθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την  αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν». Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σε κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

5. Πράξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που φέρει αλλαγές στο καθεστώς των αργιών  δημοσίων υπαλλήλων που  έχουν κάνει παραβάσεις.

Πηγή ειδήσεων: "ΑΠΕ-ΜΠΕ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: