Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ανασκόπηση της χρονιάς που μας πέρασε - οι ειδήσεις που πέρασαν στα "ψιλά"

Φίλες και φίλοι - είθισται - τέτοιες μέρες να γίνεται μια ανασκόπηση των ειδήσεων της χρονιάς που μας πέρασε. Ακολουθώντας λοιπόν την "παράδοση" θα κάνουμε κι εμείς μια τέτοια ανασκόπηση, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε ειδήσεις που ακούστηκαν λιγότερο απ' όσο έπρεπε, κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα.

Έτσι λοιπόν, τον Γενάρη είχαμε το προσχέδιο για την νέα ευρωσυνθήκη, η οποία θα σημάνει και το επόμενο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ένα θέμα που λίγο ακούστηκε και λιγότερο απασχόλησε. Τον ίδιο μήνα παρουσιάστηκε το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και οι υπερεξουσίες που αυτό αποκτούσε σε ό,τι κινείται, πετάει και υπάρχει εντός της ελληνικής επικράτειας (αν νομίζετε ότι υπερβάλουμε διαβάστε εδώ).

Ο Φλεβάρης, πέραν την ψήφιση του 2ου Μνημονίου (σχόλια και παραλειπόμενα υπάρχουν εδώ), είχε και εξελίξεις για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Μια απόφαση που ανάλογα με το ποια πλευρά την διαβάζεις, είχε και θετικές και αρνητικές πλευρές. Το 2ο θέμα το οποίο πέρασε χωρίς να κινήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η παρουσίαση του σχεδίου "Ήλιος" και ο καθορισμός λειτουργίας της κύριας εταιρείας και των θυγατρικών της.

Τον Μάρτιο είχαμε καθοριστικές εξελίξεις σε διάφορα θέματα - πέραν του PSI και των σοβαρών επιπτώσεών του στ' ασφαλιστικά ταμεία - αλλά η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από τον Γ. Παπακωνσταντίνου τις ημέρες πριν καταφύγει η χώρα μας στο Μνημόνιο, δεν καλύφθηκε από τον τύπο παρά την εισαγγελική παρέμβαση που έγινε. Την ίδια τύχη είχαν και οι πρώτες συζητήσεις για το μέλλον της έκτασης στο Ελληνικό. Το ιστολόγιό μας την ίδια περίοδο έκανε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στους ληστρικούς δανεισμούς της χώρας μας που αξίζει να το βρείτε εδώ.

Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας που οι επιπτώσεις των Μνημονίων άρχισαν να γίνονται ορατές στην καθημερινότητά μας - δια γυμνού οφθαλμού. Τις σημειώσαμε εδώ όσο αφορά την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια. Τον ίδιο μήνα είχαμε και τις πρώτες προσφυγές ενάντια στο κούρεμα των ομολόγων, το αποτέλεσμα των οποίων - ιδιαίτερα καθοριστικό όπως εξηγούμε σε ανάρτησή μας - ακόμα αναμένουμε.

Ο πέμπτος μήνας του χρόνου  είχε εκλογές - και πέραν του αφιερώματός μας στις νύχτες εκλογικής αγωνίας και του σχολιασμού του αποτελέσματός - αλλά και το σπάσιμο του επίσημου φράγματος του ενός εκατομμυρίου ανέργων. Οι επιπτώσεις του Μνημονίου έγιναν ορατές και στις τιμές των ακινήτων. Η έκπληξη του μήνα πάντως ήρθε από το ΣΕΒ που πρότεινε την κατάργηση της μείωσης των μισθών (το αν το εννοούσε βέβαια ήταν άλλο θέμα).

Ο Ιούνιος είχε πάλι εκλογές, και ενώ οι δημοσκοπήσεις παραποιούνταν σε Κυριακάτικες εφημερίδες,   τα σκάνδαλα συνεχίζονται με την "Αλουμίνιον Α.Ε." του κ. Μυτιληναίου να πριμοδοτείται σκανδαλωδώς εις βάρος όλων μας. Και παράλληλα η ΤτΕ συνέχιζε το "εθνικό" της έργο, εις βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων (και όχι μόνο).

Ο Ιούλιος μας έφερε την είδηση ότι η προαναγγελθείσα (από ΝΔ / ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ) "επαναδιαπραγμάτευση" του Μνημονίου θα γίνει στο "μέλλον", Αυτό που ξεκίνησε να γίνεται τον μήνα εκείνο ήταν η συνέχιση των πατροπαράδοτων "ρουσφετιών"  και το παράθυρο που άνοιξε, για να κριθεί αντι-συνταγματική οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στους μισθούς του Δημοσίου από το ΣτΕ.

Τον κατ-εξοχήν μήνα διακοπών τον Αύγουστο, είχαμε αύξηση του κύματος ρατσιστικών επιθέσεων (ξεχνώντας ότι εμείς ως λαός υποφέραμε στο παρελθόν από ανάλογες πρακτικές όπως φαίνεται στο σχετικό αφιέρωμά μας) και την είδηση ότι έρχεται απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων σε περίπτωση ύπαρξης μη καταβολής δανειακών δόσεων. Την ίδια στιγμή είχαμε το χαμηλότερο αριθμό πρόσληψης δασκάλων και καθηγητών στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Ο Σεπτέμβρης ήρθε και μας έφερε ειδήσεις για όσους έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο (λόγω του σχετικού πανευρωπαϊκού σκανδάλου) αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει στο ΙΚΑ η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Συζητήσαμε επίσης το κατά πόσο είναι αδιέξοδο το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τη σχέση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ με την λαθρομετανάστευση στην χώρα μας...

Τον Οκτώβριο παρουσιάσαμε για τη θυσία ενός τεράστιου χρηματικού ποσού προς όφελος διαφόρων μεγαλοεργολάβων (διαβάστε εδώ αναλυτικά), μιλήσαμε για την επίσκεψη της Άγγελας Μέρκελ στην χώρα μας και παρουσιάσαμε τις δυσμενείς, επερχόμενες αλλαγές στις παροχές υγείας και το πως υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν 20000 τραπεζοϋπάλληλοι στο δρόμο.

Ο Νοέμβρης είχε την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Μνημονίου στην Βουλή, αλλά και άσχημα νέα για όσους έχουν καταναλωτικά δάνεια στην χώρα μας.

Ο μήνας που διανύουμε τέλος είχε σωρεία ενδιαφέροντων θεμάτων: ξεκινώντας με την αποκάλυψης για τη συνέχιση πρακτικών περασμένων δεκαετιών για τη στελέχωση του Δημοσίου, περνώντας στις πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και καταλήγοντας στις προτεινόμενες αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων, είχαμε και έχουμε πολλά για ν' ασχοληθούμε...

Όπως και να έχει - το 2013 αναμένεται εξίσου "γεμάτο" - εμείς θα είμαστε εδώ για να τα κουβεντιάζουμε όλα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: